Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

SALAMANDER Session IPA

SALAMANDER Session IPA

 

 

Salamander Session IPA

Szukacie piwa, którego smakiem będziecie mogli cieszyć się w ilości większej niż jedno? Odpowiedź jest zatem prosta: Session IPA!

Intensywna chmielowość w połączeniu z niską zawartością alkoholu i wytrawnym finiszem sprawia, że jej towarzystwo nigdy Wam się nie znudzi. Doskonale pijalna od pierwszego do ostatniego łyka!

Zobacz na:

 

 

Słody/ekstrakt:

Uwarzona z wykorzystaniem jasnych słodów jęczmiennych oraz płatków owsianych, czego efektem jest czysta i subtelna słodowość o miękkiej i mętnej teksturze.  

Chmiele:

Pierwszy plan należy tutaj do chmielu. Użyliśmy mieszanki Bruce, w której skład wchodzą specjalnie wyselekcjonowane odmiany nowozelandzkich chmieli: Nelson Sauvin, Motueka, Pacific oraz Southern Cross. Ciekawostkę stanowić może fakt, iż mieszanka ta stworzona została na cześć farmera, który od lat zajmuje się prowadzeniem chmielowej farmy w Nowej Zelandii.  

Nie oszczędzaliśmy jej w trakcie procesu dodając duże ilości chmielu zarówno na etapie whirpool`a jak i chmielenia na zimno. Wysoki hop rate w połączeniu z obniżonym ekstraktem oddaje prawdziwie soczystą, chmielowoowocową moc tego miksu 

Do towarzystwa dobraliśmy również australijską odmianę Galaxy, która do nut cytrusów, agrestu, oraz białych i tropikalnych owoców dołożyła jeszcze aromatu marakui i brzoskwini.

Przy obfitym chmieleniu piw o niskim ekstrakcie do głosu dochodzi nie tyko aromachmielu, ale również goryczkowe tło świetnie komponujące się z cytrusowym charakterem wykorzystanych odmian. Całość stworzyła w tym piwie wrażenie świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta.  

To piwo najlepiej smakuje świeże!

Tak intensywnie chmielone piwo smakuje obłędnie – szczególnie świeże! Aromat chmielowy z czasem ulega obniżeniu. Dlatego traktuj to piwo szczególnie troskliwie – trzymając je w ciemnym i bardzo chłodnym miejscu (lodówka będzie do tego dobrym rozwiązaniem) i nie czekaj – pij świeże! 

  • Styl: Session IPA
  • Parametry:
    • Ekstrakt: 13,0%
    • Alkohol: 5,5%
    • IBU: 25
  • Składniki:
  • Zasyp: selekcja niemieckich słodów jasnych oraz płatków owsianych
  • Chmiele: Bruce blend oraz Galaxy 
    • Drożdże: House Ale Strain
    • Wygląd: jasnosłomkowe, zamglone, zwieńczone gęstą białą pianą
    • Aromaty: skórka cytrusowa, passiflora, trawa
  • Odczucie w ustach:
    • 1 – owocowy, chmielowy
    • 2 – mięsisty, dobra podbudowa słodowa
    • 3 – goryczkowy finisz
  • Temperatura serwowania: 8-12⁰C
  • Szkło: Sensoric, tulip, snifter
  • Foodpairing:
    • Dania: krewetki w piwnej tempurze z salsą mango-chilli i kolendrą, risotto z dynią, gorgonzolą, rozmarynem
    • Ser: Brique de Brebis, Roquefort, Brie, Stilton
    • Deser: sernik na zimno z kokosową panna cottą i mango w galaretce, ucierane ciasto cytrynowo-kokosowe z owocami marakui

Więcej informacji na temat idei stojącej na nowym designem marki SALAMANDER poznacie tutaj. Natomiast założenia kampanii PUSZKA 2.0, w wyniku której piwa linii SALAMANDER będą pojawiać się w tym właśnie opakowaniu znajdziecie tutaj.