Wnętrza przy ulicy Długosza 2
Są wysokie i przestronne. Złożony z części produkcyjnej i gastronomicznej lokal może przyjąć około 60 gości, którzy mają do wyboru minimum 10 różnych rodzajów piwa – tyle bowiem kranów planowanych jest przy barze. Bar i stoliki są zlokalizowane na antresoli, a dodatkowe miejsca – w zewnętrznym ogródku piwnym.
Linia technologiczna
Znajduje się na parterze budynku. W jego skład wchodzą: dwunaczyniowa warzelnia, której każde z naczyń ma pojemność 20 hektolitrów, 6 tanków fermentacyjno-leżakowych o pojemności 40 hektolitrów każdy oraz 2 tanki ciśnieniowe.
Browar Stu Mostów warzy do 500 tys. litrów piwa rocznie
Przy czym są to głównie piwa górnej fermentacji, czyli typu ale. Ten sposób warzenia jest stosowany od początku browarnictwa. Podczas fermentacji dolnej, najczęściej stosowanej dziś przez koncerny, powstają piwa typu lager, natomiast w czasie fermentacji górnej powstaje piwo o bogatszym aromacie i smaku. Dobrymi przykładami są tutaj odmiana IPA, stout czy piwo pszeniczne.
W poszukiwaniu nowych smaków
Oficjalne otwarcie browaru nastąpiło we wrześniu 2014 roku. Przygotowaliśmy na nie 6 rodzajów piwa pod marką Browar Stu Mostów. Oprócz tego można było się napić rzemieślniczego piwa innych producentów, m.in. z Anglii, Holandii czy Niemiec.
Sto Mostów w puszcze i w butelce
Przez pierwsze pół roku Browar Stu Mostów planował sprzedawać piwo do pubów znajdujących się na Dolnym Śląsku i w województwie opolskim. Później nastąpiła ekspansja na dalsze rynki. Oryginalne, butelkowane piwo z Browaru Stu Mostów można również kupić w dobrych sklepach na terenie całego kraju i w wielu miejscach za granicą. Teraz także on-line w e-sklepie www.piwnemosty.pl!