Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Salamander Imperial Witbier

 

Belgijski Witbier, nazywany często „Bière blanche”, to jasne, lekkie piwo pszeniczne, oparte w znacznej części na niesłodowanej pszenicy (często w formie płatków), warzone z dodatkiem przypraw – kolendry indyjskiej oraz skórek słodkiej i gorzkiej pomarańczy. My przedstawiamy ten styl w zimowej, pełniejszej odsłonie.

 

Salamander Imperial Witbier

To klasyczne belgijskie piwo górnej fermentacji warzone z dodatkiem wielu aromatycznych przypraw takich jak: skórka gorzkiej i słodkiej pomarańczy, kolendra indyjska. Poszliśmy jednak krok dalej – wszystkich składników dodaliśmy więcej, uzyskując mocniejsze i  jeszcze bardziej aromatyczne piwo.

 

Styl

Belgijski Witbier, nazywany często „Bière blanche” to jasne, lekkie piwo pszeniczne. Warzone z dodatkiem znacznej ilości niesłodowanej pszenicy (często w formie płatków) i dodatkiem przypraw – kolendry indyjskiej oraz skórek słodkiej i gorzkiej pomarańczy. My przedstawiamy ten styl w zimowej, cięższej odsłonie – wszystkich składników dodaliśmy więcej, przez co piwo ma bogaty, słodowy smak i jest niezwykle aromatyczne.

Słody/ekstrakt:

Ekstrakt jest zdecydowanie wyższy niż w tradycyjnej wersji Witbiera. Mocna podbudowa słodowa lepiej pasuje do zastosowanych dodatków i zimowych chłodnych wieczorów. Użyliśmy wyłącznie jasnych słodów – pilzneńskiego i pszenicznego, które wzbogaciliśmy niesłodowanymi, tradycyjnymi dodatkami – tj. płatki pszenne i owsiane, nadające lekkości i aksamitności.

Chmiele/dodatki:

Goryczka pochodzi od chmielu Magnum, charakteryzującego się tradycyjnym charakterem i wyraźnie zaakcentowaną goryczką.
Na aromat użyliśmy klasycznego, niemieckiego chmielu Tettnanger słynącego ze swojego ziołowego
profilu, który idealnie pasuje do piw w stylu witbier.
Najmocniejszy wpływ na aromat tego piwa mają jednak przyprawy – suszona pomarańcza, cytryna oraz
ziarna kolendry indyjskiej.

Serwowanie:

Tradycyjnie witbier podawany jest w kanciastych szklankach z grubego szkła, do którego można wkroić plaster lub ćwiartkę cytryny. Imperialna wersja może być podawana w ten sam sposób, ale równie dobrze można podać go w szklance do weizena lub do piw degustacyjnych – jeśli chcemy spotęgować przyprawowy charakter tego stylu. Zawsze lepiej jest podawać je nieco bardziej schłodzone.

 

  • Styl: Oatmeal HopTart
  • Parametry
    • Ekstrakt: 16,0%
    • Alkohol: 6,5 %
    • IBU: 30
  • Składniki:
    • Słody: słód jęczmienny: pilzneński; słód pszeniczny;
    • Płatki: pszenne i owsiane
    • Chmiel:
      • Aromatyczny: Tettnanger (DE)
      • Goryczkowy: Magnum (DE)
      • Drożdże: WLP 400 Belgian Wit ale
      • Dodatki: suszona cytryna, suszona pomarańcza, ziarno kolendry
  • Wygląd: pomarańczowe. zmętnione, z białą, gęstą pianą
  • Aromaty: kolendry (cytrusowy), pomarańczowy, cytrynowy, czarnego pieprzu,
    brzoskwini, gruszki, czerwonego jabłka, goździka.
  • Odczucie w ustach:
    • musujące
    • pełne
    • chmielowy, cytrusowy finisz z fenolowym posmakiem
  • Temperatura serwowania: 5-8⁰C
  • Szkło: Sensoric, Sniffter
  • Foodpairing:
    • Dania: makarony z jasnymi sosami, sałatki, pieczone ryby, owoce morza
      drożdżowe z kruszonką, tarta z cytrusami
    • Sery: krakersy z domowym twarożkiem i rzodkiewką
    • Deser: tarta owocowa, ciasto cytrynowe