Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

NEPA Centennial & Comet

New England Pale Ale Centennial & Comet

Nowy design etykiet piw SALAMANDER niesie ze sobą ukrytą wartość. Odkryj ją poniżej i nie zawahaj się przed rozmową.

Zobacz, co potrafię!

Kiedyś myślałem, że talent to coś wyjątkowego, coś z czym się rodzisz i basta. Ale czy i Twoje dzieciństwo nie było istnym polem talentów, których odkrywanie równało się z dobrą zabawą? Im większa frajda, tym więcej było zapału do doskonalenia umiejętności. Piłka, hula-hoop, rysowanie, śpiew – niech cały świat zobaczy, co potrafię!

Powrót talentów

Teraz myślę inaczej. Talent to coś wyjątkowego, coś co możesz dać sobie i innym. Wrodzony czy nie – nie istotne, ważne, że wywołuje radość. Polećmy więc na podwórko sprawdzić, co nam zostało z dziecięcych talentów. Obiecuję, że się uśmiechniesz 🙂

Jak dzieci

A tak na poważnie – wydobądź, odkurz stare talenty i uśmiechnij się do wewnętrznego dziecka. Wmawiano nam, że trzeba pracować nad własnymi niedoskonałościami, podciągnąć słabe strony – olej to. Zainwestuj czas w coś, w czym czujesz się dobrze i ciesz się jak dziecko.

#Salamander #ZaSpotkanie #Talent #Porozmawiajmy

Poznajcie kolejną naszą odsłonę piwa Pale Ale w wersji New England!

Aksamitne, zamglone, intensywnie chmielone na zimno piwo w lżejszej odmianie! Prezentujemy New England Pale Ale, warzone z bardzo dużym udziałem płatków owsianych, fermentowane z z użyciem estrowych w profilu, kanadyjskich drożdży Vermont Ale. Intensywnie chmielone na zimno odmianami Centennial i Comet, które nadały aromatów czerwonej pomarańczy, soczystej konopi (dank) oraz dojrzałego melona i mango! 

Salamander New England Pale Ale Comet & Centennial

To kolejna już nasza odsłona stylu Pale Ale w niezwykle soczystej i mglistej wersji New England. Niezwykle rześka, soczysta i intensywna w smaku – wszystko za sprawą użytych w procesie produkcyjnym chmieli: Centennial i Comet, które nadały piwu unikalnego, owocowego charakteru!

Zobacz na:

 

Słody/ekstrakt:   

New England Pale Ale powinno być soczyste! Zawdzięcza to nie tylko chmielom, ale też specjalnemu zasypowi. Dlatego do kotła zaciernego trafiły pokaźne ilości płatków owsianych, a proces poprowadziliśmy tak, aby zachować maksimum ciała i soczystej mętności. 

Chmiele: 

New England Pale Ale to jeden z najnowszych stylów w rodzinie piw American Pale Ale. Jest to też typ piwa, który najbardziej „namieszał” w technologii piw mocno chmielowych. Powstał w stanie Vermonth w Stanach Zjednoczonych, gdzie piwowarzy wbrew wszelkim zasadom dodali chmielu w trakcie procesu fermentacji. Zazwyczaj drożdżom szkodzi chmiel dodany na tym etapie, ale w odpowiednich warunkach mogą one biotransformować (przekształcać) olejki chmielowe w nieco inne związki, które charakteryzują się obłędnym wręcz aromatem!  

Zastosowaliśmy dwa rodzaje chmielu:

  • Centennial – znany jako „super Cascade”, pełen aromatu grejpfrutów z nutami trawiastymi i ziemistymi.
  • Comet – wprowadzono aromaty cytrusów i mokrego soczystego konopi (Dank, Danknes).

To piwo najlepiej smakuje świeże: 

Tak intensywnie chmielone piwo smakuje obłędnie – szczególnie „na świeżo” zaraz po rozlewie! Aromat chmielowy z czasem ulega procesom utleniania, dlatego traktuj to piwo szczególnie troskliwie, przechowując w ciemnym i chłodnym miejscu (lodówka będzie do tego najlepszym rozwiązaniem) i… nie czekaj – pij świeże! 

  • Styl: New England Pale Ale
  • Parametry: 
    • Ekstrakt: 11,0% 
    • Alkohol: 4,2% 
    • IBU: 25
  • Składniki:
    • Słody: słód jęczmiennypilzneński; słód pszeniczny; płatki owsianetostowany obłuszczony owies 
    • Chmiel:  
    • Aromatyczny: Centennial (US) 
    • Chmielenie na zimno: Centennial, Comet (US)
    • Drożdże: domowy szczep drożdży górnej fermentacji
  • Wygląd: żółte, zmętnione, z białą pianą
  • Aromaty: czerwona pomarańczadojrzały melon i mango
  • Odczucie w ustach:
    • 1 –  pełne, chmielowe 
    • 2 –  gładkie
    • 3 – mineralne, owocowe
  • Temperatura serwowania: 8-12⁰C 
  • Szkło: IPA glasssensoricsniffter, tulip
  • Foodpairing:
    • Dania: Penne w ostrym sosie serowym, skrzydełka z kurczaka w panierce słodowej z sosem mango-chilli, buła maślana z halloumi i chimichurri
    • Ser: Bleu de bresse, Camembert z zielony pieprzem
    • Deser: Sorbet pomarańczowy z melisą, sernik na zimno z mango

Więcej informacji na temat idei stojącej na nowym designem marki SALAMANDER poznacie tutaj. Natomiast założenia kampanii PUSZKA 2.0, w wyniku której piwa linii SALAMANDER będą pojawiać się w tym właśnie opakowaniu znajdziecie tutaj.