Zachęceni wyśmienitym efektem naszego poprzedniego piwa w stylu New England IPA, postanowiliśmy uwarzyć je ponownie, używając innej, niezwykle intensywnej mieszanki chmieli: Galaxy, Citra i Eureka! Ten sam głęboki, aksamitny zbożowy smak pochodzący od bazy słodowej z dodatkiem płatków owsianych przefermentowanej naszym ulubionym, brytyjskim szczepem drożdży Burlington, i (a jakże!) podwójnie nachmielony na zimno. Tym razem mieszanka chmieli nadała soczyste aromaty brzoskwini, gruszki, mandarynki, marakuji oraz grapefruita.
To jeden z najnowszych styli w rodzinie India Pale Ale, który powstał w Stanach Zjednoczonych w stanie Vermonth. Piwowarzy z tego regionu, wbrew wszelkim znanym zasadom dodali chmiel podczas… fermentacji. Chmielenie na tym etapie nie wpływa zazwyczaj pozytywnie na proces, ale w odpowiednich warunkach drożdże mogą biotransformować (przekształcać) olejki chmielowe w nieco inne związki, nadające jeszcze pełniejszego aromatu chmielowego!
Salamander New England IPA Galaxy, Citra, EurekaNew England IPA to piwo mgliste i aksamitne, o głębokiej pomarańczowej barwie i wyrazistym smaku. Intensywne, dwukrotne chmielenie na zimno z zastosowaniem chmieli aromatycznych: Galaxy, Citra i Eureka nadało nut brzoskwini, gruszki, mandarynki, marakuji oraz grapefruita. To piwo pełne, soczyste, tropikalne, wyraziste i niesamowicie pijalne! Zobacz na: |
Słody/ekstrakt:
New England IPA powinno być soczyste! Zawdzięcza to nie tylko chmielom, ale też specjalnemu zasypowi i zacieraniu „na mętno”. My użyliśmy aż 7 różnych odmian słodów i płatków! W tym tradycyjne surowce z wielkiej Brytanii – słód pilzneński Golden Promise, słód owisany oraz tostowany, obłuszczony owies, które nadały wspaniałej pomarańczowej barwy, zmętnienia i aksamitnej pełni.
Chmiele:
To jeden z najnowszych styli w rodzinie India Pale Ale, który powstał w Stanach Zjednoczonych w stanie Vermonth. Piwowarzy z tego regionu, wbrew wszelkim znanym zasadom dodali chmiel podczas… fermentacji. Chmielenie na tym etapie nie wpływa zazwyczaj pozytywnie na proces, ale w odpowiednich warunkach drożdże mogą biotransformować olejki chmielowe w nieco inne związki, nadające jeszcze pełniejszego aromatu chmielowego!
My dodaliśmy 3 rodzaje chmielu na zimno, w podwójnych dawkach:
– Eureka! i Galaxy w pierwszej dawce, który wraz z fermentującymi drożdżami wprowadził nuty brzoskwini, gruszki oraz sosny
– Mieszanka Citra, Galaxy i Eureka! w drugiej, już bardziej „klasycznej” dawce – nadały dla siebie typowych nut cytrusów, grapefruita, mandarynki i owoców pestkowych.
Łącznie, na litr gotowego piwa użyliśmy aż 25 gramów chmielu! Niech was nie zwiedzie słodki aromat – przy tym chmieleniu odnajdziecie też sporo goryczki!
To piwo najlepiej smakuje świeże!
Tak intensywnie chmielone piwo smakuje obłędnie – szczególnie świeże! Aromat chmielowy z czasem ulega obniżeniu. Dlatego traktuj to piwo szczególnie troskliwie – trzymając je w ciemnym i bardzo chłodnym miejscu (lodówka będzie do tego dobrym rozwiązaniem) i nie czekaj – pij świeże!
- Styl: New England IPA
- Parametry:
- Ekstrakt: 16,0%
- Alkohol: 6,2%
- IBU: 40
- Składniki:
- Zasyp: słód jęczmienny: pilzneński, golden promise, monachijski; słód pszeniczny, słód owsiany; płatki: owsiane; tostowany obłuszczony owies
- Chmiel:
- Goryczkowy: Columbus (US)
- Aromatyczny: Citra (US)
- Chmiel na zimno (pierwsza dawka): Eureka! (US), Galaxy (AU)
- Chmiel na zimno (druga dawka): Citra, Eureka! (US), Galaxy (AU)
- Drożdże: Burlington Ale
- Wygląd: ciemnożółte, zmętnione, z drobnopęcherzykową białą pianą
- Aromaty: brzoskwini, gruszki, mandarynki, marakuji oraz grapefruita
- Odczucie w ustach:
- 1 – pełne
- 2 – gładkie
- 3 – chmielowy finisz, mineralny
- Temperatura serwowania: 8-12⁰C
- Szkło: Sensoric, tulip, snifter
- Foodpairing:
- Dania: wątróbka z kwaśną gruszką, pad-thai z tofu i pieprzem
- Ser: Stilton, Roquefort
- Deser: sorbet gruszkowo-bazyliowy, sernik na zimno z agrestem