Poznajcie maksymalnie chmielową Triple IPA uwarzoną razem z naszymi baskijskimi przyjaciółmi z browaru Gross!
Po świetnym odbiorze naszej ostatniej współpracy piwnej – uwarzonej w Kraju Basków „Baia Baia, DIPA„, zdecydowaliśmy się przesunąć granice nieco dalej i przenieść tą samą recepturę na poziom Triple IPA. W efekcie powstała naprawdę potężna, odważna i chmielowa New England Triple IPA, która zabiorze Wasze receptory w zupełnie nowy wymiar chmielowości!
Uwarzona z odpowiednią ilością płatków owsianych oraz mieszanką słodów Pilsner i Pale ale. Użyliśmy również odrobinę dekstrozy, aby uzyskać te 10% zawartości alkoholu bez powodowania nadmiernej słodyczy lub żucia. Rezultatem jest 10% bezproblemowy IPA.
Zapraszamy więc do degustacji i… BAIA, BAIA, BAIA!
New England Triple IPATriple IPA uwarzona wspólnie z Browarem Gross w bardzo nowoczesnej odsłonie New England. Intensywnie aromatyczna, odważna i porządnie nachmielona. Bazę słodową stworzyliśmy z wykorzystaniem mieszanki słodów Pilsner i Pale Ale, do których dodaliśmy płatki owsiane i odrobinę dekstrozy. Rezultatem jest 10%, ale jednocześnie wysoce pijalna IPA w wersji Triple.
|
Słody/ekstrakt:
Styl ten należy do najmocniejszych z rodziny „IPA”! Do jego uwarzenia użyliśmy tylko najjaśniejszych słodów – Pilsner i Pale Ale, razem z płatkami owsianymi, aby uzyskać wrażenie gładkiej, „puszystej” wręcz tekstury. Do tego szczypta dekstrozy, która uwytrawniła nieco finisz, dzięki czemu pomimo wysokiego woltażu piwo pozostało zaskakująco pijalne.
Chmiele:
Idaho 7, dwa różne rodzaje Azzaca i nasza ulubiona odmiana chmielu Galaxy. Wszystkie dodane zarówno w procesie warzenia, jak i w procesie chmielenia na zimno, co czyni z tego piwa prawdziwą bombę owocowo-ziołową.
To piwo najlepiej smakuje świeże!
Tak intensywnie chmielone piwo smakuje obłędnie – szczególnie świeże! Aromat chmielowy z czasem ulega obniżeniu. Dlatego traktuj to piwo szczególnie troskliwie – trzymając je w ciemnym i bardzo chłodnym miejscu (lodówka będzie do tego dobrym rozwiązaniem) i nie czekaj – pij świeże!
- Styl: Triple IPA
- Parametry:
- Ekstrakt: 23,0%
- Alkohol: 10,0%
- IBU: 30
- Składniki:
- Zasyp: niemiecki pilzner, brytyjski pale ale, płatki owsiane
- Chmiel: Azzaca, Idaho 7, Galaxy
- Drożdże: House Ale Strain
- Wygląd: bladosłomkowy, zamglony, zwieńczony grubą białą pianą
- Aromaty: marmolada pomarańczowa, marihuana, przejrzałe mango, gruszka
- Odczucie w ustach:
- 1 – owocowe, chmielowe
- 2 – pełne i kremowe
- 3 – czysta goryczka, lekko rozgrzewające
- Temperatura serwowania: 8-12⁰C
- Szkło: IPA Glass, Sensoric, tulip, snifter
- Foodpairing:
- Dania: wątróbka z pieczonymi gruszkami, pikantne skrzydełka w salsie z mango
- Ser: Stilton, Roquefort
- Desery: Tarte Tatin z karmelizowaną mandarynką i lodami tajskimi, crumble kokosowe z wanilią i owocami tropikalnymi