100 Mostów – pierwszym polskim członkiem The Brewers Association, największej na świecie organizacji skupiającej rzemieślnicze browary.
The Brewers Association jest stowarzyszeniem z ponad sześćdziesięcioletnią historią. Powstało, żeby chronić i promować rzemieślnicze browary. Parafrazując słynne powiedzenie Abrahama Lincolna: to organizacja browarów, dla browarów, tworzona przez browary. Skupia rzemieślników dla których liczą się:
- naturalne składniki,
- tradycyjne receptury,
- odwaga w opracowywaniu nowych receptur i przecieraniu szlaków,
- autentyczność,
- troska o przyszłość prawdziwego piwa.
Te idee to część kodu genetycznego Browaru Stu Mostów, dlatego niezwykle ucieszyło nas przyjęcie do organizacji, a wyróżnienie to jest tym bardziej znaczące, że Browar Stu Mostów jako pierwszy w Polsce dołączył do prestiżowego grona tych rzemieślników. Będziemy czerpać wiedzę od najlepszych.
Browarniczy regres
Pod koniec lat 70. XX wieku browarnictwo w Ameryce wchodziło w fazę ostrych zmian. Tradycje i style, które przywiezione zostały z wielu różnych stron świata zaczęły zanikać, a kampanie marketingowe doprowadziły do tego, że jedynym znanym piwem stał się jasny lager.
Brakowało prawdziwych piw tworzonych według tradycyjnych receptur i z wykorzystaniem naturalnych składników – warzonych z uwagą, bez przyspieszania procesu produkcji dla zmaksymalizowania zysku. Jedynym sposobem na posmakowanie prawdziwego piwa stało się przygotowanie go samodzielnie. Domowe browarnictwo zaczęło rozkwitać.
Później zaczęły się rozwijać małe, lokalne browary. Przez lata piwo osiągało coraz lepszą jakość, a technologia produkcji wciąż była udoskonalana. Za jakością w naturalny sposób szedł bogaty smak i aromat trunku.
Lokalne browary – prowadzone z pasją i misją – powoli zwiększały dystrybucję, tak aby docierać do coraz większej grupy miłośników piwa.
Piwna rewolucja
Przełom nastąpił w pierwszej połowie lat 90. Wtedy liczba browarów rzemieślniczych wyraźnie się zwiększyła. Duży wpływ na to wywarły także zmiany w amerykańskim prawie, które umożliwiały szybki rozwój. Rzemieślnicy osiągali najwyższy poziom jakości i innowacyjności, sprawiając, że piwna kultura stała się najbardziej różnorodną na świecie. Browary rzemieślnicze wspólnie z miłośnikami prawdziwego piwa dokonali rewolucji.
Lista członków dostępna jest na stronie: http://ba.brewersassociation.org/memberlist/members.aspx?memtype%3DBREW