CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

ART 23 Kiwi and Cherry Berliner Weisse

Świetnie pijalne piwo na każdą porę roku! Przy tworzeniu ART.+23 po raz drugi spotkaliśmy się z hiszpańskim MALTE – i podobnie jak przy kolaboracji kulinarnej, teraz też nie mogło zabraknąć pomysłowości i dobrego smaku. Nasze najnowsze piwo to harmonijne połączenie jasnego, kwaśnego i niezwykle lekkiego stylu Berliner Weisse, zakwaszanego w kotle warzelnym z wykorzystaniem bakterii kwasu mlekowego, z owocowym akcentem – przecierem z hiszpańskiego kiwi i sokiem tłoczonym z polskich wiśni. Jak zwykle czerpiemy z obu stron to co najlepsze! Dzięki szampańskiemu wysyceniu połączonemu z wyczuwalnym charakterem zarówno kiwi, jak i wiśni oraz intensywną kwaśnością piwa uzyskujemy idealne orzeźwienie.

 

 

 

ART +23 Kiwi and Cherry Berliner Weisse

Berliner Weisse – historyczny styl jasnego, kwaśnego piwa, którego renesans zawdzięczamy piwowarstwu rzemieślniczemu. Łącząc siły z hiszpańskim MALTE postanowiliśmy wzbogacić jego smak i aromat o uprawiane w tamtych rejonach kiwi i polski tłoczony sok z wiśni. Wyjątkowo kwaśne i orzeźwiające połączenie.

 

Styl

Berliner Weisse to zamglony, kwaśny, pszeniczny styl piwa o niskiej zawartości alkoholu. Jest to regionalne, historyczne piwo z terenów należących do północnych Niemiec, szczególnie Berlina, gdzie warzone jest od XVI wieku. Do końca XIX wieku było najpopularniejszym napojem alkoholowym w Berlinie – produkowało go aż 50 różnych browarów! Na przestrzeni lat ich liczba zmalała zaledwie do 2 w Berlinie i kilku w całych Niemczech, ale obecnie dzięki piwowarstwu rzemieślniczemu styl ten przeżywa swój renesans.

Słody/ekstrakt:

Bardzo niski ekstrakt, na poziomie 9%, zasyp złożony z jasnego słodu pilzneńskiego oraz płatków pszennych pozwala na uzyskanie maksymalnej lekkości, tak charakteryzującej ten styl.

Chmiele:

Chmielenie w tym stylu odgrywa rolę drugoplanową. Użyliśmy szlachetnego niemieckiego chmielu Hersbrucker o delikatnym profilu aromatycznym, dzięki któremu nadaliśmy bardzo niskiej, wręcz niewyczuwalnej w gotowym piwie goryczki.

Bakterie

Bakterie kwasu mlekowego są znakiem rozpoznawczym tego stylu – to one są odpowiedzialne za nadanie konkretnej kwaśności w tym piwie. Bakterie Lactobacillus plantarum, które znaleźć można na co dzień m. in. w zakwasach chlebowych, kefirach czy jogurtach, produkują kwas mlekowy, intensyfikujący kwaśny smak piwa i intensywnie wpływający na moc orzeźwiającą tego piwa. Ten szczep, użyty w procesie zakwaszania w kotle warzelnym, wprowadza jeszcze nieco owocowych estrów, kojarzących się z czerwonym jabłkiem i cytrusami.

Dodatki:

Mimo środka zimy mamy prawdziwie orzeźwiający i dodający świeżości dodatek owoców – aromatycznego kiwi w formie przecieru oraz wiśni w postaci naturalnego w 100% tłoczonego soku (NFC). Połączenie to stworzyło prawdziwą aromatyczną bombę! Soczyste i dojrzałe owoce rozgrzane hiszpańskim słońcem nadały piwu przyjemny aromat i smak oraz jeszcze bardziej podkreśliły kwaśny profil piwa. Można degustować i degustować!

 

  • Styl: Fruit Berliner Weisse
  • Parametry
    • Ekstrakt: 9,0%
    • Alkohol: 3,6% obj.
    • IBU: 5
  • Składniki:
    • Słody/płatki: jęczmienny pilzneński, płatki pszenne
    • Płatki: pszenne i owsiane
    • Chmiel:
      • Goryczkowy: Hersbrucker (DE)
      • Aromatyczny: Hersbrucker (DE)
    • Drożdże: US-05
    • Bakterie: Lactobacillus plantarum
    • Dodatki: przecier z kiwi, tłoczony sok wiśniowy (NFC)
  • Wygląd: zmętnione, różowe
  • Aromaty:  kiwi, wiśni, jogurtu mlecznego, cytryny, agrestu
  • Odczucie w ustach:
    • musujące,
    • bardzo kwaśne, wiśniowe, cytrynowe
    • orzeźwiające, z lekko pikantnym posmakiem kiwi
  • Temperatura serwowania: 6-8⁰C
  • Szkło: Sensoric, tulip, snifter
  • Foodpairing:-
    • Dania: Kiełbaski wieprzowe z wiśniami oraz chleb z masłem chrzanowym, Frittata z duszonymi porami, serem kozim, szczypiorem i miętą, Frytki belgijskie z pikantną salsą z kiwi;
    • Sery: z kwaśnego mleka – czerwony ser maziowy, harceński, galicyjska Tetilla, Rulo de Cabra;
    • Desery:  Ciasto jogurtowe z kiwi polane syropem z pomarańczy, Jabłka w cieście naleśnikowym z konfiturą wiśniową.

NEWSLETTER

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA I BĄDŹ NA BIEŻĄCO

-
mautic is open source marketing automation