ART. Doppel Weizenbock German IPA
Oto pierwsze nasze piwo uwarzone we Wrocławiu we współpracy – Camba Bavaria & Browar Stu Mostów. Piwo jakiego nie było w Polsce i jakiego nie warzy się dziś w Niemczech. Piwo bardzo trudne, wymagające dobrej współpracy i kreatywności piwowarów. Projekty tego typu wyróżniają produkcję rzemieślniczą od masowej. Wyjątkowa jest finalna receptura, składniki i skala zaangażowania obu stron. W przypadku współpracy międzynarodowej dochodzi jeszcze promocja rodzimej sceny i WRCLW jako miejsca warzenia piwa. Zapraszamy na pierwszy łyk.
Styl
Świetny przykład jak kreatywnie można łączyć ze sobą style piwa, dość odległe w swojej genezie. Niemiecki jasny podwójny koźlak pszeniczny połączyliśmy z intensywnym chmieleniem odpowiednim dla IPA. Nuty typowe dla pszenicznego koźlaka, czyli dojrzałych bananów, goździków, moreli i brzoskwiń świetnie wpasowują się te chmielowe – przyprawowo-ziołowe, mandarynkowe i cytrusowe. Wysoka goryczka kontruje ogromną słodycz znaną z niemieckich dubeltowych koźlaków pszenicznych. Jest to styl który jest szczególnie intensywny w aromaty.
Słody/ekstrakt:
Pszeniczne koźlaki występują szczególnie w ciemnych odmianach, rzadkością są te jasne (Helles), dlatego pomimo wysokiego ekstraktu (19 Plato) zachowaliśmy jasną, pomarańczową barwę piwa przez zastosowanie niemal samych jasnych słodów z dodatkiem jasnych karmelowych.
Chmiele:
To dzieło wspólnej kolaboracji z Bawarskim browarem Camba Bavaria, a więc nie mogło zabraknąć akcentu z tamtych rejonów – są to wyśmienite chmiele – supergoryczkowy Taurus, oraz aromatyczne Mandarina Bavaria (o profilu owocowym, szczególnie mandarynkwym) i Saphir (kwiatowy, cytrusowy, przyprawowy).
Szczególnie ważne w pszenicznym koźlaku dubeltowym są drożdże – świeże, mocne, zapewniające odpowiednio intensywne aromaty fenolowo-estrowe. Takie też są drożdże które dostarczył nam browar Camba Bavaria.
- Styl: (Hoppy) Helles Doppel Weizenbock
- Parametry
- Ekstrakt: 19,0%
- Alkohol: 8,3% obj.
- IBU: 60
- Składniki:
- pilzneński, pszeniczny, karmelowy jasny
- Chmiel:
- Goryczkowy: Taurus (DE)
- Aromatyczny: Saphir (DE), Mandarina Bavaria (DE)
- Drożdże: górnej fermentacji do piw pszenicznych
- Wygląd: ciemnopomarańczowy, zmętniony
- Aromaty: Bananów, goździków, brzoskwiń, mandarynek, lekko przypieczonej skórki od chleba, rodzynek, cytrusów i ziół.
- Odczucie w ustach:
- pełny, słodowy, musujący
- intensywnie bananowy i goździkowy akcent, suszone daktyle, morele
- cytrusowy, głównie mandarynkowy, przyprawowo-ziołowy
- Temperatura serwowania: 7-10°C
- Szkło: Snifter/Tulip, Sensoric lub wysoka szklanka weizenowa
- Foodpairing:-
- Dania: Pieczona golonka, wędzona szynka, dziczyzna z owocowymi, kwaśnymi sosami.
- Sery: dojrzewający provolone lub hiszpański Manchego
- Desery: Karmelizowane jabłka, owocowe tarty lub suflet bananowy