|
|
ART +23 Kiwi and Cherry Berliner Weisse
Berliner Weisse – historyczny styl jasnego, kwaśnego piwa, którego renesans zawdzięczamy piwowarstwu rzemieślniczemu. Łącząc siły z hiszpańskim MALTE postanowiliśmy wzbogacić jego smak i aromat o uprawiane w tamtych rejonach kiwi i polski tłoczony sok z wiśni. Wyjątkowo kwaśne i orzeźwiające połączenie.
|
Styl
Berliner Weisse to zamglony, kwaśny, pszeniczny styl piwa o niskiej zawartości alkoholu. Jest to regionalne, historyczne piwo z terenów należących do północnych Niemiec, szczególnie Berlina, gdzie warzone jest od XVI wieku. Do końca XIX wieku było najpopularniejszym napojem alkoholowym w Berlinie – produkowało go aż 50 różnych browarów! Na przestrzeni lat ich liczba zmalała zaledwie do 2 w Berlinie i kilku w całych Niemczech, ale obecnie dzięki piwowarstwu rzemieślniczemu styl ten przeżywa swój renesans.
Słody/ekstrakt:
Bardzo niski ekstrakt, na poziomie 9%, zasyp złożony z jasnego słodu pilzneńskiego oraz płatków pszennych pozwala na uzyskanie maksymalnej lekkości, tak charakteryzującej ten styl.
Chmiele:
Chmielenie w tym stylu odgrywa rolę drugoplanową. Użyliśmy szlachetnego niemieckiego chmielu Hersbrucker o delikatnym profilu aromatycznym, dzięki któremu nadaliśmy bardzo niskiej, wręcz niewyczuwalnej w gotowym piwie goryczki.
Bakterie
Bakterie kwasu mlekowego są znakiem rozpoznawczym tego stylu – to one są odpowiedzialne za nadanie konkretnej kwaśności w tym piwie. Bakterie Lactobacillus plantarum, które znaleźć można na co dzień m. in. w zakwasach chlebowych, kefirach czy jogurtach, produkują kwas mlekowy, intensyfikujący kwaśny smak piwa i intensywnie wpływający na moc orzeźwiającą tego piwa. Ten szczep, użyty w procesie zakwaszania w kotle warzelnym, wprowadza jeszcze nieco owocowych estrów, kojarzących się z czerwonym jabłkiem i cytrusami.
Dodatki:
Mimo środka zimy mamy prawdziwie orzeźwiający i dodający świeżości dodatek owoców – aromatycznego kiwi w formie przecieru oraz wiśni w postaci naturalnego w 100% tłoczonego soku (NFC). Połączenie to stworzyło prawdziwą aromatyczną bombę! Soczyste i dojrzałe owoce rozgrzane hiszpańskim słońcem nadały piwu przyjemny aromat i smak oraz jeszcze bardziej podkreśliły kwaśny profil piwa. Można degustować i degustować!
- Styl: Fruit Berliner Weisse
- Parametry
- Ekstrakt: 9,0%
- Alkohol: 3,6% obj.
- IBU: 5
- Składniki:
- Słody/płatki: jęczmienny pilzneński, płatki pszenne
- Płatki: pszenne i owsiane
- Chmiel:
- Goryczkowy: Hersbrucker (DE)
- Aromatyczny: Hersbrucker (DE)
- Drożdże: US-05
- Bakterie: Lactobacillus plantarum
- Dodatki: przecier z kiwi, tłoczony sok wiśniowy (NFC)
- Wygląd: zmętnione, różowe
- Aromaty: kiwi, wiśni, jogurtu mlecznego, cytryny, agrestu
- Odczucie w ustach:
- musujące,
- bardzo kwaśne, wiśniowe, cytrynowe
- orzeźwiające, z lekko pikantnym posmakiem kiwi
- Temperatura serwowania: 6-8⁰C
- Szkło: Sensoric, tulip, snifter
- Foodpairing:-
- Dania: Kiełbaski wieprzowe z wiśniami oraz chleb z masłem chrzanowym, Frittata z duszonymi porami, serem kozim, szczypiorem i miętą, Frytki belgijskie z pikantną salsą z kiwi;
- Sery: z kwaśnego mleka – czerwony ser maziowy, harceński, galicyjska Tetilla, Rulo de Cabra;
- Desery: Ciasto jogurtowe z kiwi polane syropem z pomarańczy, Jabłka w cieście naleśnikowym z konfiturą wiśniową.