Wild to zupełnie nowa marka zawierająca niezwykłe piwa fermentacji mieszanej. Seria „Bière de soif” to hybrydy stanowiące pomost pomiędzy światem wina, cydru i piwa. 12. piwo z tej serii to mieszanka naszej leżakowanej w beczkach bazy piwnej w stylu Saison wzbogaconej o ogromne ilości lokalnych brzoskwiń i wiśni.
Uwarzone w styczniu 2020 roku – kondycjonowane w butelce i niepasteryzowane.
WILD No. 12 Bière de Soif Peach & Cherry Blend 2021W butelkach najnowszego piwa z serii WILD zamknęliśmy blend naszego leżakowanego w beczkach piwa z gatunku Saison i maksymalnie aromatycznych brzoskwiń odmiany „Inka” z gospodarstwa Owocowe Zacisze oraz lokalnych czereśni „Łutówka” z Gospodarstwa Rolnego Ireneusz Rudnicki. Dostarczone zostały nam one osobiście przez rolników i przetworzone przez nas ręcznie jeszcze tego samego dnia. Piwo zawdzięcza im nie tylko wspaniały aromat, ale również piękną „różaną” barwę z niewielką, ale długo utrzymującą się białą pianą. Zwieńczeniem jest natomiast prawdziwie dziki aftertaste w stylu funky.
|
Słody/ekstrakt:
Wieloziarnista baza słodów jęczmiennych i pszenicznych z domieszką płatków owsianych.
Chmiel:
Jest to bardzo delikatnie nachmielone piwo, w przypadku którego użyliśmy tylko i wyłącznie jednej z naszych ulubionych niemieckich odmian o nazwie Herbsucker.
Fermentacja:
Pierwsza fermentacja w stalowych zbiornikach z mieszanką naszych 2 ulubionych szczepów saison, następnie fermentacja wtórna w beczkach po winie z mieszanką dzikich drożdży i bakterii.
Ponowna fermentacja z użyciem naturalnych dzikich drożdży pochodzących z owoców i kondycjonowanie w butelce.
Owoce:
W naszej serii Bière de soif pracujemy tylko z najlepszej jakości lokalnymi surowcami. Piwa te stanowią swoisty ukłon dla lokalności i rzemieślniczych metod wytwarzania.
Tym razem użyliśmy: brzoskwiń odmiany „Inka” z gospodarstwa Owocowe Zacisze Rogoż oraz czereśni „Łutówka” z Gospodarstwa Rolnego Ireneusz Rudnicki.
Zmiany w czasie:
Niezwykle istotny dla tych piw jest czas, ponieważ drobnoustroje biorące udział w ich produkcji fermentują niespiesznie. Dlatego pozostawiamy je w beczkach na okres kilku miesięcy, aby tam nabierały swojego niebywałego charakteru.
Nie jest to piwo pasteryzowane, dzięki czemu nawet po rozlewie do butelek zachodzi w nim proces refermentacji, który nasyca, ochrania i zmienia piwo.
Zalecamy przechowywanie w odpowiednich warunkach (miejscach chłodnych i bez dostępu do światła). Piwo to wraz z upływającym czasem zmienia się i rozwija – na każdym etapie będzie więc różniło się smakiem i aromatem. Są przydatne do spożycia w przeciągu 5 lat od daty rozlewu, aczkolwiek zalecamy degustować je na świeżo, po uprzednim schłodzeniu.
Przeźroczyste butelki:
Cieszyć możemy się dzięki temu pięknym, widocznym już z daleka kolorem oraz naturalnym efektem opalizującym tworzonym między innymi przez bakterie i drożdże, które wykorzystane zostały przy fermentacji.
Sposób serwowania:
- Styl: Bière de soif refermented with Peaches and Cherries
- Parametry
- Ekstrakt: 12,0 %
- Alkohol: 6,0 %
- IBU: 5
- Składniki: słód, chmiel, drożdże, woda, brzoskwinie, wiśnie
- Słody: słód jęczmienny: pilzneński; pszeniczny, płatki owsiane
- Chmiel: aromatyczny: Hersbrucker (DE)
- Drożdże: domowa mieszanka drożdży saison, dzikich drożdży i bakterii.
- Dodatki: świeżo zebrane, lokalne brzoskwinie „Inka” oraz wiśnie odmiany „Łutówka”.
- Wygląd: Barwa różowa, klarowne z odrobiną naturalnego osadu.
- Aromaty: lemoniada, nuty funky, świeże brzoskwinie, wiśniowe żelki.
- Odczucie w ustach:
- Ciało średnie do pełnego, ale przy tym wytrawne. Wysokie nagazowanie.
- Temperatura serwowania: 5-7⁰C
- Szkło: szkło WILD z oferty Stu Mostów
- Foodpairing:
- Dania: stek z polędwicy z jelenia z sosem czereśniowym i knedlami; grillowany ser halloumi i oscypek z konfiturą wiśniową
- sery: ser manchego, długo dojrzewająca gouda, oscypek
- deser: panna cotta waniliowa, rustykalne ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką