Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

ART+42

New England Double IPA

Poznajcie piwo powstałe z… miłości do nowozelandzkich chmieli!

Uwarzyliśmy je wspólnie z warszawskim browarem Funky Fluid jako jedno z dwóch piw kooperacyjnych, które już niebawem pojawią się w naszej ofercie.

Bazę pierwszego z nich – ART+42 New England Double IPA stanowi słód jęczmienny i płatki owsiane, z których to połączenia udało nam się uzyskać ekstrakt na poziomie 18Plato zapewniający piwu odpowiednią gładkość. Dzięki nieco wyższemu ekstraktowi zapewniliśmy też piwu odpowiednią podbudowę pod bardziej intensywne chmielenie, uwydatniając tym samym jego soczystość.

Razem ze wzrostem ekstraktu postanowiliśmy też podnieść nieco hop rate, co przełożyło się na jeszcze bardziej intensywny, owocowy aromat. Od momentu otworzenia puszki uderza ono nutami marakui, liczi, białego wina, ananasa oraz mniej oczywistym aromatem kwiatów polnych, czarnego bzu oraz marmolady pomarańczowej. 

Tak mocno nachmielone i aromatyczne piwo najlepiej smakuje oczywiście na świeżo – zalecamy więc zdecydowany pośpiech i wyposażenie się w puszki podczas zaraz po rozlewie!

 

 

ART+42 New England Double IPA 

Bazę tego piwa stanowi słód jęczmienny i płatki owsiane, z których to połączenia udało nam się uzyskać ekstrakt na poziomie 18Plato zapewniający odpowiednią gładkość. Dzięki wyższemu niż zazwyczaj ekstraktowi zapewniliśmy też piwu odpowiednią podbudowę pod bardziej intensywne chmielenie, uwydatniając tym samym jego soczystość.

 

 

Słody/ekstrakt:

Prosty zasyp składający się głównie ze słodów jęczmiennych z dodatkiem płatków owsianych. Dążąc do  uzyskania wrażenia picia piwnego „soczku” podwyższyliśmy ekstrakt do 18Plato co zapewniło mu odpowiednią gładkość, miękkość i mięsistość oraz stworzyło idealną bazę pod bardziej intensywne chmielenie.

Chmiele:

Proporcjonalnie do wzrostu ekstraktu postanowiliśmy też zwiększyć ilość dodanego chmielu. Zdecydowanie czuć to w aromacie, którego chmielowo-owocowa intensywność uderza od momentu otwarciu puszki. 

Wykorzystana przez nas mieszanka wniosła do piwa dużą dawkę owoców tropikalnych takich jak marakuja, liczi i ananasa oraz aromat białego wina i mniej oczywiste nuty kwiatów polne, czarnego bzu czy też marmolady pomarańczowej. 

To piwo najlepiej smakuje świeże!

Tak intensywnie chmielone piwo smakuje obłędnie – szczególnie świeże! Aromat chmielowy z czasem ulega obniżeniu. Dlatego traktuj to piwo szczególnie troskliwie – trzymając je w ciemnym i bardzo chłodnym miejscu (lodówka będzie do tego dobrym rozwiązaniem) i nie czekaj – pij świeże! 

  • Styl: New England DIPA
  • Parametry:
    • Ekstrakt: 18,0%
    • Alkohol: 8,0%
    • IBU: 30
  • Składniki:
  • Zasyp: kombinacja niemieckich jasnych słodów jęczmiennych oraz pokaźna dawka płatków owsianych
  • Chmiel:
    • Whirlpool: Motueka, Pacyfica, Citra, Nelson Sauvin
    • Chmiel na zimno: Motueka, Pacyfica, Citra, Nelson Sauvin
  • Drożdże: House Ale  Strain
  • Wygląd: jasnożółte, mocne / mleczne zamglenie, jasna piana
  • Aromaty: marmolada pomarańczowa, marakujaliczi, kwiat czarnego bzu
  • Odczucie w ustach:
    • 1 – pełne, owocowe 
    • 2 – gładkie i kremowe
    • 3 – długi chmielowy finisz, mineralne, soczkowe, owocowe
  • Temperatura serwowania: 8-12⁰C
  • Szkło: IPA Glass, Sensoric, Willy
  • Foodpairing:
    • Dania: tacos z szarpaną wieprzowiną, lime & chilli majo i kolendrą, schab smażony z masłem cytrynowo – ziołowym, burger z grillowanym wędzonym serem i chutneyem tropikalnym na bazie mango
    • Sery: Roquefort, dojrzały Cheddar, Lazur
    • Desery: crumble z laską wanilii i kwaśnymi owocami i lodami tajskimi