Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

ART+64 Kveik Pastry Sour

ART+64
Kveik Pastry Sour

To już druga kolaboracja z browarem PINTA na ziemi wrocławskiej.

 

ART+64 Kveik Pastry Sour  

Tym razem postanowiliśmy przeprowadzić eksperyment. Piwo było fermentowane za pomocą skandynawskich drożdży Hornindal, które są niezwykle ciekawe ze względu na szybkość fermentacji i wysoką temperaturę, przy której to się dzieje. Dzięki temu profil aromatyczny jest niepowtarzalny i pełen owocowych estrów. My poszliśmy o krok dalej i zastosowaliśmy metodę kettle sour do zakwaszenia brzeczki, a po fermentacji dodaliśmy niezwykle aromatyczne calamansi, płatki kokosowe i wanilię. Całość tworzy przepyszny cytrusowy deser. 

 

Styl:
Kveik Pastry Sour

Chmiele:
Calamansi | Vanilla | Coconut

Zawiera:
Słód; jęczmienny, pszeniczny; Płatki; owsiane