XIX-wieczny styl, który Polacy doprowadzili do perfekcji. Piwo długo leżakowane, o czekoladowo-kawowych aromatach.
Klasyczny porter bałtycki. Lżejszy od naszych wcześniejszych, doskonale ocenianych wersji imperialnych. Ciemne piwo dolnej fermentacji o dość długim (2-3 miesiące) czasie lagerowania. Proste, w najlepszym tego słowa znaczeniu. Pierwsze skrzypce gra w nim baza słodowa (słody palone, karmelowe, monachijskie). Zachwyca wyjątkowo czystym profilem. Obecne w piwach górnej fermentacji drożdżowe estry niemal w nim nie występują. W autorskim wydaniu Browaru Stu Mostów prezentuje się w stylowej wersji nitro. Został nasycony azotem, a nie dwutlenkiem węgla, dzięki czemu zyskał większą pijalność i aksamitną teksturę. Zachwyca nawet w trakcie nalewania do szklanki – tańczące w nim drobniutkie pęcherzyki azotu tworzą niepowtarzalne układy, by w końcu przemienić się w efektowną, trwałą pianę. Zasmakuje fanom ciemnego piwa w przystępnym wydaniu. Idealny na zimowe wieczory – i do obiadu.
WRCLW porter bałtyckiAlkohol – 7,3% Pojemność – 500 ml
|