ART#7 Red German IPL
Zapraszamy na Majówkę do Miasta Dobrego Piwa! Debiutuje nasze drugie piwo warzone z Cambą. IPL to odpowiednik IPA wśród Lagerów. Przedstawiamy ten styl w czerwonej odmianie, z karmelową podbudową. z chmieleniem niemal identycznym jak w ART#1 Doppel Weizenbock German IPA. To niemieckie chmiele, takie jak Saphir i Mandarina Bavaria. Możliwość porównania tych dwóch piw i stylów to kolejna niespodzianka jaką przygotowaliśmy.
Kolejna obok WRCLW Rye RIS z chilli i ziarnem kakaowca oraz planowanej na 5 maja degustacji RIS’a z wanilią i prażonymi orzechami laskowymi. W tym przypadku zapraszamy na pierwszy łyk do browaru! Oba ARTy w butelce i dostępne są już w ponad 100 miejsca. Oto przydatna mapa – https://100mostow.pl/piwna-mapa/
Siódmy ART w kolejności to zarazem kolejna współpraca z niemieckim browarem Camba Bavaria. Jednocześnie zawiera wiele nawiązań do pierwszego naszego wspólnego piwa – ART#1. Do mocnego lagera, opartego na monachijskim słodzie dodaliśmy słodów karmelowych – jasnych i ciemnych, do nadania głębokiej czerwonej barwy. Mocno go nachmieliliśmy, niemal identycznie jak ART#1, ale różnica w produkcji „lagerów” i „ale” dała w tym piwie inny charakter chmielowy.
Inspiracją stały się amerykańskie browary rzemieślnicze przedstawiające tak zwaną kontrrewolucję – i w swojej ofercie mają tylko i wyłącznie lagery. Ale te lagery nie „wieją nudą”, każdy się czymś wyróżnia, a szczególną ich odmianę pełnią tak zwane IPL – India Pale Lager, czyli mocniej chmielone wersję tęższych lagerów. Występują w przeróżnych formach, jasnych, karmelowych czy ciemnych, ale podobnie jak w IPA, sformułowanie IPL jest niezmienne. Ale skoro uwarzyliśmy piwo z naszymi przyjaciółmi z Camba Bavaria to i chmielenie tylko w wersji niemieckiej.
Podbudowę słodową stanowi słód monachijski nadający głębi smakowej, okraszony sporą ilością słodów karmelowych – jasnych oraz ciemnych. Dzięki temu uzyskaliśmy głęboki czerwony kolor, często kojarzony z piwami typu Bock.
W nawiązaniu do naszego pierwszego piwa w serii ART, również uwarzonego z Cambą Bavarią, użyliśmy tych samych chmieli, niemal w identycznych ilościach. Chmiel Taurus nadaje czystej goryczki, idealnej do lagerów. Saphir nadaje kwiatowości, nieco cytrusowości i nut ziemistych, kojarzonych z czerwoną herbatą. Mandarina Bawaria to z kolei chmiel cytrusowy, nieco mandarynkowy w profilu o znacznej owocowości.
Więcej na temat parametrów, składników: słodów, chmieli, drożdży, temperatury serwowania i foodpairing przeczytacie na https://100mostow.pl/art-7/