Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

WRCLW Pastry Imperial Stout

WRCLW Pastry Imperial Stout with Cocoa Nibs, Cookies & White Chocolate

Słodka aranżacja najsilniejszego i najgęstszego piwa w naszej ofercie, uwarzonego z udziałem najciemniejszych, prażonych słodów – czarnego i nieprzejrzystego – Imperial Pastry Stout wzbogaconego dodatkiem ziaren kakao, białej czekolady oraz ciasteczek maślanych!

 

WRCLW Pastry Imperial Stout with Cocoa Nibs, Cookies & White Chocolate

Poznajcie słodką aranżację najsilniejszego i najgęstszego piwa w naszej ofercie – czarnego i nieprzejrzystego Imperial Pastry Stout! Aby wzbogacić jego aromat oraz nadać (i tak już ekstraktywnej bazie) jeszcze więcej słodyczy w procesie produkcyjnym dodaliśmy do piwa ziarna kakao, białą czekoladę oraz ciasteczka maślane! Będzie więc słodko, kremowo i deserowo.

 

Styl

Jeden z najpotężniejszych stylów piwnych – Imperial Stout (Russian Imperial Stout). Piwo historyczne, bo warzone już na przełomie XVIII i XIX wieku przez londyńskie browary. Styl ten powstał z tych samych powódek, dla których dzisiejsi rzemieślnicy tworzą nowofalowe piwa – dla konsumentów szukających nowej jakości w piwie. Z czasem styl ten zyskał uznanie w całej Europie i eksportowany był na całym Starym Kontynencie, w tym również do Sankt Petersburga, przez co po latach, w XX wieku, zaczęto nazywać to piwo Rosyjskim Imperialnym Stoutem. Przymiotnik „Imperialny” odnosi się do nadzwyczajnego ekstraktu i mocy piwa – co prawda zakres jest dość szeroki, ale to właśnie te wysoce ekstraktywne, ekstremalne wersje tego stylu przyprawiają o szybsze bicie serca każdego miłośnika piwa. Choć istnieje wiele wersji tego stylu tym razem postanowiliśmy uwarzyć niezwykle modną w ostatnim czasie – słodką i niesamowicie pełną odsłonę pastry!

Słody/ekstrakt:

Uzyskanie tak wysokiego ekstraktu jest nie lada wyzwaniem w każdym browarze. Przy takiej gęstości brzeczki nastawnej (35% ekstraktu!) wydajność procesu mocno spada, a sprzęt i umiejętności piwowara wystawione są na najcięższą próbę. Wykorzystaliśmy aż 7 różnych rodzajów słodów, dodając również odrobinę prażonego ziarna – główną rolę w zasypie grają  tradycyjne słody karmelowe angielskiego i niemieckiego pochodzenia.

Chmiele:

Aby wytworzyć odpowiednią gorycz użyliśmy chmielu odmiany Chinook. Ponieważ nasz Imperialny Stout jest zdecydowanie bardziej słodowy, dodaliśmy go jedynie w ilościach pozwalających na zachowania balansu.

Dodatki:

Uwarzone z dużą ilością ziaren kakao, białej czekolady, ciastek maślanych i cukru mlecznego – laktozy. Wszystko z osobna wyczuwalne, ale i idealnie zbalansowane – tak jak przystało na dobry deser.

Leżakowanie:

Tak gęste i esencjonalne piwa wyśmienicie się przechowują – niczym dobre, mocne wino. Dlatego świetnym pomysłem jest zaopatrzenie się w kilka butelek i otwieranie ich w dłuższych odstępach czasu (pół roku, rok). Za każdym razem będzie nieco inne. Na początku wypełniać będą je głównie nuty czekoladowe i deserowe, a z czasem zyska nut porto, sherry i suszonych owoców (śliwki, rodzynek i wiśni).

  • Styl: Imperial Pastry Stout NITRO
  • Parametry
    • Ekstrakt: 35,0 %
    • Alkohol: 10,0  %
    • IBU: 25
  • Składniki:
    • Słody: pilzneński, monachijski, czekoladowy oraz mieszanka angielskich i niemieckich słodów karmelowych
    • Chmiel: Chinook
    • Drożdże: House Ale
  • Wygląd: ciemnobrązowe / prawie czarne z brązową, drobnopęcherzykową pianą
  • Aromaty: słodowe: czekolada, syrop klonowy, melasa; kakao, ciasteczka Maria, czekolada Swish
  • Odczucie w ustach:
    • Gęste, aksamitnie gładkie
    • Deserowe
    • Słodki, z delikatnie pikantnym / przyprawowym posmakiem
  • Temperatura serwowania: 12-17 ⁰C
  • Szkło: Tulip, Sniffter
  • Foodpairing:

    Tak intensywne w smaku, mocne i słodkie piwo samo w sobie jest deserem!

    Załóżcie więc ciepłą zimową piżamę, otwórzcie puszkę, odpalcie swoją ulubioną płytę i rozkoszujcie każdym łykiem!