CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

ART 7

ART.+7 German Red IPL (India Pale Lager)

 

Siódmy ART w kolejności to zarazem kolejna współpraca z niemieckim browarem Camba Bavaria. Jednocześnie zawiera wiele nawiązań do pierwszego naszego wspólnego piwa – ART.+1. Do mocnego lagera, opartego na monachijskim słodzie dodaliśmy słodów karmelowych – jasnych i ciemnych, do nadania głębokiej czerwonej barwy. Mocno go nachmieliliśmy, niemal identycznie jak ART.+1, ale różnica w produkcji „lagerów” i „ale” dała w tym piwie inny charakter chmielowy.

 

ART.+7 German Red IPL

IPL to odpowiednik IPA wśród Lagerów. Przedstawiamy ten styl w czerwonej odmianie, z karmelową podbudową, z chmieleniem niemal identycznym jak w ART.+1 – czyli niemieckie chmiele, takie jak Saphir i Mandarina Bavaria.

 

 

 

Styl

Inspiracją stały się amerykańskie browary rzemieślnicze przedstawiające tak zwaną kontrrewolucję – i w swojej ofercie mają tylko i wyłącznie lagery. Ale te lagery nie „wieją nudą”, każdy się czymś wyróżnia, a szczególną ich odmianę pełnią tak zwane IPL – India Pale Lager, czyli mocniej chmielone wersję tęższych lagerów. Występują w przeróżnych formach, jasnych, karmelowych czy ciemnych, ale podobnie jak w IPA, sformułowanie IPL jest niezmienne. Ale skoro uwarzyliśmy piwo z naszymi przyjaciółmi z Camba Bavaria to i chmielenie tylko w wersji niemieckiej.

Słody/ekstrakt:

Podbudowę słodową stanowi słód monachijski nadający głębi smakowej, okraszony sporą ilością słodów karmelowych – jasnych oraz ciemnych. Dzięki temu uzyskaliśmy głęboki czerwony kolor, często kojarzony z piwami typu Bock.

Chmiele/dodatki:

W nawiązaniu do naszego pierwszego piwa w serii ART., również uwarzonego z Cambą Bavarią, użyliśmy tych samych chmieli, niemal w identycznych ilościach. Chmiel Taurus nadaje czystej goryczki, idealnej do lagerów. Saphir nadaje kwiatowości, nieco cytrusowości i nut ziemistych, kojarzonych z czerwoną herbatą. Mandarina Bawaria to z kolei chmiel cytrusowy, nieco mandarynkowy w profilu o znacznej owocowości.

 

  • Styl: Red India Pale Lager
  • Parametry
    • Ekstrakt: 16,0%
    • Alkohol: 6,9%
    • IBU: 52
  • Składniki:
    • Słody: monachijski, pilzneński, karmelowy 40-60 EBC, karmelowy 300 EBC
    • Chmiel:
      • Goryczkowy: Taurus (DE)
      • Aromatyczny: Saphir (DE), Hallertau Mandarina Bavaria (DE)
      • Chmielony na zimno: Hallertau Mandarina Bavaria (DE), Saphir (DE),
    • Drożdże: dolnej fermentacji W34/70
  • Wygląd: czerwone, niemal idealnie klarowne
  • Aromaty: Czerwone owoce, czerwona herbata, mandarynka
  • Odczucie w ustach:
    • musujący, czysty, odświeżający
    • nuty czerwonej herbaty
    • lekko ziołowa goryczka
  • Temperatura serwowania: 4-7⁰C
  • Szkło: Wysoka szklanka, Kufel, Tulip
  • Foodpairing: Grillowane żeberka, kuchnia Cajun, golonka z karmelizowaną cebulą; Sery: Gruyère, Emmental, szwajcarski twardy; Desery: creme brulee, lody orzechowe ze słonym karmelem

NEWSLETTER

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA I BĄDŹ NA BIEŻĄCO

-
mautic is open source marketing automation