Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

ART+36 Pastry Sour Ale Dragon Fruit

ART+36 Pastry Sour Ale Pineapple & Dragon Fruit

36. piwo z serii ART powstało w ramach projektu „Beer with friends” zapoczątkowanego przez naszych przyjaciół z Basqueland. Wybrali oni 5 ulubionych browarów z całego świata, aby stworzyć kooperacyjną serię piw warzonych online. Video z dnia warzenia, nagrane w trybie live obejrzeć możecie w na Instagramie konta Basqueland oraz naszym.

Aby odtworzyć smak deseru „pastry” w procesie produkcji użyliśmy dwóch rodzajów owoców tropikalnych: ananasa i smoczego owocu, które wzbogaciły profil aromatyczny piwa. Dodatek cukru mlecznego – laktozy zrównoważył ich kwaśny smak i nadał więcej słodyczy. Aksamitną konsystencję i mętność uzyskaliśmy natomiast dzięki dodatkowi słodu pszenicznego i płatków owsianych. Idealne piwo na lato!

 

 

Smak deseru odtworzony w piwie? Po raz kolejny udowodniliśmy, że to możliwe i w kooperacji z Basqueland Brewing uwarzyliśmy Pastry Sour Ale z dodatkiem smoczego owocu, ananasa i wanilii! Do tego laktoza, płatki owsiane i wanilia – tego piwa trzeba spróbować!

 

Słody/ekstrakt:

Prosta baza słodowa złożona ze słodu jęczmiennego i pszennego oraz płatków owsianych, które nadały aksamitności. Uwypukliliśmy ją również dodatkiem laktozy – cukru mlecznego, który nie bierze udziału w procesie fermentacji. Zrównoważył on kwasowość pochodzącą od bakterii kwasu mlekowego i owoców tropikalnych.

Chmiele:

Chmielenie jest bardzo delikatne, a wręcz „homeopatyczne”. Dodaliśmy chmielu głównie na aromat, aby wzbogacić profil o nuty cytrusowe. 

Bakterie:

Bakterie Lactobacillus, które znaleźć można na co dzień m. in. w zakwasach chlebowych, kefirach czy jogurtach, dodane do kotła warzelnego tuż przed gotowaniem z chmielem produkują kwas mlekowy, intensyfikujący kwaśny smak piwa i pogłębiają jego orzeźwiający charakter

Dodatki: 

Owoce – na pierwszym planie w tym piwie jest kompozycja owoców tropikalnych – ananasa i smoczego owocu, które dodaliśmy do piwa po fermentacji. Dobór owoców jest nieprzypadkowy – aromat ananasa, i smoczego owocu to kwintesencja tropików! Smocze owoce poskutkowały dodatkowo piękną, różową barwą! 

Wanilia – leżakowanie z laskami wanilii uzupełnia deserowy charakter tego piwa i świetnie łączy z jego owocowym charakterem. 

  • Styl: Pastry Fruit Sour
  • Parametry:
    • Ekstrakt: 18,0%
    • Alkohol: 6,0%
    • IBU: 8
  • Składniki:
  • Zasyp: słód jęczmiennypszeniczny, płatki owsiane 
  • Chmiel: Chinook, Simcoe
  • Drożdże: domowy szczep drożdży górnej fermentacji o czystym profilu
  • Bakterie: Lactobacillus 
  • Dodatki: laktoza, ananas, smoczy owoc, wanilia 
  • Wygląd: różowe
  • Aromaty: smoczy owoc i ananas z domieszką słodkiej wanilii
  • Odczucie w ustach: 
    • 1 – pełne
    • 2 – umiarkowanie kwaśne
    • 3 – słodko-kwaśne, okrągłe
  • Temperatura serwowania: 8-12⁰C
  • Szkło: Sensoric, tulip, snifter
  • Foodpairing:
    • Dania: Burger na bułce maślanej z chimichurri, grillowanym ananasem i serem halloumi 
    • Ser: Kozi słony twarożek na herbatniku
    • Deser: panna cotta, ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką