WILD No. 8 Bière de TableZ dumą prezentujemy nasze ósme piwo marki WILD – Bière de Table, uwarzone we współpracy z Little Earth Project w listopadzie 2019 r. Przefermentowane z naszym własnym mixem dzikich drożdży i szczepu dostarczonego przez Little Earth, zebranego ze skórek jabłek w ich gospodarstwie w Sudbury w Wielkiej Brytanii. Zapraszamy na pierwszy łyk!
|
Słody/ekstrakt:
Zasyp jest bazą dla piw długo leżakowanych, płótnem na którym mają namalować swoją obecność mikroorganizmy. Dlatego zastosowaliśmy prosty mix klasycznych słodów jęczmiennych, żytnich i pszenicznego oraz wzbogaciliśmy bazę dodatkiem płatków owsianych.
Chmiele:
Wykorzystaliśmy nasz ulubiony, kontynentalny chmiel Tettnanger ze względu na odpowiednią gorycz i kwiatowo-ziołowy aromat oraz odrobinę odmiany Mosaic w trakcie wirowania osadów gorących.
Fermentacja
Pierwsza fermentacja: w stali z użyciem belgijskiego szczepu.
Druga w czystych beczkach dębowych z miksem naszych własnych drożdży Brettanomyces i dzikim szczepem dostarczonym przez przyjaciół z Little Earth Project.
Na koniec zblendowaliśmy piwo z 10% objętościowymi naszego kwaśnego, dojrzewającego w beczkach Saison fermentacji mieszanej.
Zmiany w czasie:
Niezwykle istotny dla tych piw jest czas, ponieważ drobnoustroje, które biorą udział w ich produkcji, fermentują niespiesznie. Dlatego pozostawiamy je w beczkach na okres kilku miesięcy, aby tam nabierały swojego niebywałego charakteru.
Nie jest to piwo pasteryzowane, dzięki czemu nawet po rozlewie do butelek zachodzi w nim proces refermentacji, który nasyca, ochrania i zmienia piwo wraz z upływającym czasem.
Piwo to zalecamy pić świeże, ale przechowywane w odpowiednich warunkach (w chłodnym i ciemnym miejscu) może być spożywane w różnych odstępach czasowych – rozwija się i zmienia się z czasem, tak więc za każdym razem spodziewajcie się odmiennych wrażeń smakowych!
Sposób serwowania:
- Styl: Table Beer
- Parametry
- Ekstrakt: 10,0 %
- Alkohol: 4,5 %
- IBU: 30
- Składniki: woda, słód, płatki, chmiel, drożdże
- Słody: jęczmienny: Pilsneński; słód żytni i pszenny; płatki owsiane
- Chmiele: Tettnanger, Mosaic
- Drożdże:
- Domowy szczep belgijski i mix drożdży Brettanomyces połączony z drożdżami z gospodarstwa Little Earth Project w Sandbury
- Wygląd: słomkowa, żółta barwa, zamglone z trwałą, białą pianą
- Aromaty: intensywnie kwiatowe i ziołowe z nutami czarnego bzu oraz dojrzałej marakui
- Odczucie w ustach:
- Wysycenie średnie do wysokiego, pijalne i kompleksowe
- Temperatura serwowania: 5-7⁰C
- Szkło: Tulip, Snifter, Stange lub Flute (wybierz które lubisz najbardziej, Tulip i Snifter będą intensyfikowały doznania aromatyczne, podczas gdy Stange lub Flute – nieco je redukowały)
- Foodpairing:
- Dania: lekka sałatka z chrupiącym kurczakiem w panierce ziołowej i winegretem z melisy
- sery: ser koryciński z czarnuszką, miękkie sery kozie
- deser: rustykalne ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką, lody tajskie