WILD No. 7 Brett NEIPAZ dumą prezentujemy nasze siódme piwo marki WILD – Brett NEIPA. To piwo, które smakowało będzie zupełnie inaczej chwilę po rozlewie i po upływie kilku miesięcy – wszystko dzięki zastosowaniu dzikich drożdży Brettanomyces! Na początku dominować będą nuty chmielowe, przechodzące z czasem w bardziej owocowe aromaty pochodzące od drożdży. Niezmienna pozostanie głęboka, słomkowa barwa oraz kompleksowy i zaskakujący dla podniebienia profil smakowy.
|
Słody/ekstrakt:
Zasyp jest bazą dla piw długo leżakowanych, płótnem na którym mają namalować swoją obecność mikroorganizmy. Dlatego zastosowaliśmy klasyczną mieszankę dla piw w stylu IPA połączoną z charakterystycznym dla New England dodatkiem płatków owsianych.
Chmiele:
Po raz pierwszy zastosowaliśmy chmiel Meridian, nadający aromatów owoców jagodowych i cytrusowych. Połączyliśmy go z jednym z naszych ulubionych klasyków – Galaxy.
Fermentacja
W przypadku piw dzikich, prawdziwa magia odbywa się podczas fermentacji! Za każdym razem jest ona unikatowa.
Wild No. 7 to nasze pierwsze piwo przefermentowane w całości w stalowym tanku z użyciem 100% dzikich drożdży. Zaszczepiliśmy naszą NEIPA owocowym w aromacie i stosunkowo szybko fermentującym szczepem Brettanomyces.
Zmiany w czasie:
Ta IPA początkowo smakować będzie prawie jak czysta NEIPA. Z czasem jej profil aromatyczny będzie się rozwijał w kierunku nut charakterystycznych dla piw fermentacji spontanicznej. Nie spodziewajcie się jednak przewagi nut funky, zaskoczą Was aromaty owocowe: dojrzałego ananasa, brzoskwini i marmolady pomarańczowej.
Nie jest to piwo pasteryzowane, dzięki czemu nawet po rozlewie do butelek zachodzi w nim proces refermentacji, który nasyca, ochrania i zmienia piwo wraz z upływającym czasem.
Zalecamy przechowywanie w odpowiednich warunkach (miejscach chłodnych i bez dostępu do światła). Piwo to zmienia się i rozwija – na każdym etapie będzie więc różniło się smakiem i aromatem.
Sposób serwowania:
- Styl: Brettanomyces NEIPA
- Parametry
- Ekstrakt: 14,5 %
- Alkohol: 6,5 %
- IBU: 30
- Składniki: woda, słód, płatki, laktoza
- Słody: jęczmienny: Pilsneński, owies, płatki owsiane
- Chmiele: Meridian, Galaxy
- Drożdże:
- Owocowy w aromacie szczep drożdży Brettanomyces
- Wygląd: barwa żółta do jasnopomarańczowej, słomkowa i zamglona z trwałą, białą pianą
- Aromaty: dojrzały ananas, skórka cytrusów i brzoskwinia z soczystym pomarańczowym finiszem
- Odczucie w ustach:
- Ciało średnie do pełnego, ale przy tym wytrawne. Wysoce pijalne
- Temperatura serwowania: 7-10⁰C
- Szkło: IPA Glass, Sensoric, Snifter
- Foodpairing:
- Dania: Empanadas z kozim serem, wędzoną papryką i chimichurri, Burger z grillowanym serem halloumi i ananasem z brzoskwinią i salsą kolendrową,
- sery: ser manchego, ser koryciński z czarnuszką, miękkie sery kozie
- deser: Lemon Meringue Pie, rustykalne ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką