Najgęstsze, najmocniejsze i najczarniejsze piwo jakie powstało do tej pory w Browarze Stu Mostów. Efekt kooperacji z norweskim browarem Amundsen, który słynie z oleistych, gęstych i niebywale aromatycznych piw. ART+34 wypełniony jest aromatami ciemnych słodów – kawy, czekolady oraz kakao. Aksamitnie gładki, z piękną drobnopęcherzykową pianą uzyskaną dzięki nasycaniu azotem! Zwieńczeniem są aromaty sernika i wanilii, dzięki którym nie można oprzeć się wrażeniu konsumpcji płynnego sernika oblanego czekoladą!
ART+34 Imperial Pastry Stout Cheesecake NITROTo uwarzony wspólnie z Amundsen Brewery imperialny Stout wypełniony aromatami sernika i wanilii. Jego deserowy charakter dopełniła aksamitna gładkość uzyskana dzięki gazowaniu azotem. To piwna kwintesencja smaku, tekstury i aromatu domowego sernika oblanego czekoladą! |
Słody:
Niebywale trudnym zadaniem jest uzyskać tak wysoki ekstrakt brzeczki nastawnej – 33 stopnie Plato stanowią nie lada wyzwanie!
Kwintesencją tego piwa jest właśnie bogaty słodowy smak, którego podstawę uzyskaliśmy z połączenia jasnego słodu pilzneńskiego i monachijskiego. Dodaliśmy też odrobinę słodów o profilu karmelowym dla bogatego, melanoidynowego posmaku. Ciekawym zabiegiem jest zastosowanie bardzo dużej ilości nieco jaśniejszego słodu czekoladowego o nieco łagodniejszym smaku. Kruczoczarna barwa to efekt synergicznego działania słodów czekoladowych oraz barwiących, które odwdzięczyły się też bardzo intensywnymi aromatami kawy, kakao i czekolady oraz nadały nieco kwaskowatego finiszu. Dla intensyfikacji deserowego profilu, zdecydowaliśmy się użyć nieco ponad 2% laktozy, która nadała charakterystycznej słodkości i uwydatnieniła pełnię.
Chmiele:
Gotowanie z chmielem trwało aż kilka godzin! Udało nam się dzięki niemu uzyskać pożądany ekstrakt oraz niezbędną pulę związków reakcji maillarda nadających słodko-karmelowych nut, charakterystycznych dla piw „pastry”. Kontynentalnego, klasycznego chmielu Magnum użyliśmy relatywnie niewiele – naszym celem było uzyskanie umiarkowanej goryczki, która stanowi jedynie tło dla słodkiego, słodowego profilu piwa.
Dodatki:
Naturalne aromaty, których użyliśmy miały za zadanie odtworzyć wrażenie konsumpcji sernikowego deseru. Stworzenie odpowiedniej kompozycji, która nie przykryje profilu piwa nie była łatwym zadaniem, ale finalnie udało nam się wzbogacić piwo o unikalne nuty aromatyczne. Dodatki trafiły do niego przy pomocy HopGuna – urządzenia do ekstrakcji na zimno, dzięki któremu mogliśmy precyzyjnie je dozować. Efekt jest zaskakujący!
Nasycanie azotem:
Nasycanie piwa azotem, zamiast dwutlenkiem węgla, ma na celu zwiększenie jego pijalności oraz zmianę tekstury na aksamitną.
Rozpuszczalność azotu w cieczach jest kilkudziesięciokrotnie mniejsze niż dwutlenku węgla. Używamy specjalnej technologii aby rozpuścić jak najwięcej azotu w piwie, ale tuż po otwarciu i gwałtownym przelaniu piwa do szklanki, azot stara się jak najszybciej z niego uciec. W tym czasie tworzy niezliczoną ilość bardzo małych pęcherzyków, które tworzą tzw. efekt kaskadowy. Po chwili azot
kieruje się ku górze, spieniając białka rozpuszczone w piwie. W tym procesie generuje się przepiękna, drobnopęcherzykowa, kremowa i trwała piana, nie osiągalna przy piwie nasycanym dwutlenkiem węgla.
Aby w pełni cieszyć się piwem nasycanym azotem, właściwie je serwuj:
- piwo schłodź do temperatury <7 ⁰C, nie wstrząsaj nim,
- gwałtownie otwórz butelkę i nalej piwo do szklaki, odwracając butelkę pionowo,
- ciesz się widokiem efektu kaskadowego, budującego piękną czapę drobnopęcherzykowej piany!
Parametry:
- Styl: Imperial Stout, flavoured
- Parametry
- Ekstrakt: 33,0%
- Alkohol: 12,5% obj.
- IBU: 40
- Składniki:
- słody słód: jęczmienny: pilzneński, karmelowy ciemny, czekoladowy, karmelowy aromatyczny
- Chmiel:
- Goryczkowy: Magnum (DE)
- Drożdże: Danstar Nottingham
- Dodatki: aromat naturalny wanilii; substancje aromatyczne i naturalne substancje aromatyczne o aromacie sernika
- Wygląd: nieprzejrzyście czarny, z ciemną, brązową bardzo drobnopęcherzykową pianą – budującą się przez efekt kaskadowy
- Aromaty: sernika, wanilii, rodzynek, cytryny, kawy, czekolady, likieru kawowo-mlecznego, karmelu, kruchego ciasta
- Odczucie w ustach:
- gładkie, aksamitne
- słodkie
- z posmakiem słodkiej czekolady i sernika
- Temperatura serwowania: Nalewanie piw nasycanych azotem powinno odbywać się gwałtownie w temperaturze >7 °C, zalecamy następnie ogrzać piwo w dłoni do temperatury 10-14°C
- Szkło: Snifter, Tulip
- Foodpairing:
- Dania: chili sin carne z wędzonym tofu
- Sery: mozzarella di buffala, ricotta, mascarpone
- Desery: New York Cheesecake, waniliowa panna cotta