Wraz z browarem Ziemia Obiecana przygotowaliśmy coś przepysznego – intensywnie kwaśne i jednocześnie słodkie piwo uwarzone z dodatkiem owoców tropikalnych! Zakwasiliśmy je bakteriami kwasu mlekowego, dodaliśmy laktozy, a na koniec fermentowaliśmy z dodatkiem przecierów z liczi i mango. W trakcie leżakowania wzbogaciliśmy je również wanilią i kokosem, uwypuklając deserowy charakter #Pastry!
Smak deseru odtworzony w piwie? Po raz kolejny udowodniliśmy, że to możliwe i w kooperacji z Browarem Ziemia Obiecana uwarzyliśmy Imperial Pastry Sour Ale z dodatkiem mango, liczi, wanilii oraz kokosa! Użyte w procesie produkcyjnym owoce tropikalne nadały kwaśności oraz wzbogaciły profil aromatyczny piwa. Do tego laktoza, kokos i wanilia – tego piwa trzeba spróbować! |
Słody/ekstrakt:
Podczas zacierania użyliśmy tylko jasnych słodów: pilzneńskiego i pszenicznego, którym zawdzięcza swoją bardzo jasną barwę. Dla większego zmętnienia i gładkości
dodaliśmy też płatków owsianych. Część ekstraktu pochodzi z laktozy – niefermentowanego
cukru mlecznego, który nadaje pełni i lekkiej słodyczy.
Chmiele:
Oszczędne chmielenie pozwala zachować deserowy charakter tego piwa. Na etapie oddzielania osadów gorących (w Whirlpoolu) użyliśmy sporo chmielu odmiany Mandarina Bavaria co
zaowocowało cytrusowymi nutami.
Dodatki:
Owoce – na pierwszym planie w tym piwie jest kompozycja owoców, które dla balansu zostały przefermentowane. Ich dobór jest nieprzypadkowy – przeciery z mango i liczi to dla nas kwintesencja tropików, która wypełniła naszego Pastry Sour całą gamą aromatów!
Wanilia i prażone płatki kokosowe – leżakowanie z laskami wanilii i prażonymi płatkami
kokosowymi wzbogaca uczucie deserowości tego piwa i świetnie łączy z owocowym
charakterem.
- Styl: Pastry Sour Ale
- Parametry:
- Ekstrakt: 22,0%
- Alkohol: 8,0%
- IBU: 10
- Składniki:
- Zasyp: słód jęczmienny pilzneński; pszeniczny; płatki owsiane
- Chmiel:
- Goryczkowy: Topaz (AU)
- Aromatyczny: Mandarina Bavaria (DE)
- Drożdże: US-05
- Bakterie: Lactobacillus plantarum
- Dodatki: przecier z mango, przecier z liczi, laski wanilii, prażone płatki kokosowe
- Wygląd: pomarańczowe, gęste i mętne, z niską, pomarańczową pianą
- Aromaty: mango, liczi, cytryny, agrestu, białych winogron, wanilii, prażonych płatków
kokosowych - Odczucie w ustach:
- 1 – gęste
- 2 – słodkie
- 3 – kwaśne z charakterystycznym gorzkim posmakiem mango i liczi
- Temperatura serwowania: 8-12⁰C
- Szkło: tulip, snifter
- Foodpairing:
- Dania: omlet z wędzonym łososiem, z twarożkiem i szczypiorkiem, risotto
z karmelizowaną cebulą i niebieskim serem pleśniowym - Ser: kozi długo dojrzewający, roquefort
- Deser: panna cotta z musem z mango, pudding kokosowy z chia, liczi i
pomarańczą
- Dania: omlet z wędzonym łososiem, z twarożkiem i szczypiorkiem, risotto