Przygotowaliśmy dla Was kolejną odsłonę modnego stylu New England IPA, chmieloną tym razem odmianami Simcoe, Citra i Centennial!
Jeszcze jaśniejszy zasyp z potężnym udziałem płatków owsianych, ten sam głęboki, aksamitny i zbożowy smak! Fermentowane nowym szczepem drożdży Vermont Ale, o wyraźniejszym cytrusowo-owocowym charakterze. Wyjątkowo obficie chmielone połączeniem odmian Simcoe, Citra i Centennial, które odwdzięczyły się intensywnymi nutami cytrusowymi: cytryny, grapefruita i pomelo, z wyczuwalnym akcentem żywicznym i kwiatowym. Rześko, pysznie i owocowo.
To jeden z najnowszych styli w rodzinie India Pale Ale, który powstał w Stanach Zjednoczonych w stanie Vermonth. Piwowarzy z tego regionu, wbrew wszelkim znanym zasadom dodali chmiel podczas… fermentacji. Chmielenie na tym etapie nie wpływa zazwyczaj pozytywnie na proces, ale w odpowiednich warunkach drożdże mogą biotransformować (przekształcać) olejki chmielowe w nieco inne związki, nadające jeszcze pełniejszego aromatu chmielowego!
Salamander New England IPA Simcoe, Citra, CentennialZachęceni wyśmienitym odbiorem poprzednich piw w stylu New England z naszej oferty, postanowiliśmy uwarzyć je ponownie. Skorzystaliśmy tym razem z mieszanki chmieli: Simcoe, Citra & Centennial, które odwdzięczyły się intensywnymi nutami cytryny, grapefruita i pomelo z wyczuwalnymi akcentami żywiczno-kwiatowymi. Będzie rześko, pysznie i owocowo! Zobacz na: |
Słody/ekstrakt:
New England IPA powinno być soczyste! Zawdzięcza to nie tylko chmielom, ale też specjalnemu zasypowi i zacieraniu „na mętno”. Tym razem postawiliśmy na prosty zasyp, składający się z połączenia nieco ciasteczkowego słodu pilzneńskiego z dużym udziałem aksamitnych płatków owsianych i szczyptą słodu monachijskiego dla nadania pełni i podkreślenia barwy.
Chmiele:
To jeden z najnowszych styli w rodzinie India Pale Ale, który powstał w Stanach Zjednoczonych w stanie Vermonth. Piwowarzy z tego regionu, wbrew wszelkim znanym zasadom dodali chmiel podczas… fermentacji. Chmielenie na tym etapie nie wpływa zazwyczaj pozytywnie na proces, ale w odpowiednich warunkach drożdże mogą biotransformować olejki chmielowe w nieco inne związki, nadające jeszcze pełniejszego aromatu chmielowego!
My dodaliśmy 3 rodzaje chmielu na zimno:
Mieszanka Simcoe, Citra i Centennial nadały soczystych aromatów cytrusowych – przede wszystkim cytryny, grapefruita i pomelo z wyczuwalnym akcentem żywicznym i kwiatowym.
To piwo najlepiej smakuje świeże!
Tak intensywnie chmielone piwo smakuje obłędnie – szczególnie świeże! Aromat chmielowy z czasem ulega obniżeniu. Dlatego traktuj to piwo szczególnie troskliwie – trzymając je w ciemnym i bardzo chłodnym miejscu (lodówka będzie do tego dobrym rozwiązaniem) i nie czekaj – pij świeże!
- Styl: New England IPA
- Parametry:
- Ekstrakt: 16,0%
- Alkohol: 6,2%
- IBU: 40
- Składniki:
- Zasyp: słód jęczmienny: pilzneński, monachijski; płatki: owsiane
- Chmiel:
- Goryczkowy: Chinook (US)
- Aromatyczny: Simcoe, Centennial (US)
- Chmiel na zimno: Simcoe, Citra, Centennial (US)
- Drożdże: Vermont Ale
- Wygląd: jasnopomarańczowe, zamglone, z drobnopęcherzykową białą pianą
- Aromaty: cytryny, grapefruita i pomelo z wyczuwalnym akcentem żywicznym i kwiatowym
- Odczucie w ustach:
- 1 – pełne
- 2 – gładkie
- 3 – chmielowy, goryczkowy finisz, mineralny
- Temperatura serwowania: 8-12⁰C
- Szkło: Sensoric, tulip, snifter
- Foodpairing:
- Dania: burger z grillowanymananasem i mozzarellą z sosem curry, tempura warzywna
- Ser: Stilton, Roquefort
- Deser: kwaśna domowa galaretka z pulpy z marakuji