Dzień Piwa i Piwowara we WRCLW
To była gwiazdka w środku lata. Nasze pierwsze święto obchodzone w działającym Browarze. Okazja do spotkania z piwowarami i całą ekipą barmańską, próbowania piw warzonych w pierwszym po latach, klasycznym, miejskim browarze we WRCLW. Dziękujemy za życzenia i fantastyczne spotkanie.
Zaprosiliśmy ludzi zawodowo związanych z produkcją piwa. Gościliśmy piwowarów ze wszystkich byłych wrocławskich browarów oraz Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we WRCLW. Na czele z prof. Joanną Kawa-Rygielską, Kierownik Zakładu Technologii Fermentacji.
To ważny dzień dla WRCLW, który „powoli wyrasta na Stolicę Dobrego Piwa. Już dziś powstaje u nas najwięcej – w skali Polski – browarów rzemieślniczych. Mamy najstarszy i największy Festiwal Piwny w Polsce oraz najlepszy piwny event – Beer Geek Madness” – Smakiwrocławia.pl.
To był oficjalny III Zjazd Pracowników byłych Wrocławskich Browarów. Pierwszy, historyczny, odbył się 5 sierpnia ur., 10 lat od zamknięcia Browarów Piastowskich. W Browarze Stu Mostów spotkali się pracownicy wszystkich działów Browarów Piast, Zakrzów, Mieszczańskiego oraz Słodowni Strzegom (www.youtube.com/watch?v=6Dff00GxLT0). Drugie spotkanie odbyło się 19 marca z okazji Dnia Rzemiosła. Celem spotkania była integracja i przypomnienie długiej historii wrocławskich browarów. Tego, że piwo przez wieki było stałym elementem codziennego życia wrocławian. Specjalnymi gośćmi Zjazdu byli autorzy książki „Piwo we Wrocławiu – od średniowiecza po czasy współczesne”, na czele z redaktor Haliną Okólską z Muzeum Historycznego, oddziału Muzeum Miejskiego Wrocławia. Drugie wydanie tej kultowej książki, które ukazało się w czerwcu br., wymienia już pierwszy po latach klasyczny rzemieślniczy – Browar Stu Mostów (100mostow.pl/blog/2015/03/21/rodzina-znowu-razem/).
Maciej Łagiewski, dyrektor Muzeum Miejskim we Wrocławiu, kiedy otwierał nową wystawę poświęconą historii złotego trunku we Wrocławiu, powiedział: – Wszyscy zadają mi pytanie: Czym niegdyś stał Wrocław? Norymberga to kiełbaski i wino, Poznań – rogale marcińskie, a marką Wrocławia było piwo. Obchody Dnia Piwa i Piwowara są okazją by aktywnie odtworzyć ten symbol.
Cieszymy się sukcesami całego wrocławskiego środowiska kraftowego. Cieszymy się, że to ile zrobiliśmy od otwarcia robi wrażenie. Dziękujemy za fantastyczne spotkanie i życzenia konsekwencji. GoWRCLW!