Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

ART+41

BAIA, BAIA, BAIA New England Triple IPA

Poznajcie maksymalnie chmielową Triple IPA uwarzoną razem z naszymi baskijskimi przyjaciółmi z browaru Gross!

Po świetnym odbiorze naszej ostatniej współpracy piwnej – uwarzonej w Kraju Basków „Baia Baia, DIPA„, zdecydowaliśmy się przesunąć granice nieco dalej i przenieść tą samą recepturę na poziom Triple IPA. W efekcie powstała naprawdę potężna, odważna i chmielowa New England Triple IPA, która zabiorze Wasze receptory w zupełnie nowy wymiar chmielowości!

Uwarzona z odpowiednią ilością płatków owsianych oraz mieszanką słodów Pilsner i Pale ale. Użyliśmy również odrobinę dekstrozy, aby uzyskać te 10% zawartości alkoholu bez powodowania nadmiernej słodyczy lub żucia. Rezultatem jest 10% bezproblemowy IPA.

Zapraszamy więc do degustacji i… BAIA, BAIA, BAIA!

 

New England Triple IPA

Triple IPA uwarzona wspólnie z Browarem Gross w bardzo nowoczesnej odsłonie New England. Intensywnie aromatyczna, odważna i porządnie nachmielona. Bazę słodową stworzyliśmy z wykorzystaniem mieszanki słodów Pilsner i Pale Ale, do których dodaliśmy płatki owsiane i odrobinę dekstrozy. Rezultatem jest 10%, ale jednocześnie wysoce pijalna IPA w wersji Triple.

 

 

Słody/ekstrakt:

Styl ten należy do najmocniejszych z rodziny „IPA”! Do jego uwarzenia użyliśmy tylko najjaśniejszych słodów – Pilsner i Pale Ale, razem z płatkami owsianymi, aby uzyskać wrażenie gładkiej, „puszystej” wręcz tekstury. Do tego szczypta dekstrozy, która uwytrawniła nieco finisz, dzięki czemu pomimo wysokiego woltażu piwo pozostało zaskakująco pijalne.

Chmiele:

Idaho 7, dwa różne rodzaje Azzaca i nasza ulubiona odmiana chmielu Galaxy. Wszystkie dodane zarówno w procesie warzenia, jak i w procesie chmielenia na zimno, co czyni z tego piwa prawdziwą bombę owocowo-ziołową.

To piwo najlepiej smakuje świeże!

Tak intensywnie chmielone piwo smakuje obłędnie – szczególnie świeże! Aromat chmielowy z czasem ulega obniżeniu. Dlatego traktuj to piwo szczególnie troskliwie – trzymając je w ciemnym i bardzo chłodnym miejscu (lodówka będzie do tego dobrym rozwiązaniem) i nie czekaj – pij świeże! 

  • Styl: Triple IPA
  • Parametry:
    • Ekstrakt: 23,0%
    • Alkohol: 10,0%
    • IBU: 30
  • Składniki:
  • Zasyp: niemiecki pilzner, brytyjski pale ale, płatki owsiane
  • Chmiel: Azzaca, Idaho 7, Galaxy
  • Drożdże: House Ale  Strain
  • Wygląd: bladosłomkowy, zamglony, zwieńczony grubą białą pianą
  • Aromaty: marmolada pomarańczowa, marihuana, przejrzałe mango, gruszka
  • Odczucie w ustach:
    • 1 – owocowe, chmielowe
    • 2 – pełne i kremowe
    • 3 – czysta goryczka, lekko rozgrzewające
  • Temperatura serwowania: 8-12⁰C
  • Szkło: IPA Glass, Sensoric, tulip, snifter
  • Foodpairing:
    • Dania: wątróbka z pieczonymi gruszkami, pikantne skrzydełka w salsie z mango
    • Ser: Stilton, Roquefort
    • Desery: Tarte Tatin z karmelizowaną mandarynką i lodami tajskimi, crumble kokosowe z wanilią i owocami tropikalnymi