39 piwo kooperacyjne marki ART uwarzyliśmy wspólnie z Aranem z browaru La Pirata zlokalizowanego w Surii, Katalonii. La Pirata to jeden z najbardziej szanowanych browarów na hiszpańskiej scenie, znany z warzenia bardzo różnorodnych stylów – od IPA, po Soury i dekadenckie stouty leżakowane w beczkach.
Inspiracją do powstania piw w stylu Pastry Sour w naszym browarze od zawsze były popularne desery oparte na owocach lub koktajle. Tym razem postanowiliśmy jednk pójść o krok dalej i zainspirować się jednym z najpopularniejszych napojów bezalkoholowych.
Jeśli mieszkałeś w latach 90-tych, z pewnością zapamiętasz moment, w którym na rynku pojawiła się Cola Cherry!
Odtworzyliśmy jej smak w piwie, tworząc bazę ze słodowych płatków jęczmiennych, pszennych i owsianych wzbogaconą mlecznym cukrem – laktozą, która następnie zakwasiliśmy czystym, cytrusowym szczepem Lactobacillus i odpowiednią ilością wiśni oraz syropu o smaku coli.
Wszystko po to, aby przenieść Cię z powrotem do pięknych lat 90., kiedy to spodnie były workowate, ubrania mieniły się niezliczoną ilością neonowych barw, a po jeździe na deskorolce ze swoimi kumplami sięgało się właśnie po Cherry Coke!
ART+39 Pastry Sour Cherry ColaJeśli żyłeś w latach 90-tych, z pewnością pamiętasz moment, w którym na rynku pojawiła się Cola Cherry! Odtworzyliśmy jej smak w piwie, tworząc bazę z płatków jęczmiennych słodowych, pszennych i owsianych wzbogaconych cukrem mlecznym – laktozą, która została zakwaszona bakteriami Lactobacillus i wzbogacona o aromatyczny syrop o smaku coli! |
Słody/ekstrakt:
Prosta baza słodowa złożona ze słodu jęczmiennego i pszennego oraz płatków owsianych, które nadały aksamitności. Uwypukliliśmy ją również dodatkiem laktozy – cukru mlecznego, który nie bierze udziału w procesie fermentacji. Zrównoważył on kwasowość pochodzącą od bakterii kwasu mlekowego i owoców tropikalnych.
Chmiele:
Chmielenie jest bardzo delikatne, a wręcz „homeopatyczne”. Dodaliśmy chmielu głównie na aromat, aby wzbogacić profil o cytrusowe nuty.
Bakterie:
Bakterie Lactobacillus, które znaleźć można na co dzień m. in. w zakwasach chlebowych, kefirach czy jogurtach, dodane do kotła warzelnego tuż przed gotowaniem z chmielem produkują kwas mlekowy, intensyfikujący kwaśny smak piwa i pogłębiają jego orzeźwiający charakter.
Dodatki:
Owoce: duża ilość najlepszej jakości polskich wiśni.
Cola: naturalny syrop o smaku Cola .
Wanilia: leżakowanie z laskami wanilii uzupełnia deserowy charakter tego piwa i świetnie łączy z jego owocowym charakterem.
- Styl: Pastry Fruit Sour
- Parametry:
- Ekstrakt: 18,0%
- Alkohol: 6,6%
- IBU: 8
- Składniki:
- Zasyp: słód jęczmienny; pszeniczny, płatki owsiane
- Chmiel: Columbus, Mandarina Bavaria
- Drożdże: domowy szczep drożdży górnej fermentacji o czystym profilu
- Bakterie: Lactobacillus
- Dodatki: laktoza, wiśnie, syrop cola, wanilia
- Wygląd: ciemno czerwony
- Aromaty: Cola, wiśnie, placek wiśniowy
- Odczucie w ustach:
- 1 – pełne
- 2 – umiarkowanie kwaśne
- 3 – słodkawe
- Temperatura serwowania: 8-12⁰C
- Szkło: Sensoric, tulip, snifter
- Foodpairing:
- Dania: Rumsztyk / Pieczona pierś z gęsi z rozmarynem, wiśniami i kremowymi ziemniakami
- Ser: Kozi słony twarożek na herbatniku
- Deser: Wiśniowe crumble z lodami i syropem z kwaśnej coli