Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

ART#16

ART+16 Blueberry Foreign Extra Stout Nitro

Tradycyjne piwo z wysp ożywione dodatkiem wyśmienitych borówek słodkiej odmiany Rubel. Już połączenie aromatów gorzkiej czekolady, kakao i soczystych owoców wywołuje uśmiech na twarzy, a co dopiero pierwszy łyk! Uderzająca słodycz borówki skontrowana palonością pochodzącą od słodów oraz aksamitna tekstura wynikająca z zastosowania przez nas azotu do wysycenia piwa.

 

 

ART+16 Blueberry Foreign Extra Stout Nitro

Tradycyjne piwo z wysp ożywione dodatkiem wyśmienitych borówek słodkiej odmiany Rubel

Styl

Foreign Extra Stout – styl pochodzący z przełomu XVIII i XIXw. z Wielkiej Brytanii, początkowo warzony był na rynki tropikalne. Z tego względu charakteryzuje się wyższą zawartością alkoholu. Zaś zastosowanie niewielkiej ilości chmielu, zazwyczaj tylko na goryczkę, uwydatnia smaki i aromaty słodowe, szczególnie te pochodzące od słodów karmelowych i jęczmienia palonego.

Słody/ekstrakt/zasyp:

Kompozycja wybranych słodów karmelowych i palonych nadaje złożonego i intensywnego charakteru Stouta. Klasycznym dodatkiem do stylu jest niesłodowany jęczmień palony, dzięki któremu odnajdziemy aromaty gorzkiej czekolady, kawy zbożowej, lekką kwasowość oraz nuty palone, a nawet popiołowe.

Chmiele:

Użyliśmy chmiel Magnum – goryczkowy i tradycyjny chmiel, który idealnie balansuje słodycz tęższego Stouta, pochodzącą od zastosowanych słodów oraz przede wszystkim od wyjątkowej odmiany borówki Rubel, charakteryzującej się wysoką słodyczą i niską cierpkością.

Dodatki:

Do podstawowej wersji Foreign Extra Stout dodaliśmy naturalnego 100% przecieru borówkowego odmiany Rubel dostarczonego przez Polish Berry Cooperative. Dzięki schłodzeniu zaraz po zbiorze owoce są maksymalnie świeże, pomimo środka zimy! Rewolucja, dzięki której piwo z dodatkiem soczystych owoców możemy warzyć przez cały rok. Przecier składa się z całych owoców – nawet skórki czy pestek. Tylko w taki sposób można uzyskać z owoców to co najwartościowsze – wraz z barwą, smakiem i aromatem, który wydobywamy przy użyciu HopGun’a – urządzenia do ekstrakcji w przepływie.

Nasycanie azotem:

Nasycanie piwa azotem, zamiast dwutlenkiem węgla, ma na celu zwiększenie jego pijalności oraz zmianę tekstury na aksamitną.
Rozpuszczalność azotu w cieczach jest kilkudziesięciokrotnie mniejsze niż dwutlenku węgla. Używamy specjalnej technologii aby rozpuścić jak najwięcej azotu w piwie, ale tuż po otwarciu i gwałtownym przelaniu piwa do szklanki, azot stara się jak najszybciej z niego uciec. W tym czasie tworzy niezliczoną ilość bardzo małych pęcherzyków, które tworzą tzw. efekt kaskadowy. Po chwili azot
kieruje się ku górze, spieniając białka rozpuszczone w piwie. W tym procesie generuje się przepiękna, drobnopęcherzykowa, kremowa i trwała piana, nie osiągalna przy piwie nasycanym dwutlenkiem węgla.

Aby w pełni cieszyć się piwem nasycanym azotem, właściwie je serwuj:

  • piwo schłodź do temperatury <7 ⁰C, nie wstrząsaj nim,
  • gwałtownie otwórz butelkę i nalej piwo do szklaki, odwracając butelkę pionowo,
  • ciesz się widokiem efektu kaskadowego, budującego piękną czapę drobnopęcherzykowej piany!

 

  • Styl: Fruit Foreign Extra Stout
  • Parametry
    • Ekstrakt: 16,0%
    • Alkohol: 5,9% obj.
    • IBU: 40
  • Składniki:
    • słody jęczmienne (pilzneński, karmelowy red, monachijski typu II, ciemny czekoladowy, Carafa Special III), jęczmień palony
    • Chmiel:
      • Goryczkowy: Magnum
      • Aromatyczny: Styrian Goldings
    • Drożdże: Danstar Nottingham
    • Dodatki: przecier borówkowy odmiany Rubel (14%)
  • Wygląd: czarne z bordowymi przebłyskami, z beżowo-fioletową drobnopęcherzykową pianą
  • Aromaty:  czekolada, borówka, ciemne owoce jagodowe, kakao, paloność
  • Odczucie w ustach:
    • gładki, aksamitny
    • czekoladowy, borówkowy, lekko kwaskowy
    • palony finisz ze średnią goryczką
  • Temperatura serwowania: Nalewanie piw nasycanych azotem powinno odbywać się gwałtownie w temperaturze <7 °C, zalecamy następnie ogrzać piwo w dłoni do temperatury 10-14°C
  • Szkło: Snifter, sensoric
  • Foodpairing:-
    • Dania: Wątróbka z pieczonymi gruszkami i nerkowcami; Policzki wieprzowe z jarmużem, szczawiem i soczewicą
    • Sery: Provolone, młody Cheddar, Camembert z sosem jeżynowym
    • Desery:  Gruszki zapiekane pod kruchym ciastem; Mus czekoladowy z borówkami i kruszonką