Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

ART+35 Tiki Sour IPA

ART+35 Tiki Sour IPA Pink Guava & Calamansi!

Wraz z Galway Bay Brewery przygotowaliśmy dla Was coś specjalnego – intensywnie kwaśne i jednocześnie słodkie, niezwykle orzeźwiające piwo z dodatkiem owoców tropikalnych i laktozy! Zakwasiliśmy je bakteriami kwasu mlekowego, intensywnie nachmieliliśmy, a na koniec przefermentowaliśmy z dodatkiem przecierów z Calamansi i różowej gujawy!

W trakcie leżakowania wzbogaciliśmy je również wanilią, podkreślając deserowy charakter #Tiki!

 

Smak koktajlu odtworzony w piwie? Udowodniliśmy, że to możliwe i wspólnie z Galway Bay Brewery uwarzyliśmy TIKI Sour IPA z owocami Calamansi i różowej gujawy! Użyte w procesie produkcyjnym owoce nadały kwaśności oraz wzbogaciły profil aromatyczny piwa. To piwo jest piwną kwintesencją lata, która przeniesie Wasze kubki smakowe na tropikalne wakacje – zapraszamy na pierwszy łyk!

 

Słody/ekstrakt:

Podczas zacierania użyliśmy tylko jasnych słodów: pilzneńskiego i pszenicznego, którym zawdzięcza swoją bardzo jasną barwę oraz biszkoptowy, zbożowy smak. Dla większego zmętnienia i gładkości
dodaliśmy też płatków owsianych. Część ekstraktu pochodzi z laktozy – niefermentowanego
cukru mlecznego, który nadaje pełni i lekkiej słodyczy.

Chmiele:

Goryczka jest umiarkowana – zaakcentowaliśmy ją chmieleniem w kotle odmianami Citra oraz Chinook. Niewielka jej „część” pochodzi też od owoców, w szczególności guawy, która wyostrza „goryczkową percepcję” swoim pieprznym charakterem. Goryczka jest tu jednak jedynie akcentem, który idealnie komponując się z owocowym charakterem piwa. 

Nie zapomnieliśmy też o intensywnym chmielu na zimno. Aby aromat tropikalny stał się bardziej kompleksowy, użyliśmy odmian El dorado i Simcoe. Hop rate 10g/l 

Dodatki: 

Owoce to dodatek odgrywający główną rolę w naszej TIKI IPA! Użyliśmy przecierów z całych owoców, dzięki czemu do piwa przedostał się cały ich smak i aromat. Owoce zostały dodane podczas fermentacji dla zachowania balansu i odpowiedniej słodyczy.  Ich selekcja nie była przypadkowa – dzięki użyciu Calamansi* piwo stało się maksymalnie orzeźwiające i wypełnione cytrusowymi aromatami. Guawa różowa nadała z kolei nut tropikalnych i pieprznych, co w połączeniu poskutkowało niezwykle świeżym i kompleksowym profilem aromatycznym piwa.

*Calamansi (kalamondynki) to aromatyczne owoce cytrusowe o smaku przypominającym połączenie kwaśnych mandarynek z kumkwatem japońskim.

Waniliależakowanie z laskami wanilii wzmaga deserowość tego piwa i świetnie łączy się z jego owocowym charakterem!

  • Styl: Pastry Sour Ale
  • Parametry:
    • Ekstrakt: 18,0%
    • Alkohol: 6,2%
    • IBU: 30
  • Składniki:
  • Zasyp: słód jęczmienny pilzneński; pszeniczny; płatki owsiane
  • Chmiel:
    • Goryczkowy: Chinook (US) 
    • Aromatyczny: Citra (US) 
    • Chmiel na zimno: El Dorado, Simcoe (US)
  • Drożdże: Nottingham
  • Dodatki: przecier z calamansi i przecier z guawy różowej,
  • Wygląd: pomarańczowo-różowe, gęste i mętne, ze średnią, kremową pianą
  • Aromaty: mandarynka, dojrzała guawa, cytrusy, wanilia, mleczny
  • Odczucie w ustach: 
    • 1 – gęste, kwaskowe
    • 2 – słodkie
    • 3 – pieprzne, z charakterystycznym gorzkim posmakiem guawy
  • Temperatura serwowania: 8-12⁰C
  • Szkło: tiki tropical glasstulipsnifter
  • Foodpairing:
    • Dania: Sandacz w sosie śmietanowym z czerwonym pieprzem, Pad thai z tofu
    • Ser: długodojrzewający ser kozi, roquefort
    • Deser: panna cotta z musem z mango, pudding kokosowy z chia, liczi i
      pomarańczą