Belgijski Witbier, nazywany często „Bière blanche”, to jasne, lekkie piwo pszeniczne, oparte w znacznej części na niesłodowanej pszenicy (często w formie płatków), warzone z dodatkiem przypraw – kolendry indyjskiej oraz skórek słodkiej i gorzkiej pomarańczy. My przedstawiamy ten styl w zimowej, pełniejszej odsłonie.
Salamander Imperial WitbierTo klasyczne belgijskie piwo górnej fermentacji warzone z dodatkiem wielu aromatycznych przypraw takich jak: skórka gorzkiej i słodkiej pomarańczy, kolendra indyjska. Poszliśmy jednak krok dalej – wszystkich składników dodaliśmy więcej, uzyskując mocniejsze i jeszcze bardziej aromatyczne piwo. |
Styl
Belgijski Witbier, nazywany często „Bière blanche” to jasne, lekkie piwo pszeniczne. Warzone z dodatkiem znacznej ilości niesłodowanej pszenicy (często w formie płatków) i dodatkiem przypraw – kolendry indyjskiej oraz skórek słodkiej i gorzkiej pomarańczy. My przedstawiamy ten styl w zimowej, cięższej odsłonie – wszystkich składników dodaliśmy więcej, przez co piwo ma bogaty, słodowy smak i jest niezwykle aromatyczne.
Słody/ekstrakt:
Ekstrakt jest zdecydowanie wyższy niż w tradycyjnej wersji Witbiera. Mocna podbudowa słodowa lepiej pasuje do zastosowanych dodatków i zimowych chłodnych wieczorów. Użyliśmy wyłącznie jasnych słodów – pilzneńskiego i pszenicznego, które wzbogaciliśmy niesłodowanymi, tradycyjnymi dodatkami – tj. płatki pszenne i owsiane, nadające lekkości i aksamitności.
Chmiele/dodatki:
Goryczka pochodzi od chmielu Magnum, charakteryzującego się tradycyjnym charakterem i wyraźnie zaakcentowaną goryczką.
Na aromat użyliśmy klasycznego, niemieckiego chmielu Tettnanger słynącego ze swojego ziołowego
profilu, który idealnie pasuje do piw w stylu witbier.
Najmocniejszy wpływ na aromat tego piwa mają jednak przyprawy – suszona pomarańcza, cytryna oraz
ziarna kolendry indyjskiej.
Serwowanie:
Tradycyjnie witbier podawany jest w kanciastych szklankach z grubego szkła, do którego można wkroić plaster lub ćwiartkę cytryny. Imperialna wersja może być podawana w ten sam sposób, ale równie dobrze można podać go w szklance do weizena lub do piw degustacyjnych – jeśli chcemy spotęgować przyprawowy charakter tego stylu. Zawsze lepiej jest podawać je nieco bardziej schłodzone.
- Styl: Oatmeal HopTart
- Parametry
- Ekstrakt: 16,0%
- Alkohol: 6,5 %
- IBU: 30
- Składniki:
- Słody: słód jęczmienny: pilzneński; słód pszeniczny;
- Płatki: pszenne i owsiane
- Chmiel:
- Aromatyczny: Tettnanger (DE)
- Goryczkowy: Magnum (DE)
- Drożdże: WLP 400 Belgian Wit ale
- Dodatki: suszona cytryna, suszona pomarańcza, ziarno kolendry
- Wygląd: pomarańczowe. zmętnione, z białą, gęstą pianą
- Aromaty: kolendry (cytrusowy), pomarańczowy, cytrynowy, czarnego pieprzu,
brzoskwini, gruszki, czerwonego jabłka, goździka. - Odczucie w ustach:
- musujące
- pełne
- chmielowy, cytrusowy finisz z fenolowym posmakiem
- Temperatura serwowania: 5-8⁰C
- Szkło: Sensoric, Sniffter
- Foodpairing:
- Dania: makarony z jasnymi sosami, sałatki, pieczone ryby, owoce morza
drożdżowe z kruszonką, tarta z cytrusami - Sery: krakersy z domowym twarożkiem i rzodkiewką
- Deser: tarta owocowa, ciasto cytrynowe
- Dania: makarony z jasnymi sosami, sałatki, pieczone ryby, owoce morza