Wraz z Galway Bay Brewery przygotowaliśmy dla Was coś specjalnego – intensywnie kwaśne i jednocześnie słodkie, niezwykle orzeźwiające piwo z dodatkiem owoców tropikalnych i laktozy! Zakwasiliśmy je bakteriami kwasu mlekowego, intensywnie nachmieliliśmy, a na koniec przefermentowaliśmy z dodatkiem przecierów z Calamansi i różowej gujawy!
W trakcie leżakowania wzbogaciliśmy je również wanilią, podkreślając deserowy charakter #Tiki!
Smak koktajlu odtworzony w piwie? Udowodniliśmy, że to możliwe i wspólnie z Galway Bay Brewery uwarzyliśmy TIKI Sour IPA z owocami Calamansi i różowej gujawy! Użyte w procesie produkcyjnym owoce nadały kwaśności oraz wzbogaciły profil aromatyczny piwa. To piwo jest piwną kwintesencją lata, która przeniesie Wasze kubki smakowe na tropikalne wakacje – zapraszamy na pierwszy łyk! |
Słody/ekstrakt:
Podczas zacierania użyliśmy tylko jasnych słodów: pilzneńskiego i pszenicznego, którym zawdzięcza swoją bardzo jasną barwę oraz biszkoptowy, zbożowy smak. Dla większego zmętnienia i gładkości
dodaliśmy też płatków owsianych. Część ekstraktu pochodzi z laktozy – niefermentowanego
cukru mlecznego, który nadaje pełni i lekkiej słodyczy.
Chmiele:
Goryczka jest umiarkowana – zaakcentowaliśmy ją chmieleniem w kotle odmianami Citra oraz Chinook. Niewielka jej „część” pochodzi też od owoców, w szczególności guawy, która wyostrza „goryczkową percepcję” swoim pieprznym charakterem. Goryczka jest tu jednak jedynie akcentem, który idealnie komponując się z owocowym charakterem piwa.
Nie zapomnieliśmy też o intensywnym chmielu na zimno. Aby aromat tropikalny stał się bardziej kompleksowy, użyliśmy odmian El dorado i Simcoe. Hop rate 10g/l
Dodatki:
Owoce – to dodatek odgrywający główną rolę w naszej TIKI IPA! Użyliśmy przecierów z całych owoców, dzięki czemu do piwa przedostał się cały ich smak i aromat. Owoce zostały dodane podczas fermentacji dla zachowania balansu i odpowiedniej słodyczy. Ich selekcja nie była przypadkowa – dzięki użyciu Calamansi* piwo stało się maksymalnie orzeźwiające i wypełnione cytrusowymi aromatami. Guawa różowa nadała z kolei nut tropikalnych i pieprznych, co w połączeniu poskutkowało niezwykle świeżym i kompleksowym profilem aromatycznym piwa.
*Calamansi (kalamondynki) to aromatyczne owoce cytrusowe o smaku przypominającym połączenie kwaśnych mandarynek z kumkwatem japońskim.
Wanilia – leżakowanie z laskami wanilii wzmaga deserowość tego piwa i świetnie łączy się z jego owocowym charakterem!
- Styl: Pastry Sour Ale
- Parametry:
- Ekstrakt: 18,0%
- Alkohol: 6,2%
- IBU: 30
- Składniki:
- Zasyp: słód jęczmienny pilzneński; pszeniczny; płatki owsiane
- Chmiel:
- Goryczkowy: Chinook (US)
- Aromatyczny: Citra (US)
- Chmiel na zimno: El Dorado, Simcoe (US)
- Drożdże: Nottingham
- Dodatki: przecier z calamansi i przecier z guawy różowej,
- Wygląd: pomarańczowo-różowe, gęste i mętne, ze średnią, kremową pianą
- Aromaty: mandarynka, dojrzała guawa, cytrusy, wanilia, mleczny
- Odczucie w ustach:
- 1 – gęste, kwaskowe
- 2 – słodkie
- 3 – pieprzne, z charakterystycznym gorzkim posmakiem guawy
- Temperatura serwowania: 8-12⁰C
- Szkło: tiki tropical glasstulip, snifter
- Foodpairing:
- Dania: Sandacz w sosie śmietanowym z czerwonym pieprzem, Pad thai z tofu
- Ser: długodojrzewający ser kozi, roquefort
- Deser: panna cotta z musem z mango, pudding kokosowy z chia, liczi i
pomarańczą