Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

ART.+8

ART.+8 Strawberry Berliner Weisse

 

Wreszcie coś dla Sour-Hedów! Nasz ART.+8 to Berliner Weisse, gdzie po raz kolejny połączyliśmy siły z ciekawym browarem niemieckim – tym razem jest to browar BRŁO z Berlina! Jak zwykle czerpiemy z obu stron to co najlepsze! Jest to mix niemieckiej tradycyjnej szkoły piwowarskiej, czyli historyczny styl jasnego, niezwykle lekkiego i orzeźwiającego niemieckiego piwa – Berliner Weisse, fermentowanego z udziałem bakterii kwasu mlekowego, z nowofalowymi niemieckimi chmielami – Comet i Huell Melon oraz sezonowym polskim akcentem – aromatycznymi truskawkami.

 

ART.+8 Strawberry Berliner Weisse

Jest to mix niemieckiej tradycyjnej szkoły piwowarskiej, czyli historyczny styl jasnego, niezwykle lekkiego i orzeźwiającego niemieckiego piwa – Berliner Weisse, fermentowanego z udziałem bakterii kwasu mlekowego, z nowofalowymi niemieckimi chmielami – Comet i Huell Melon oraz sezonowym polskim akcentem – aromatycznymi truskawkami.

 

 

 

Styl

Berliner Weisse to zamglony, kwaśny, pszeniczny styl piwa o niskiej zawartości alkoholu, jest to regionalne, historyczne piwo z terenów północnych Niemiec, szczególnie Berlina, gdzie warzone jest od XVI wieku. Do końca XIX wieku było najpopularniejszym napojem alkoholowym w Berlinie – produkowało go aż 50 rożnych browarów! Dziś ta liczba zmalała zaledwie do 2, ale dzięki piwowarstwu rzemieślniczemu styl ten przeżywa swój renesans.

Słody/ekstrakt:

Bardzo niski ekstrakt, na poziomie 9%, zasyp złożony tylko z jasnych słodów – pilzneńskiego i pszenicznego, pozwala na uzyskanie maksymalnej lekkości, tak charakteryzującej ten styl.

Chmiele/dodatki:

Choć chmiel odgrywają w tym stylu drugoplanową rolę to i tak dobraliśmy te niemieckie, nowofalowe – Comet, nadający lekkiej cytrusowości i trawiastości, Huell Melon to mieszanka owoców, z przeważającą nutą miodowego melona. Technika chmielenia „late-hopping” pozwala na zminimalizowanie goryczki, ale bez obniżenia walorów aromatycznych.

Bakterie:

Bakterie kwasu mlekowego są znakiem rozpoznawczym tego stylu – to one są odpowiedzialne za nadanie konkretnej kwaśności w tym piwie. Bakterie Lactobacillus lactis, Lactococcus lactis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, które znaleźć można na co dzień m.in. w zakwasach chlebowych, kefirach czy jogurtach, produkują kwas mlekowy, intensyfikujący kwaśny smak piwa i intensywnie wpływający na moc orzeźwiającą tego piwa

Dodatki:

Sezonowość piwa i jego polski akcent podkreśliliśmy dodając na późnym etapie fermentacji i leżakowania dużą ilość dojrzałych truskawek, które nadały przyjemny smak i aromat oraz jeszcze bardziej podkreśliły kwaśny profil piwa.

 

  • Styl: Strawberry Berliner Weisse
  • Parametry
    • Ekstrakt: 9,0%
    • Alkohol: 3,8%
    • IBU: 5
  • Składniki:
    • Słody: pilzneński, pszeniczny
    • Chmiel:
      • Aromatyczny: Comet (DE), Huell Melon(DE)
    • Drożdże: US-05
    • Bakterie: Lactobacillus lactis, Lactococcus lactis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus
  • Wygląd: bardzo jasne, czerwone
  • Aromaty: Truskawki, cytryny, lekko mleczny
  • Odczucie w ustach:
    • musujący, czysty, odświeżający
    • kwaśny, truskawkowy
    • kwaśny, cytrusowy
  • Temperatura serwowania: 5-8⁰C
  • Szkło: Tulip, goblet
  • Foodpairing: Kiełbaski curry, Sznycel z kiszoną kapustą, Sery: z kwaśnego mleka – czerwony ser maziowy, Bauer-Hendkase, harceński, ołomuniecki, Desery: strudel z truskawkami, tarta z truskawkami.