Przedstawiamy tropikalną aranżację jednego z najbardziej popularnych słodko-kwaśnych stylów piwnych w ostatnim czasie – Pastry Sour Ale!
W najnowszej jego aranżacji pszeniczno-jęczmienną i mętną podbudowę słodową wzbogaciliśmy dodatkiem owoców banana, puree z liczi i soku z limonki! W efekcie powstało gęste, intensywnie aromatyczne i super orzeźwiające piwo, które niezależnie od panującej aktualnie pogody przeniesie Wasze kubki smakowe w słoneczne tropiki!
Pastry Sour Ale Banana, Lychee & LimeSłodko-kwaśne piwo uwarzone z dodatkiem słodu pszenicznego, płatków owsianych i laktozy oraz ogromnych ilości bananów, puree z liczi i soku z limonki.
Nie zapomnijcie tylko, aby przechowywać je w zimnym miejscu i nie czekajcie – pijcie świeże. Właśnie wtedy najpełniej odwdzięczy się swoim intensywnym aromatem przywodzącym na myśl sorbet tropikalny, multiwitaminę i świeże owoce liczi. Tropikalne wspomnienie lata zamknięte w puszce!
|
Słód:
Dla osiągniecia odpowiedniej podbudowy słodowej użyliśmy mieszanki słodu jęczmiennego i pszenicznego. Miękkiej tekstury nadały z kolei płatki owsiane, które wpłynęły również na większą “mięsistość” i pełniejsze odczucie w ustach. Uwypukliliśmy je też dodatkowo szczyptą laktozy, która zaznaczyła swoją obecność w postaci słodkiego finiszu.
Chmiele:
Uwarzone z ilością chmieli nowofalowych „wystarczającą”, aby uzupełnić tropikalność piwa bez dominowania aromatów owocowych.
Bakterie:
Piwo zostało zakwaszone w kotle naszym domowym szczepem Lactobacillus. Pozwoliliśmy bakteriom pracować przez noc, aby obnizyć pH przed warzeniem
Dodatki:
Owoce: puree z dojrzałych bananów, puree z liczi, kwaśne puree z limonki
Płatki Kokosowe – dodane na ostatnim etapie leżakowani dla nadania tropikalnego charakteru
- Styl: Pastry Sour Ale
- Parametry:
- Ekstrakt: 18,0 %
- Alkohol: 6,5 %
- IBU: 8
- Składniki:
- Słód: jęczmień, pszenica; płatki owsiane
- Chmiel: Columbus, Chinook
- Drożdże: domowe drożdże ale
- Bakterie: Lactobacillus
- Dodatki: laktoza, puree z: banana, liczi i limonki
- Wygląd: mleczne, jasnosłomkowe
- Aromaty: mocne uderzenie banana, lekka ziołowość, liczi i kokos na finiszu
- Odczucie w ustach:
- 1 – średnio pełne
- 2 – kwaśne, słodkie i owocowe
- 3 – przyprawy
- Temperatura serwowania: 8-12°C
- Szkło: Sensoric, Shaker, szkło koktajlowe