Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

WILD No. 7 Brett NEIPA

WILD No. 7 Brett New England India Pale Ale

Wild No. 7 to połączenie dwóch różnych światów – klasycznej bazy piwnej przefermentowanej z użyciem dzikich drożdży z nowofalowymi chmielami. Niefiltrowane i nie pasteryzowane, kondycjonowane w butelkach.

 

WILD No. 7 Brett NEIPA

Z dumą prezentujemy nasze siódme piwo marki WILD – Brett NEIPA. To piwo, które smakowało będzie zupełnie inaczej chwilę po rozlewie i po upływie kilku miesięcy – wszystko dzięki zastosowaniu dzikich drożdży Brettanomyces! Na początku dominować będą nuty chmielowe, przechodzące z czasem w bardziej owocowe aromaty pochodzące od drożdży. Niezmienna pozostanie głęboka, słomkowa barwa oraz kompleksowy i zaskakujący dla podniebienia profil smakowy.

 


Słody/ekstrakt:

Zasyp jest bazą dla piw długo leżakowanych, płótnem na którym mają namalować swoją obecność mikroorganizmy. Dlatego zastosowaliśmy klasyczną mieszankę dla piw w stylu IPA połączoną z charakterystycznym dla New England dodatkiem płatków owsianych.

Chmiele:

Po raz pierwszy zastosowaliśmy chmiel Meridian, nadający aromatów owoców jagodowych i cytrusowych. Połączyliśmy go z jednym z naszych ulubionych klasyków – Galaxy.

Fermentacja

W przypadku piw dzikich, prawdziwa magia odbywa się podczas fermentacji! Za każdym razem jest ona unikatowa.

Wild No. 7 to nasze pierwsze piwo przefermentowane w całości w stalowym tanku z użyciem 100% dzikich drożdży. Zaszczepiliśmy naszą NEIPA owocowym w aromacie i stosunkowo szybko fermentującym szczepem Brettanomyces.

Zmiany w czasie:

Ta IPA początkowo smakować będzie prawie jak czysta NEIPA. Z czasem jej profil aromatyczny będzie się rozwijał w kierunku nut charakterystycznych dla piw fermentacji spontanicznej. Nie spodziewajcie się jednak przewagi nut funky, zaskoczą Was aromaty owocowe: dojrzałego ananasa, brzoskwini i marmolady pomarańczowej.

Nie jest to piwo pasteryzowane, dzięki czemu nawet po rozlewie do butelek zachodzi w nim proces refermentacji, który nasyca, ochrania i zmienia piwo wraz z upływającym czasem.

Zalecamy przechowywanie w odpowiednich warunkach (miejscach chłodnych i bez dostępu do światła). Piwo to zmienia się i rozwija – na każdym etapie będzie więc różniło się smakiem i aromatem.

Sposób serwowania:

Piwa tego typu charakteryzują się wysokim wysyceniem, w związku z czym powinny być serwowane w odpowiedni sposób:
1. Podawaj dobrze schłodzone.
Podobnie jak wina musujące i szampan, nasze piwa z marki WILD smakują najlepiej, gdy odpowiednio schłodzi się je przed otwarciem – zalecamy przechowywanie ich w pionowej pozycji i temperaturze od 4 do 6`C przez około 24 godziny przed otwarciem!
2. Zachowaj ostrożność
Ciśnienie we wnętrzu butelki wywołane refermantacją jest zdecydowanie wyższe niż w piwach nie poddawanych temu procesowi i może być porównywalne do szampańskiego – zachowaj więc ostrożność podczas otwierania.
3. Trzymaj i nalewaj pod kątem
Trzymanie butelki pod kątem podczas otwierania zwiększa powierzchnię cieczy znajdującej się w szyjce butelki, dzięki czemu ciśnienie uwalnia się swobodniej minimalizując pienienie. Przelewanie do szkła również powinno odbywać się „pod kątem”, aby ograniczyć utratę rozpuszczonego dwutlenku węgla i zapobiec nadmiernemu spienieniu. Piwo należy przelewać bez naturalnego osadu drożdżowego, zbierającego się na dnie butelki.
  • Styl: Brettanomyces NEIPA
  • Parametry
    • Ekstrakt: 14,5 %
    • Alkohol: 6,5  %
    • IBU: 30
  • Składniki: woda, słód, płatki, laktoza
  • Słody: jęczmienny: Pilsneński, owies, płatki owsiane
  • Chmiele: Meridian, Galaxy
  • Drożdże:
    • Owocowy w aromacie szczep drożdży Brettanomyces
  • Wygląd: barwa żółta do jasnopomarańczowej, słomkowa i zamglona z trwałą, białą pianą
  • Aromaty: dojrzały ananas, skórka cytrusów i brzoskwinia z soczystym pomarańczowym finiszem
  • Odczucie w ustach:
    • Ciało średnie do pełnego, ale przy tym wytrawne. Wysoce pijalne
  • Temperatura serwowania: 7-10⁰C
  • Szkło: IPA Glass, Sensoric, Snifter
  • Foodpairing:
    • Dania: Empanadas z kozim serem, wędzoną papryką i chimichurri, Burger z grillowanym serem halloumi i ananasem z brzoskwinią i salsą kolendrową,
    • sery: ser manchego, ser koryciński z czarnuszką, miękkie sery kozie
    • deser: Lemon Meringue Pie, rustykalne ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką