Pilsner to zdecydowanie jeden z najbardziej popularnych stylów piwnych na świecie i… jeden z naszych ulubionych! Dlatego też postanowiliśmy urozmaicić nieco podstawową wersję naszego WRCLW Pilsa i na nadchodzący sezon letni przygotować dla Was jego specjalną edycję!
Podczas chmielenia na zimno naszego premierowego WRCLW Pilsnera użyliśmy amerykańskiej odmiany Citra i niemieckiej Mandarina Bavaria. Nie będzie to jednak piwo z gatunku bardzo intensywnie nachmielonych – w dalszym ciągu jest to nasz klasyczny, wytrawny Pils o wysokim balansie i umiarkowanej goryczy, wzbogacony o nuty cytrusów oraz białego wina albarino oraz… rozlany do nowego opakowania jakim jest PUSZKA!
WRCLW Pilsner Citra & Mandarina BavariaKlasyczne piwo dolnej fermentacji w mniej klasycznym niemiecko / amerykańskim stylu! Poznajcie naszego nowego Pilsnera chmielonego na zimno odmianami Citra i Mandarina Bavaria! Wzbogaciły one naszego klasycznego WRCLW Pilsa o nuty cytrusów oraz białego wino albarino. Wytrawne, dobrze zbalansowane, wysoce pijalne z cytrusowym, niezwykle świeżym aromatem – idealne na zbliżający się sezon letni! |
Styl
Jest to zdecydowanie najpopularniejszy styl piwa na świecie i jeden z naszych ulubionych – tym razem nachmieliliśmy naszego Pilsnera dwoma klasycznymi odmianami – Citra i Mandarina Bavaria.
Pomimo swojej lekkości, z racji użycia drożdży dolnej fermentacji Pils wymaga długiej fermentacji i leżakowania w niskich temperaturach. Proces produkcji trwa około 5 tygodni, w tym minimum 3 tygodni leżakowania w temperaturach bliskich 0°C. Warzymy go wedle klasycznej receptury, która jak mówią nasi piwowarzy wydaje się prosta „na papierze”, ale wymaga wielu wysiłków w trakcie warzenia. Dobry Pils jest jednak zdecydowanie wart wszelkich starań!
Słód:
Zasyp to w 100% niemiecki słód Pilzneński.
Chmiele:
Użyliśmy szlachetnych, niemieckich chmieli „na gorąco” oraz amerykańskiej odmiany Citra i niemieckiej Mandarina Bavaria do chmielenia na zimno. Idealna mieszanka chmieli nowofalowych i kontynentalnych klasyków!
- Styl: Pilsner
- Parametry:
- Ekstrakt: 12,5 %
- Alkohol: 5,0 %
- IBU: 30
- Składniki:
- Słód: jęczmienny: niemiecki Pilsner
- Chmiel: Magnum, Hersbrucker, Mandarina Bavaria, Citra
- Drożdże: domowe drożdże dolnej fermentacji
- Wygląd: słomkowy do złotego koloru, nieco zamglony, trwała i gęsta biała piana
- Aromaty: cytrusy, cytryna meyer, nuty słodowe Pilsnera, białe wino z winogron albarino
- Odczucie w ustach:
- Rześkie, odświeżające i pełne. Umiarkowane nasycenie
- Temperatura serwowania: 8-10°C
- Szkło: Pilsner, Flutt
- Foodpairing: Letnie sałatki z dodatkiem świeżych ziół i cytrusowym vinegretem, pieczone warzywa okopowe, owoce morza, białe ryby i mięso.