Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

ART+37 DDH DIPA

ART+ 37 DDH DIPA Sabro, Galaxy, El Dorado

Maltgarden to browar, który od samego początku znalazł się w czołówce najlepszych browarów rzemieślniczych w Polsce. Weekend spędzony wspólnie na Długosza 2 razem z ekipą Maltgarden zaowocował kolejną odsłona piwa marki ART.  37. już piwo z tej serii to mocna, aromatyczna i podwójnie chmielona na zimno DIPA!

 

   

ART+37 DDH DIPA

Bardzo mocno nachmielona Double IPA z dodatkiem płatków owsianych i pszenicznych, nieco pełniejsza – z mniej intensywną goryczką ale mocnym nastawieniem na intensywny aromat chmielowy. W procesie produkcyjnym użyliśmy odmian Sabro, Galaxy oraz El Dorado, które odwdzięczyły się aromatem bogatym w nuty owoców tropikalnych, kokosa i wanilii.

 

Styl:

Double Dry Hopped DIPA, czyli styl wyjątkowo modny w ostatnim czasie to dość nowatorskie podejście do stylu DIPA – nieco słodsze, z bardzo intensywnym nastawieniem na aromat chmielowy, ale już niekoniecznie na goryczkę. My nachmieliliśmy je zarówno w Whirlpoolu jak i podczas leżakowania, aby zachwycało intensywnym aromatem chmielowym. Najpełniejszy jest on zaraz po rozlewie, przypominamy więc, aby nie czekać i pić świeże. Wtedy właśnie najbardziej zachwyca!

Słody/ekstrakt:

Postawiliśmy na możliwie jak najprostszy,  jasny zasyp tworzący idealną bazę i tło dla obfitego chmielenia. Dla większego zmętnienia i aksamitnej gładkość wzbogaciliśmy go dodatkiem płatków i słodu owsianego. Część ekstraktu pochodzi od maltodekstryny – niefermentowanego cukru, który nadaje większej pełni i delikatnej słodyczy.

Chmiele:

Przymiotnik „DDH” nie występuje tutaj przypadkowo – piwo jest bardzo solidnie nachmielone!

Najwięcej chmielu trafiło do Whirlpoola (użyliśmy w tym celu amerykańskich odmian CitraMosaicEl Dorado) ale przede wszystkim po tzw. chłodnej stronie – czyli podczas fermentacji i leżakowania piwa. Pierwsze dawka chmielu trafiła do tanku jeszcze w fazie fermentacji burzliwej, co pozwoliło wydobyć z niego maksimum soczystości i odwzorować złożony profil smakowo-aromatyczny. Kolejną, jeszcze większą dawkę dodaliśmy podczas leżakowania stosując odmiany: El dorado, Sabro i Galaxy. Łącznie, zużyliśmy 20g chmielu na litr gotowego piwa.

Znany i lubiany Galaxy pochodzenia australijskiego oraz amerykański El dorado zestawiliśmy z bardzo młodą odmianą Sabro, która zyskuję coraz większą rzeszę fanów. Ten stosunkowo nowy i niezwykle charakterystyczny chmiel wniósł do piwa nuty kokosa i owoców tropikalnych z delikatną wanilią w tle.  

  • Styl: DDH DIPA
  • Parametry:
    • Ekstrakt: 18,5%
    • Alkohol: 8,0%
    • IBU: 40
  • Składniki:
    • Zasyp: słód jęczmienny: pilzneński, słód owsiany, płatki: owsiane, maltodekstryna
  • Chmiel: Goryczkowy: Chinook (US) WhilpoolCitra, Mosaic , El dorado US
    Chmiel na zimno: Galaxy (AU), El dorado (US), Sabro (US)
  • Drożdże: House Ale Strain
  • Wygląd: jasnożółte, zmętnione, z niewysoką białą pianą
  • Aromaty: mango, marakuja, kokos, mandarynka
  • Odczucie w ustach:
    • 1 – półpełne
    • 2 – owocowe
    • 3 – soczkowe, z chmielowym finiszem
  • Temperatura serwowania: 8-12⁰C
  • Szkło: Sensoric, tulip, snifter
  • Foodpairing:
    • Dania: tajskie curry z kurczakiem i warzywami, schab smażony z masłem cytrynowo – ziołowym, burger z grillowanym wędzonym serem i chutneyem tropikalnym na bazie mango
    • Sery: Roquefort, dojrzały Cheddar, Lazur
    • Desery: tarta z karmelizowanymi mandarynkami i lodami tajskimi na bazie mleczka kokosowego, crumble z laską wanilii i kwaśnymi owocami, mango panna-cotta