Nasze pierwsze piwo uwarzone poza murami Browaru Stu Mostów. Skoro pierwsze, to nie mogło obyć się bez nawiązania do naszych pierwszych gości z którymi wspólnie uwarzyliśmy piwo – przyjaciół z browaru Camba Bavaria z Niemiec. Nadal kontynuujemy nasz piwny most pomiędzy tradycją a nowoczesnością, tym razem na warsztat biorąc Heller Bocka, podrasowując go ciekawym, lokalnym i nowofalowym chmieleniem.
Styl
Podstawę stanowi piwo w stylu Heller Bock, czyli w odróżnieniu od „regularnego” Bocka – jego jasny odpowiednik. Styl charakteryzujący się jaśniejszą, złotą barwą, słodowym charakterem, wyższą zawartością alkoholu i bardzo czystym profilem drożdżowym. Warzony w miesiącach zimowych, aby umilić mroźne wieczory. Zazwyczaj jest oszczędnie chmielony, tradycyjnymi bawarskimi odmianami chmielu. W naszym przypadku chmiel stanowi całkiem pokaźną dawkę, reprezentowaną przez nowofalowe odmiany pochodzące tylko z rejonu upraw Hallertau – Huell Melon i Blanc.
Słody/ekstrakt:
Typowy jasny zasyp, z niewielkim udziałem słodu karmelowego jasnego i zakwaszającego, tak, aby uzyskać wytrawny finisz z typowym, lagerowym charakterem. Tradycyjne, niemiecki koźlak musi mieć powyżej 15,5% ekstraktu, oraz być warzony metodą dekokcyjną, dla pełnego smaku.
Chmiele:
Właśnie chmiele z regionu Hallertau wyróżniają naszą interpretację tego stylu. Nieco wyższa niż tradycyjnie goryczka, ale bardzo miękka i przyjemna. Ale to przede wszystkim aromat nowofalowego chmielu Hallertau Blanc, o zaskakującym i intensywnym aromacie białego wina gronowego. Dopełnieniem jest subtelna melonowa nuta, dostarczona przez chmiel Hallertau Huell Melon
- Styl: Helles Bock
- Parametry
- Ekstrakt: 16,0 %
- Alkohol: 7,4 %
- IBU: 42
- Składniki:
- słody: słody jęczmienne: pilzneński; carahell, zakwaszający
- Chmiel:
- Goryczkowy: Hallertau Blanc (DE)
- Aromatyczny: Hallertau Blanc (DE) i Hallertau Huell Melon (DE)
- Drożdże: W-34/ 70
- Wygląd: złote, przymglone
- Aromaty: białego wina gronowego, melona miodowego, brandy, mirabelek
- Odczucie w ustach:
- wytrawny, czysty
- winny, nieco ściągający
- szlachetna, łagodna i miękka goryczka, rozgrzewające, ponownie wytrawne
- Temperatura serwowania: 5-8⁰C
- Szkło: Pokal, szkło pilsowe – flute
- Foodpairing:-
- Dania: kiełbaski curry, golonka pieczona w piecu chlebowym:
- Sery: smażone w panierce, Adelegg (ser przemywany białym winem)
- Desery: zabajone z malinami na białym winie, Crème Brûlée z winem lodowym