|
|
ART.+20 Hibiscus Citrus Saison
Kolaboracyjne piwo z browarem Dois Corvos (dwa kruki) z Lizbony!
Kwaskowe, czerwone, cytrusowe, hibiskusowe farmerskie orzeźwiające piwo – rozsmakujcie się w nim, podobnie jak my. |
Styl
Saison, nazywany często piwem „farmerskim” lub „chłopskim”, to jasne, orzeźwiające, wysoko odfermentowane belgijskie piwo górnej fermentacji. Charakterystyczne w tym stylu są drożdże – nadające wytrawny finisz, wysoką pijalność oraz złożony, estrowo-fenolowy (owocowo- przyprawowy) aromat. Pijalność uwypukla umiarkowana goryczka oraz użycie słodów
pszenicznych. W naszym przypadku z nietypowymi dodatkami – zestem z cytrusów i kwiatem hibiskusa.
Słody/ekstrakt:
Średnio-pełne piwo, z ekstraktem 12,8 %, uzyskanym z prostego, jasnego zasypu – mieszanki słodu pilzneńskiego i pszenicznego i szczyptą słodu monachijskiego, aby piwo było lekkie i pijalne, oraz aby słodowość nie przykrywała zastosowanych dodatków.
Dodatki:
Kwiat hibiskusa (zwany też kwiatem malwy sudańskiej) znany jest przede wszystkim z charakterystycznych naparów. Nic dziennego – stanowi źródło naturalnej witaminy C oraz wapnia, witamin i soli mineralnych. Słynie ze swojego przepięknego czerwonego koloru, smaku i aromatu. Wszystkie te cechy zachowaliśmy w piwie, dodając napar z hibiskusa na zimno, przez HopGuna, na etapie leżakowania piwa.
Zmielona suszona pomarańcza i cytryna wprowadziły przyjemne nuty cytrusowe, które wraz z
pikantnością saisona i kwaskowością hibiskusa tworzą idealne połączenie.
- Styl: Special Saison
- Parametry
- Ekstrakt: 12,8%
- Alkohol: 6,0% obj.
- IBU: 20
- Składniki:
- Słody/płatki: pilzneński, pszeniczny, monachijski
- Chmiel:
- Goryczkowy: Magnum (DE)
- Aromatyczny: Tettnanger (DE)
- Drożdże: WLP590 French Saison
- Dodatki: kwiat hibiskusa, suszona pomarańcza, suszona cytryna
- Wygląd: zmętnione, wiśniowy kolor
- Aromaty: hibiskusa, kwiatów, cytryny, pomarańczy, banana, goździków, białego pieprzu
- Odczucie w ustach:
- musujący,
- kwaskowe, cytrusowe
- orzeźwiające, z hibiskusowym finiszem
- Temperatura serwowania: 6-8°C
- Szkło: Sensoric, sniffter
- Foodpairing:-
- Dania: Hawaiian pulled pork, sałatka z kurczakiem i vinegrettem agrestowym
- Sery: Ser wołoski wędzony, Ser Frontiera Blue
- Desery: Strudel z truskawkami i rabarbarem.