Crumble – pyszny, zapiekany deser oparty na owocach i kruszonce. Razem z browarem Wylam postaraliśmy odtworzyć jego smak w piwie! Przedstawiamy słodko-kwaśną IPA, z dodatkiem przecieru z brzoskwiń i ananasa, leżakowane na prażonych płatkach kokosowych wraz z podpiekanymi orzechami laskowymi oraz suszoną wanilią. Nie mogło zabraknąć chmielenia na zimno odmianami Citra, Motueka oraz Saphir.
ART+25 Crumble Sour IPA Peach and PineappleSłodko-kwaśna IPA, z dodatkiem przecieru z brzoskwiń i ananasa, leżakowana na prażonych płatkach kokosowych wraz z podpiekanymi orzechami laskowymi oraz suszoną wanilią.
|
Styl
Razem z Davem Kerr, piwowarem browaru Wylam, postanowiliśmy wymyśleć coś nowego – stworzyć niecodzienną wariację nt. stylu sour IPA. Zainspirowaliśmy się popularnym, szybkim deserem Crumble, opartym na kwaśnych owocach i słodkiej kruszące. Tak powstała nasze wspólne piwo Crumble Sour IPA Peach and Pineapple – nietypowe, słodko-kwaśne owocowe piwo pełne aromatycznych dodatków.
Słody/ekstrakt:
Piwo jest bardzo jasne, bo tylko jasne słody zostały przez nas użyte – zasyp składa się przede wszystkim ze słodu pilzneńskiego i pszenicznego. Dla zmętnienia i aksamitnej gładkość dodaliśmy jeszcze płatków owsianych. Część ekstraktu pochodzi z laktozy – niefermentowanego cukru mlecznego, który nadaje pełni i lekkiej słodyczy.
Chmiele:
Przymiotnik „IPA” nie występuje tutaj przypadkowo – co prawda piwo ma dość stonowaną goryczkę jak na ten styl, ale nie zrezygnowaliśmy z solidnego nachmielenia na zimno odmianami Citra, Motueka oraz Saphir – pachnące cytrusami oraz owocami pestkowymi.
Dodatki:
O niezwykłości tego piwa stanowią dodatki:
Przeciery z brzoskwini i ananasa – których łączny dodatek to ponad 18%! W formie przetartych, 100% owoców. Niesamowicie aromatycznych, kwaśnych i soczystych.
Prażone orzechy i płatki kokosowe, laski wanilii – dzięki nim uzyskaliśmy efekt „słodkiej kruszonki” w piwie. Orzechy i płatki kokosowe prażyliśmy sami, tuż przed dodatkiem do zbiornika leżakowego, aby wydobyć z nich cały aromat.
- Styl: Crumble Sour IPA Peach and Pineapple
- Parametry
- Ekstrakt: 19%
- Alkohol: 8,0% obj.
- IBU: 50
- Składniki:
- Zasyp: jęczmienny: pilzneński, pszeniczny, płatki owsiane
- Chmiel:
- Goryczkowy: Columbus (US)
- Aromatyczny: Citra (US)
- Chmiel na zimno: Citra (US), Motueka (NZ), Saphir (DE)
- Drożdże: US-05
- Bakterie: Lactobacillus plantarum
- Dodatki: przecier z brzoskwiń, przecier z ananasa, laktoza (cukier mleczny), laski wanilii, prażone orzechy laskowe, prażone płatki kokosowe
- Wygląd: brzoskwiniowe, mętne, z niewysoką białą pianą
- Aromaty: brzoskwini, ananasa, wanilii, kokosa, orzechów laskowych, owoców tropikalnych
- Odczucie w ustach:
- pełne, zawiesiste
- słodko-owocowe
- kwaśne, z chmielowym finiszem
- Temperatura serwowania: 8-12⁰C
- Szkło: Sensoric, tulip, snifter
- Foodpairing:
- Dania: zielone curry z panirem, smażone skrzydełka w cieście z chilli i mango
- Sery: Mascarpone z brzoskwinią, camembert z suszoną żurawiną
- Desery: crumble z brzoskwiniami i ananasem z kruszonką z orzechów, kokosa, wanilii i cukru muscavado