Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

ART+33 Imperial Pastry Sour Ale Lychee & Mango

Wraz z browarem Ziemia Obiecana przygotowaliśmy coś przepysznego – intensywnie kwaśne i jednocześnie słodkie piwo uwarzone z dodatkiem owoców tropikalnych! Zakwasiliśmy je bakteriami kwasu mlekowego, dodaliśmy laktozy, a na koniec fermentowaliśmy z dodatkiem przecierów z liczi i mango. W trakcie leżakowania wzbogaciliśmy je również wanilią i kokosem, uwypuklając deserowy charakter #Pastry!

 

 

Smak deseru odtworzony w piwie? Po raz kolejny udowodniliśmy, że to możliwe i w kooperacji z Browarem Ziemia Obiecana uwarzyliśmy Imperial Pastry Sour Ale z dodatkiem mango, liczi, wanilii oraz kokosa! Użyte w procesie produkcyjnym owoce tropikalne nadały kwaśności oraz wzbogaciły profil aromatyczny piwa. Do tego laktoza, kokos i wanilia – tego piwa trzeba spróbować!

 

Słody/ekstrakt:

Podczas zacierania użyliśmy tylko jasnych słodów: pilzneńskiego i pszenicznego, którym zawdzięcza swoją bardzo jasną barwę. Dla większego zmętnienia i gładkości
dodaliśmy też płatków owsianych. Część ekstraktu pochodzi z laktozy – niefermentowanego
cukru mlecznego, który nadaje pełni i lekkiej słodyczy.

Chmiele:

Oszczędne chmielenie pozwala zachować deserowy charakter tego piwa. Na etapie oddzielania osadów gorących (w Whirlpoolu) użyliśmy sporo chmielu odmiany Mandarina Bavaria co
zaowocowało cytrusowymi nutami.

Dodatki: 

Owoce – na pierwszym planie w tym piwie jest kompozycja owoców, które dla balansu zostały przefermentowane. Ich dobór jest nieprzypadkowy – przeciery z mango i liczi to dla nas kwintesencja tropików, która wypełniła naszego Pastry Sour całą gamą aromatów!

Wanilia i prażone płatki kokosowe – leżakowanie z laskami wanilii i prażonymi płatkami
kokosowymi wzbogaca uczucie deserowości tego piwa i świetnie łączy z owocowym
charakterem.

  • Styl: Pastry Sour Ale
  • Parametry:
    • Ekstrakt: 22,0%
    • Alkohol: 8,0%
    • IBU: 10
  • Składniki:
  • Zasyp: słód jęczmienny pilzneński; pszeniczny; płatki owsiane
  • Chmiel:
    • Goryczkowy: Topaz (AU)
    • Aromatyczny: Mandarina Bavaria (DE)
  • Drożdże: US-05
  • Bakterie: Lactobacillus plantarum 
  • Dodatki: przecier z mango, przecier z liczi, laski wanilii, prażone płatki kokosowe
  • Wygląd: pomarańczowe, gęste i mętne, z niską, pomarańczową pianą
  • Aromaty: mango, liczi, cytryny, agrestu, białych winogron, wanilii, prażonych płatków
    kokosowych
  • Odczucie w ustach: 
    • 1 – gęste
    • 2 – słodkie
    • 3 – kwaśne z charakterystycznym gorzkim posmakiem mango i liczi
  • Temperatura serwowania: 8-12⁰C
  • Szkło: tulip, snifter
  • Foodpairing:
    • Dania: omlet z wędzonym łososiem, z twarożkiem i szczypiorkiem, risotto
      z karmelizowaną cebulą i niebieskim serem pleśniowym 
    • Ser: kozi długo dojrzewający, roquefort
    • Deser: panna cotta z musem z mango, pudding kokosowy z chia, liczi i
      pomarańczą