36. piwo z serii ART powstało w ramach projektu „Beer with friends” zapoczątkowanego przez naszych przyjaciół z Basqueland. Wybrali oni 5 ulubionych browarów z całego świata, aby stworzyć kooperacyjną serię piw warzonych online. Video z dnia warzenia, nagrane w trybie live obejrzeć możecie w na Instagramie konta Basqueland oraz naszym.
Aby odtworzyć smak deseru „pastry” w procesie produkcji użyliśmy dwóch rodzajów owoców tropikalnych: ananasa i smoczego owocu, które wzbogaciły profil aromatyczny piwa. Dodatek cukru mlecznego – laktozy zrównoważył ich kwaśny smak i nadał więcej słodyczy. Aksamitną konsystencję i mętność uzyskaliśmy natomiast dzięki dodatkowi słodu pszenicznego i płatków owsianych. Idealne piwo na lato!
Smak deseru odtworzony w piwie? Po raz kolejny udowodniliśmy, że to możliwe i w kooperacji z Basqueland Brewing uwarzyliśmy Pastry Sour Ale z dodatkiem smoczego owocu, ananasa i wanilii! Do tego laktoza, płatki owsiane i wanilia – tego piwa trzeba spróbować! |
Słody/ekstrakt:
Prosta baza słodowa złożona ze słodu jęczmiennego i pszennego oraz płatków owsianych, które nadały aksamitności. Uwypukliliśmy ją również dodatkiem laktozy – cukru mlecznego, który nie bierze udziału w procesie fermentacji. Zrównoważył on kwasowość pochodzącą od bakterii kwasu mlekowego i owoców tropikalnych.
Chmiele:
Chmielenie jest bardzo delikatne, a wręcz „homeopatyczne”. Dodaliśmy chmielu głównie na aromat, aby wzbogacić profil o nuty cytrusowe.
Bakterie:
Bakterie Lactobacillus, które znaleźć można na co dzień m. in. w zakwasach chlebowych, kefirach czy jogurtach, dodane do kotła warzelnego tuż przed gotowaniem z chmielem produkują kwas mlekowy, intensyfikujący kwaśny smak piwa i pogłębiają jego orzeźwiający charakter.
Dodatki:
Owoce – na pierwszym planie w tym piwie jest kompozycja owoców tropikalnych – ananasa i smoczego owocu, które dodaliśmy do piwa po fermentacji. Dobór owoców jest nieprzypadkowy – aromat ananasa, i smoczego owocu to kwintesencja tropików! Smocze owoce poskutkowały dodatkowo piękną, różową barwą!
Wanilia – leżakowanie z laskami wanilii uzupełnia deserowy charakter tego piwa i świetnie łączy z jego owocowym charakterem.
- Styl: Pastry Fruit Sour
- Parametry:
- Ekstrakt: 18,0%
- Alkohol: 6,0%
- IBU: 8
- Składniki:
- Zasyp: słód jęczmienny; pszeniczny, płatki owsiane
- Chmiel: Chinook, Simcoe
- Drożdże: domowy szczep drożdży górnej fermentacji o czystym profilu
- Bakterie: Lactobacillus
- Dodatki: laktoza, ananas, smoczy owoc, wanilia
- Wygląd: różowe
- Aromaty: smoczy owoc i ananas z domieszką słodkiej wanilii
- Odczucie w ustach:
- 1 – pełne
- 2 – umiarkowanie kwaśne
- 3 – słodko-kwaśne, okrągłe
- Temperatura serwowania: 8-12⁰C
- Szkło: Sensoric, tulip, snifter
- Foodpairing:
- Dania: Burger na bułce maślanej z chimichurri, grillowanym ananasem i serem halloumi
- Ser: Kozi słony twarożek na herbatniku
- Deser: panna cotta, ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką