Browar praktycznie gotowy. Zapraszamy na wirtualną prezentację.
W przestronnym pomieszczeniu umieściliśmy prawie cały niezbędny do produkcji sprzęt, wystarczy spojrzeć z pubu znajdującego się w górnej części, by mieć przed oczyma cały proces – od ziarna słodu do gotowego piwa. Pub znajduje się na antresoli. Patrząc na zdjęcia – po prawej widać przeszklenie. Ma być jak widownia, z której każdy gość będzie mógł patrzeć na cały proces warzenia, jednocześnie degustując piwa. Kiedy wszystko zostanie zamontowane przy barze będzie 10 kranów. Sześć naszych piw, reszta z zaprzyjaźnionych browarów. Pub ma pomieścić około 60 osób. Po prawej będą stoły, po lewej mniej formalnie. Tak by każdy mógł tu poczuć się komfortowo.
Stała jakość w żadnej branży nie jest przypadkiem. Jest to zawsze suma wielu elementów składowych. Pooglądajmy. Na zdjęciach prezentujemy kolejne etapy procesu oraz smaczki, ciekawostki zainstalowanej technologii.
Najpierw śrutownik. 4-walcowy suchy śrutownik pozwala uzyskać idealne rozdrobnienie ziarna słodu. Dzięki przenośnikowi łańcuchowemu, tempo zadawania będzie w sam raz.
Dalej widzicie bijące serce browaru – dwunaczyniowa warzelnia o pojemności 20 hl. Składa się z kotła zacierno-warzelnego, po prawej, oraz kadzi filtracyjnej po lewej stronie.
Właz kotła zacierno-warzelnego pozwala kontrolować proces zacierania a następnie warzenia. Tutaj też będziemy podawać chmiel.
Przedłużeniem rąk piwowarów jest komputerowy system obsługi. Gwarantuje utrzymanie wypracowanych parametrów jakości piwa. Prawie wszystkie zawory są sterowane pneumatycznie. Dzięki automatyzacji 100 na 100 operacji może zostać wykonanych bezbłędnie. Zdalnie, o czasie, bezszelestnie. Pod czujnym okiem technologów.
Na kolejnych zdjęciach: płytowy wymiennik ciepła oraz stacja pomp i napowietrzania. Dalej na jednym ujęciu widać drogę z warzelni do tanku fermentacyjnego. Idąc odpowiednio od najdalszego planu znajdują się – whirlpool (zabudowany razem ze zbiornikiem ciepłej wody), wymienniki ciepła, stacja napowietrzania oraz zespół standardy czystości i higieny produkcji.
W sześciu nowoczesnych tankach cylindryczno-stożkowych odbywać się będzie fermentacja ze specjalnie dobranymi szczepami drożdży. Każdy z tanków posiada płaszcz chłodzący oraz wydajną izolację termiczną, dzięki czemu bez problemu uzyskamy odpowiednią temperaturę fermentacji.
Co czyni nasz sprzęt wyjątkowym? Zdaniem naszych Piwowarów: jakość wykonania i dbałość o szczegóły. Na kolejnych zdjęciach: AlloySius – przedzaciernik. Miesza ześrutowany słód z wodą. W idealnych proporcjach, dzięki czemu unikamy problemu zbrylania. Potem mieszadła. Ich kształt ma znaczenie. GentleMix pozwala mieszać zdecydowanie, ale z wyczuciem. Z kolei efektowny i szalenie efektywny warnik wewnętrzny (SmartBoil) w błyskawicznym tempie gotuje nawet najgęstszą brzeczkę.
Czasem zadajemy sobie pytanie: czy produkowanie sprzętu piwowarskiego jest sztuką? Nawet jeśli to tylko znakomite rzemiosło, to na sito kadzi filtracyjnej możemy patrzeć godzinami.
Zaawansowany system komputerowy, wraz z zastosowaną automatyką pozwala dokładnie odwzorować zamysł piwowarów i to za każdym razem. Szybki rzut oka na monitor i technolog jest w stanie ocenić wszystkie parametry zachodzących procesów.