ART#17 Pink Guava Sour Saison
Pierwszy w Browarze Stu Mostów saison i to nie byle jaki! Owoc kooperacji z Naparbier. Tym razem postawiliśmy na bardzo wytrawnego saisona, którego orzeźwiającą moc podkręciliśmy zakwaszaniem bakteriami kwasu mlekowego. A do tego wszystkiego trafił przecier z przeegzotycznej różowej gujawy. Niesamowity mix kwaśnego, fenolowo-estrowego piwa farmerskiego i owocowej tropikalności.
Jasne, orzeźwiające, wysoko odfermentowane belgijskie piwo górnej fermentacji. Charakterystyczne w tym stylu są drożdże – nadające wytrawny finisz, wysoką pijalność oraz złożony aromat. Saison to styl oszczędnie chmielony, tylko na goryczkę, dla uzyskania niezbędnego balansu. Chmielenie tradycyjnymi chmielami powoduje, że goryczka jest przyjemnie wkomponowana w profil piwa. I o różowa gujawa, w formie 100% przecieru, która trafiła do tanku leżakowego, gdzie przy użyciu HopGuna (urządzenia do ekstrakcji na zimno) oddała cały swój tropikalny smak i aromat. A jest to naprawdę ciekawy owoc. Jedyny w swoim rodzaju, łączący w sobie nuty marakuji, grapefruita, agrestu i… różowej gujawy. W sumie trudno go jednoznacznie opisać, po prostu trzeba tego spróbować. Zapraszamy na pierwszy łyk!
Etykieta jest efektem naszej kooperacji z Xavi Forné (www.error-design.com). To trzeci wymiar tej kooperacji, poza piwnym, jest przecież kulinarny. Z Xavi poznaliśmy się w La Corunii. Jego prace bardzo nam się podobały. Prawdopodobnie podświadomie widzieliśmy w nich elementy stylu znanego nam z etykiet Naparbier. Jak się okazało twórcą designu dla Naparbier jest Xavi. Reszta potoczyła się już szybko. Cały projekt koordynował z naszej strony Grzegorz Twaróg ze Studia Graficznego Plantacja. Świetnie oddany wkład Naparbier i świetnie wyeksponowane owoce gujawy. Warto czekać na butelki!
Na kranach przez cały weekend m.in. ART#17, Naparbier – Oneka – Belgian Blonde Ale, Naparbier – Panopticon – Hoppy Berliner Weisse oraz Brewski – Magic Valley – Guava DIPA. Podpinane losowo przez cały weekend. W menu do premierowego ART#17: świńskie uszy / vinegret guava / chrzan (polecany również z Naparbier Oneka, Brewski Magic Valley); pieczony ser / melasa guava (ART#9, Naparbier Panopticon); kurczak guava / sałatka z kapusty i kartofli (Brewski Magic Valley, Naparbier Oneka). Menu proste i wyraziste, takie pasuje do tego stylu i do filozofii naszej kuchni. Więcej pisaliśmy o niej przed Wielkanocą – https://100mostow.pl/blog/2018/01/19/zero-waste
Zapraszamy w sobotę w godzinach 12:00-22:00. Dania z grilla dostępne będą w godzinach 14:00-21:30. W niedzielę ogródek czynny 12:00-22:00, dania z grilla dostępne 14:00-20:00. W sobotę na bogato, z roll barem na naszym patio. Od rana dobra muza, w godzinach 17:00 – 21:30 muzyka na żywo, Kuba Korta! W niedziele chillout.
Szczegóły mięsnego menu już niebawem. Będą steki, koźlina. Michał opowie o sezonowaniu, poda stek z rostbefu, z sałatka ziemniaczaną z miętą i melasą piwną. Piotr z Koziołkowa opowie o hodowli kóz, jakości tego mięsa i rzemieślniczym podejściu. Będą burger z mięsa koziego, kandyzowane ogórki, sos z wędzonego sera.
Najlepsze jest to, że… to dopiero początek 🙂 W ten wspaniały weekend warzymy z Galway Bay w Irlandii. Żeby wesprzeć naszych piwowarów postanowiliśmy przygotować irlandzki gulasz z koźliny na bazie ciemnego piwa. W Concepcie chcemy zrobić też irlandzki chleb sodowy żytni i pokazać ser irlandzki na bazie portera. Nie można tego przegapić. Można to tylko przebić, co postaramy się zrobić w przyszłym tygodni. Pozdrawiamy i zapraszamy na pierwszy łyk pierwszy w Browarze Stu Mostów Saison – ART#17 Pink Guava Sour Saison.