Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

ART+39 Pastry Sour Cherry Cola

Pastry Sour Cherry Cola

39 piwo kooperacyjne marki ART uwarzyliśmy wspólnie z Aranem z browaru La Pirata zlokalizowanego w Surii, Katalonii. La Pirata to jeden z najbardziej szanowanych browarów na hiszpańskiej scenie, znany z warzenia bardzo różnorodnych stylów – od IPA, po Soury i dekadenckie stouty leżakowane w beczkach.

Inspiracją do powstania piw w stylu Pastry Sour w naszym browarze od zawsze były popularne desery oparte na owocach lub koktajle. Tym razem postanowiliśmy jednk pójść o krok dalej i zainspirować się jednym z najpopularniejszych napojów bezalkoholowych.

Jeśli mieszkałeś w latach 90-tych, z pewnością zapamiętasz moment, w którym na rynku pojawiła się Cola Cherry!

Odtworzyliśmy jej smak w piwie, tworząc bazę ze słodowych płatków jęczmiennych, pszennych i owsianych wzbogaconą mlecznym cukrem – laktozą, która następnie zakwasiliśmy czystym, cytrusowym szczepem Lactobacillus i odpowiednią ilością wiśni oraz syropu o smaku coli.

Wszystko po to, aby przenieść Cię z powrotem do pięknych lat 90., kiedy to spodnie były workowate, ubrania mieniły się niezliczoną ilością neonowych barw, a po jeździe na deskorolce ze swoimi kumplami sięgało się właśnie po Cherry Coke!

 

ART+39 Pastry Sour Cherry Cola

Jeśli żyłeś w latach 90-tych, z pewnością pamiętasz moment, w którym na rynku pojawiła się Cola Cherry! Odtworzyliśmy jej smak w piwie, tworząc bazę z płatków jęczmiennych słodowych, pszennych i owsianych wzbogaconych cukrem mlecznym – laktozą, która została zakwaszona bakteriami Lactobacillus i wzbogacona o aromatyczny syrop o smaku coli!

 

Słody/ekstrakt:

Prosta baza słodowa złożona ze słodu jęczmiennego i pszennego oraz płatków owsianych, które nadały aksamitności. Uwypukliliśmy ją również dodatkiem laktozy – cukru mlecznego, który nie bierze udziału w procesie fermentacji. Zrównoważył on kwasowość pochodzącą od bakterii kwasu mlekowego i owoców tropikalnych.

Chmiele:

Chmielenie jest bardzo delikatne, a wręcz „homeopatyczne”. Dodaliśmy chmielu głównie na aromat, aby wzbogacić profil o cytrusowe nuty. 

Bakterie:

Bakterie Lactobacillus, które znaleźć można na co dzień m. in. w zakwasach chlebowych, kefirach czy jogurtach, dodane do kotła warzelnego tuż przed gotowaniem z chmielem produkują kwas mlekowy, intensyfikujący kwaśny smak piwa i pogłębiają jego orzeźwiający charakter

Dodatki: 

Owoce: duża ilość najlepszej jakości polskich wiśni.

Cola: naturalny syrop o smaku Cola .

Wanilia: leżakowanie z laskami wanilii uzupełnia deserowy charakter tego piwa i świetnie łączy z jego owocowym charakterem. 

  • Styl: Pastry Fruit Sour
  • Parametry:
    • Ekstrakt: 18,0%
    • Alkohol: 6,6%
    • IBU: 8
  • Składniki:
  • Zasyp: słód jęczmiennypszeniczny, płatki owsiane 
  • Chmiel: Columbus, Mandarina Bavaria
  • Drożdże: domowy szczep drożdży górnej fermentacji o czystym profilu
  • Bakterie: Lactobacillus 
  • Dodatki: laktoza, wiśnie, syrop cola, wanilia
  • Wygląd: ciemno czerwony
  • Aromaty: Cola, wiśnie, placek wiśniowy
  • Odczucie w ustach: 
    • 1 – pełne
    • 2 – umiarkowanie kwaśne
    • 3 – słodkawe
  • Temperatura serwowania: 8-12⁰C
  • Szkło: Sensoric, tulip, snifter
  • Foodpairing:
    • Dania: Rumsztyk / Pieczona pierś z gęsi z rozmarynem, wiśniami i kremowymi ziemniakami
    • Ser: Kozi słony twarożek na herbatniku
    • Deser: Wiśniowe crumble z lodami i syropem z kwaśnej coli