Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

ART+43

Imperial Pastry Stout Dark Chocolate and Caramelized Almonds 

Poznajcie drugie już piwo z serii ART+ uwarzone wspólnie z warszawskim browarem Funky Fluid – ART+43 Imperial Pastry Stout Dark Chocolate and Caramelized Almonds!

Naszym celem było osiągnięcie wrażenia spożywania piwnej czekolady z dodatkiem migdałów w płynnej formie piwnej. Uczucie deserowości w nim zawarte podbiliśmy dodatkowo dzięki nasycaniu azotem, które zwieńczyło również piwo drobnopęcherzykową pianą i wygładziło jego teksturę.

 

 

ART+43 Imperial Pastry Stout Dark Chocolate and Caramelized Almonds 

Przedstawiamy kolejne już piwo z serii ART uwarzone w kooperacji z browarem Funky Fluid! Poza ekstraktywną podstawą i intensywnym aromatem migdałów oraz czekolady charakteryzuje je wybitna gładkość uzyskana dzięki gazowaniu azotem. To właśnie ten zabieg zapewnił również piwu długotrwałą, drobnopęcherzykową pianę, która zwieńczyła jego deserowy charakter.

 

 

Słody/ekstrakt:

Podstawę stanowi niemiecki słód pilzneński i monachijski, natomiast za barwę oraz charakter piwa odpowiada kompozycja słodów ciemnych oraz karmelowych. Ekstrakt podbiliśmy również dodatkiem laktozy, która dodała mu słodyczya. 

Chmiele:

Użyliśmy niewielkiej ilości amerykańskiej odmiany Chinook, aby wytworzyć odpowiednią kontrę goryczkową dla intensywnej bazy słodowej.

Dodatki: 

Korzystając z bliskości naszej piekarni mieszczącej się naprzeciwko browaru – Conceptu Stu Mostów uprażyliśmy w piecach chlebowych solidną ilość płatków migdałowych, które następnie ekstrahowaliśmy przy pomocy Hop-Gun`a.

Następnie przy pomocy tego samego urządzenia dodaliśmy ziarna kakao, przenosząc do piwa cały ich naturalny smak i aromat.

  • Laktoza nadała wyraźnej słodyczy i pełnego smaku 
  • Prażone migdały nadały piwu kolejnego wymiaru aromatycznego. 
  • Cocoa Nibs oddały natomiast belgijską czekoladowość, dzięki której aromat piwa przypomina belgijską pralinę. 

Nasycanie azotem:

Nasycanie piwa azotem, zamiast dwutlenkiem węgla, ma na celu zwiększenie jego pijalności oraz zmianę tekstury na bardziej aksamitną.

Rozpuszczalność azotu w cieczach jest kilkudziesięciokrotnie mniejsze niż dwutlenku węgla. Używamy specjalnej technologii aby rozpuścić jak najwięcej azotu w piwie, ale tuż po otwarciu i gwałtownym przelaniu piwa do szklanki, azot stara się jak najszybciej z niego uciec. W tym czasie tworzy niezliczoną ilość bardzo małych pęcherzyków, które tworzą tzw. efekt kaskadowy. Po chwili azot kieruje się ku górze, spieniając białka rozpuszczone w piwie. W tym procesie generuje się przepiękna, drobnopęcherzykowa, jasnobeżowa i trwała piana, nie osiągalna przy piwie nasycanym dwutlenkiem węgla.

Aby w pełni cieszyć się piwem nasycanym azotem, właściwie je serwuj:

– piwo schłodź do temperatury <7 °C, nie wstrząsaj nim,
– gwałtownie otwórz butelkę i nalej piwo do szklaki, odwracając butelkę pionowo,
– ciesz się widokiem efektu kaskadowego, budującego piękną czapę drobnopęcherzykowej piany!

To piwo jest szczególne pod względem nasycania azotem – ma dużą gęstość. Fakt ten powoduję, że efekt kaskadowy odbywa się niczym w spowolnionym tempie – przez wysoką gęstość i lepkość pęcherzyki tworzą i unoszą się dużo wolniej. Dlatego po nalaniu lepiej odczekać nieco dłużej, aby dać czas pęcherzykom azotu do działania. Nie będzie to jednak czas stracony – proces sam w sobie wygląda bardzo efektownie!

  • Styl: Pastry Imperial Stout
  • Parametry:
    • Ekstrakt: 35,0%
    • Alkohol: 10,5%
    • IBU: 40
  • Składniki:
  • Zasyp: niemiecki słód pilzneński i monachijski w połączeniu z kompozycją słodów ciemnych oraz karmelowych.
  • Chmiel: Chinook
  • Drożdże: House Ale  Strain
  • Wygląd: niemal nieprzejrzyste, czarne, zwieńczone czapą drobnopęcherzykowej, biszkoptowej piany
  • Aromaty: czekolada, pieczone migdały, suszone śliwki
  • Odczucie w ustach:
    • 1 – pełne, oleiste
    • 2 – gładkie, czekoladowe
    • 3 – orzechowy, długotrwały finisz
  • Temperatura serwowania: 6-7⁰C
  • Najlepiej smakuje w temperaturze: 13-15⁰C 
  • Szkło: Tulip, Snifter, Teku