WILD No. 10 Mixed Fermentation Saison Elderflower, Lemon Verbena & Acacia HoneyZ dumą prezentujemy nasze dziesiąte piwo marki WILD – Mixed Fermentation Saison Elderflower, Lemon Verbena & Acacia Honey! Orzeźwiający, pijalny, wypełniony nutami funky i kwiatowo-ziołowym aromatem Saison, który przeniesie Cię prosto na słoneczne, dolnośląskie pola.
|
Słody/ekstrakt:
Wieloziarnista baza składająca się z jęczmienia, pszenicy, żyta i owsa.
Chmiele:
Wykorzystaliśmy nasz ulubiony, kontynentalny chmiel Tettnanger ze względu na odpowiednią gorycz i kwiatowo-ziołowy Hallertau Hersbrucker.
Fermentacja
Pierwsza fermentacja: z wykorzystaniem ekspresyjnego belgijskiego szczepu drożdży w stalowych kadziach
Druga: w dębowej beczce, w której wcześniej leżakował nasz Wild z numerem 8 – Bière de Table i zaszczepiona mieszanką naszego domowego szczepu Brettanomyces i bakterii LAB
Zmiany w czasie:
Niezwykle istotny dla tych piw jest czas, ponieważ drobnoustroje, które biorą udział w ich produkcji, fermentują niespiesznie. Dlatego pozostawiamy je w beczkach na okres kilku miesięcy, aby tam nabierały swojego niebywałego charakteru.
Nie jest to piwo pasteryzowane, dzięki czemu nawet po rozlewie do butelek zachodzi w nim proces refermentacji, który nasyca, ochrania i zmienia piwo wraz z upływającym czasem.
Piwo to zalecamy pić świeże, ale przechowywane w odpowiednich warunkach (w chłodnym i ciemnym miejscu) może być spożywane w różnych odstępach czasowych – rozwija się i zmienia się z czasem, tak więc za każdym razem spodziewajcie się odmiennych wrażeń smakowych!
Sposób serwowania:
Piwa tego typu charakteryzują się wysokim wysyceniem, w związku z czym powinny być serwowane w odpowiedni sposób:
- Styl: Mixed Fermentation Saison
- Parametry
- Ekstrakt: 10,0 %
- Alkohol: 4,8 %
- IBU: 20
- Składniki: jęczmień, pszenica, żyto, owies, werbena cytrynowa, czarny bez, miód
- Słody: jęczmień, pszenica, żyto, owies
- Chmiele: Tettnanger Tettnang, Hallertauer Hersbrucker
- Drożdże:
- Domowy szczep lager i 3 szczepy Brettanomyces
- Wygląd: słomkowa, żółta barwa, zamglone z trwałą, białą pianą
- Aromaty: rustykalne nuty funky, skórki cytrusów, kwiaty, świeżo skoszona trawa
- Odczucie w ustach:
- dość pełne jak na piwo tego typu, ale wciąż super pijalne.
- Temperatura serwowania: 5-7⁰C
- Szkło: Tulip, Snifter, Stange lub Flute (wybierz które lubisz najbardziej, Tulip i Snifter będą intensyfikowały doznania aromatyczne, podczas gdy Stange lub Flute – nieco je redukowały)
- Foodpairing:
- Dania: lekka sałatka z chrupiącym kurczakiem w panierce ziołowej i winegretem z melisy
- sery: ser koryciński z czarnuszką, miękkie sery kozie
- deser: rustykalne ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką, lody tajskie