Salamander DDH DIPA El Dorado & Citra to kolejna odsłona mocnej, podwójnie chmielonej na zimno, mętnej i soczystej Double IPA!
Do jasnej, zamglonej podstawy ze słodu pszenicznego i owsianego dodaliśmy pokaźne ilości chmieli: El Dorado oraz Citra. Zrobiliśmy to dwukrotnie: podczas późnej fazy fermentacji oraz w trakcie leżakowania. W efekcie uzyskaliśmy bardzo intensywny profil aromatyczny piwa – po brzegi wypełnione jest ono nutami grapefruita, limonki, ananasa, mango, gruszki oraz owoców pestkowych.
|
|
Salamander DDH DIPA El Dorado & CitraTo kolejna już nasza odsłona stylu DIPA w niezwykle aromatycznej wersji DDH. Tym razem jest jeszcze bardziej soczysta i intensywna w smaku – wszystko za sprawą użytych w procesie produkcyjnym chmieli: El Dorado i Citra, które nadały piwu unikalnego, tropikalnego charakteru! Zobacz na:
|
Salamander DDH DIPA El Dorado & Citra
Styl
Kolejna odsłona mocnej, podwójnie chmielonej na zimno, mętnej i soczystej Double IPA! Tym razem jeszcze intensywniejsza, pełna i bardziej aromatyczna. Do jasnej, smukłej, zamglonej podstawy ze słodu pszenicznego i owsianego dodaliśmy niezwykłej ilości chmielu El Dorado oraz Citra – i to dwukrotnie: podczas późnej fazy fermentacji oraz w czasie leżakowania. W efekcie nie będziecie mogli się oprzeć uderzeniu aromatów grapefruita, limonki, ananasa, mango, gruszki i owoców pestkowych!
Słody/ekstrakt:
Mimo, że styl ten należy do jednych z najmocniejszych z rodziny „IPA” to zawartość alkoholu nie jest wyśrubowana – piwo ma mieć zdecydowaną podbudowę słodową, słodkawą wręcz. Przy tym musi mieć przyjemną teksturę i odrobinę zmętnienia – zapewniają to słody pszeniczne i płatki owsiane.
Chmiele:
Oj tutaj się dzieje! Chmiel pojawia się na wszystkich etapach, i to w dużej ilości. Nietypowa jest jednak niemal całkowita rezygnacja z używania chmielu na początku gotowania – cała ilość chmielu ma być przesunięta na aromat. Tak więc do granic możliwości upchaliśmy chmiel do Whirlpoola, gdzie w niższej temperaturze zachowa się więcej aromatu i smaku tej wspaniałej rośliny odmiany Mosaic o mocno owocowym charakterze. Dwukrotne chmielenie HopGunem, urządzeniem do ekstrakcji olejków eterycznych na zimno – raz jeszcze w czasie fermentacji, a drugi – już na etapie leżakowania. To właśnie ten etap stanowi oszałamiającym chmielowym aromacie – odmiany El Dorado i Citra nadają kombinacji nut grapefruita, limonki, ananasa, mango, gruszki i owoców pestkowych! To wszystko z chmielu! Niesamowite!
Drożdże:
Teraz nasza DDH DIPA ma jeszcze bardziej złożony profil dzięki fermentacji z użyciem płynnych drożdży szczepu WLP095 Burlington. To idealne drożdże do nowoczesnych piw IPA – tj. New England czy DDH DIPA. Drożdże te wprowadzają pokaźna ilość owocowych estrów, pozostawiając jednocześnie sporo pełni. Nie opadają tak chętnie, tworząc miłe dla oka, równomierne zmętnienie.
- Styl: Double Dry Hopped Double India Pale Ale
- Parametry:
- Ekstrakt: 19,0%
- Alkohol: 7,7%
- IBU: 60
- Składniki:
- Słody: słody jęczmienny pilzneński, słód pszeniczny, płatki owsiane, chmiel, drożdże
- Chmiel: aromatyczny Mosaic (US)
- Pierwsze chmielenie na zimno: Citra, El Dorado (US)
- Drugie chmielenie na zimno: El Dorado, Citra, (US)
- Drożdże: WLP095 Burlington Ale Yeast
- Wygląd: jasnożółte, zamglone
- Aromaty: grapefruita, limonki, ananasa, mango, gruszki i owoców pestkowych!
- Odczucie w ustach:
- 1 – pełny, gładki
- 2 – cytrusowy, słodkawy, tropikalny
- 3 – lekko goryczkowy (jak na DIPA)
- Temperatura serwowania: 12–15⁰C
- Szkło: IPA glass, sensoric, sniffter
- Foodpairing:
- Dania: Kanapka z grillowanymi krewetkami, awokado oraz majonezem chipotle, Grillowany burger halumi z chmimiczuri i ananasem
- Ser: Cheddar, Manchego
- Deser: kwaśny sorbet malinowy z bazylią