Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Pastry Sour Banana, Lychee & Lime

Przedstawiamy tropikalną aranżację jednego z najbardziej popularnych słodko-kwaśnych stylów piwnych w ostatnim czasie – Pastry Sour Ale!

W najnowszej jego aranżacji pszeniczno-jęczmienną i mętną podbudowę słodową wzbogaciliśmy dodatkiem owoców banana, puree z liczi i soku z limonki! W efekcie powstało gęste, intensywnie aromatyczne i super orzeźwiające piwo, które niezależnie od panującej aktualnie pogody przeniesie Wasze kubki smakowe w słoneczne tropiki!

Pastry Sour Ale Banana, Lychee & Lime 

Słodko-kwaśne piwo uwarzone z dodatkiem słodu pszenicznego, płatków owsianych i laktozy oraz ogromnych ilości bananów, puree z liczi i soku z limonki.
Nie zapomnijcie tylko, aby przechowywać je w zimnym miejscu i nie czekajcie – pijcie świeże. Właśnie wtedy najpełniej odwdzięczy się swoim intensywnym aromatem przywodzącym na myśl sorbet tropikalny, multiwitaminę i świeże owoce liczi. Tropikalne wspomnienie lata zamknięte w puszce!

Słód:

Dla osiągniecia odpowiedniej podbudowy słodowej użyliśmy mieszanki słodu jęczmiennego i pszenicznegoMiękkiej tekstury nadały z kolei płatki owsianektóre wpłynęły również na większą  “mięsistość” i pełniejsze odczucie w ustachUwypukliliśmy je też dodatkowo szczyptą laktozy, która zaznaczyła swoją obecność w postaci słodkiego finiszu.

Chmiele:

Uwarzone z ilością chmieli nowofalowych „wystarczającą”, aby uzupełnić tropikalność piwa bez dominowania aromatów owocowych.

Bakterie:

Piwo zostało zakwaszone w kotle naszym domowym szczepem Lactobacillus. Pozwoliliśmy bakteriom pracować przez noc, aby obnizyć pH przed warzeniem

Dodatki: 

Owoce: puree z dojrzałych bananów, puree z liczi, kwaśne puree z limonki 

Płatki Kokosowe – dodane na ostatnim etapie leżakowani dla nadania tropikalnego charakteru

  • Styl: Pastry Sour Ale 
  • Parametry:
    • Ekstrakt: 18,0 %
    • Alkohol: 6,5 %
    • IBU: 8
  • Składniki:
    • Słód: jęczmień, pszenica; płatki owsiane
    • Chmiel: Columbus, Chinook
    • Drożdże: domowe drożdże ale
  • Bakterie: Lactobacillus
  • Dodatki: laktoza, puree z: banana, liczi i limonki
  • Wygląd: mleczne, jasnosłomkowe
  • Aromaty: mocne uderzenie banana, lekka ziołowość, liczi i kokos na finiszu
  • Odczucie w ustach:
    • 1 – średnio pełne
    • 2 – kwaśne, słodkie i owocowe
    • 3 – przyprawy
  • Temperatura serwowania: 8-12°C
  • Szkło: Sensoric, Shaker, szkło koktajlowe