Przedstawiamy trzecie piwo z serii WILD – Bière de soif refermented with Pinot Noir grapes Blend 2019. Wyróżnia się ono interesującym różowym kolorem i złożonym profilem aromatycznym bogatym w nuty czarnej porzeczki, truskawek, malin, przypraw: białego pieprzu i goździka, oraz szeroko pojętego funky. Piwo z bardzo długim terminem przydatności do spożycia, idealne do leżakowania – zmieniające się wraz z upływającym czasem.
|
|
WILD No. 3 Bière de soif refermented with Pinot Noir grapes Blend 2019Wild to zupełnie nowa marka zawierająca nietuzinkowe piwa fermentacji mieszanej. Seria „de soif” to hybrydy stanowiące most pomiędzy światem wina i piwa. W celu odtworzenia winnego smaku, do fermentującego piwa dodaliśmy świeże winogrona odmiany Pinot Noir, które zebraliśmy w trakcie winobrania w winnicy Adoria. Następnie poddaliśmy je niemal rocznemu leżakowaniu we wnętrzu dębowych beczek z dodatkiem dzikich drożdży i bakterii. Piwo niepasteryzowane i zmieniające się wraz z upływającym czasem – idealne do refermentacji i długiego leżakowania! |
Wstęp
Bière de soif to wyjątkowa hybryda pomiędzy światem piwa i wina. Termin „de soif” pochodzi z branży winiarskiej i oznacza wina nieskomplikowane, pełne i kompleksowe w smaku, nastawione na wysoką pijalność.
Wild No. 3 to niemal roczne piwo, które po krótkiej fermentacji w tanku trafiło na długi czas do drewnianych beczek z mieszaniną dzikich drożdży oraz bakterii. Aby nadać winnego charakteru do fermentującego piwa dodaliśmy świeże, lokalne winogrona odmiany Pinot Noir zebrane podczas winobrania w winnicy Adoria. Po oddzieleniu od owoców uzyskaliśmy coś niesamowitego – produkt o interesującym różowym kolorze, wypełniony aromatami czarnej porzeczki, truskawek, malin, przypraw: białego pieprzu i goździka, oraz szeroko pojętego „funky”. W smaku znajdziecie charakterystyczną kwaskowość czerwonych owoców oraz nieco cierpkiej taniniczności i charakterystyczną dla lekkich win Pinot Noir wytrawność.
Piw z tej serii nie poddajemy procesowi pasteryzacji, dzięki czemu zmieniają się wraz z upływającym czasem, co czyni je idealnymi do długiego leżakowania i refermentacji. Dodatkowo, kondycjonowanie zachodzi w przeźroczystych butelkach, dzięki czemu z daleka obserwować możemy jego piękny różowy kolor i opalizujące zmętnienie.
Słody/ekstrakt:
Zasyp jest bazą dla piw długo leżakowanych, płótnem na którym mają namalować swoją obecność mikroorganizmy. Dlatego składa się z jasnych, klasycznych słodów: pilzneńskiego i pszenicznego.
Chmiele:
Chmielenie jest homeopatyczne, konieczne z punktu widzenia technologii, gdyż możemy dzięki niemu sklarować brzeczkę. Goryczka jest więc śladowa i w zasadzie niewyczuwalna. Chmiel jest wrogiem wielu drobnoustrojów nie będących drożdżami, przeszkadzałby przy nieskrępowanej fermentacji. Piwa tego typu są najmniej chmielonymi piwami na świecie.
Fermentacja
Prawdziwa magia odbywa się podczas fermentacji. Za każdym razem jest ona unikatowa.
Bière de soif fermentowany był etapowo:
Pierwsza fermentacja: trwała 24 dni i odbywała się w zbiorniku cylindryczno-stożkowym z udziałem brytyjskiego szczepu drożdży Saccharomyces cerevisiae o niskiej atenuacji.
Druga fermentacja: trwała 8 miesięcy i odbywała się w 300-litrowych, wypłukanych dębowych beczkach po winie porto z wykorzystaniem mieszanki dzikich drożdży Brettanomyces oraz bakterii kwasu mlekowego.
Refermentacja z winogronami: na koniec do piwa dodaliśmy świeżo zgniecione winogrona z moszczem odmiany Pinot Noir z lokalnej, dolnośląskiej winnicy Adoria i poddaliśmy je refermentacji wspomaganej przez drobnoustroje naturalnie występujące na winogronach.
Refermentacja w butelce: z drożdżami szampańskimi Saccharomyces Bayanus.
Winogrona:
Do piwa dodaliśmy świeżo zebrane i zgniecione winogrona z lokalnej, dolnośląskiej winnicy. Ekstraktywny moszcz powstały w ten sposób zatężył nieco piwo, a wraz z nim do piwa trafiły również naturalnie występujące na winogronach drobnoustroje, które fermentowały wraz z dodanymi wcześniej dzikimi drożdżami i bakteriami. Efektem jest nietuzinkowy mariaż dzikiego, kwaśnego piwa z naturalnym winem odmiany Pinot Noir. Owoce tej odmiany, w szczególności gdy fermentowane są ze skórką charakteryzują się aromatem czerwonych owoców, tj. wiśnia, truskawka, malina czy czerwona i czarna porzeczka.
Zmiany w czasie:
Niezwykle istotny dla tych piw jest czas, ponieważ drobnoustroje które biorą udział w ich produkcji fermentują niespiesznie. Dlatego pozostawiamy je w beczkach na okres kilku miesięcy, aby tam nabierały swojego niebywałego charakteru.
Nie jest ono pasteryzowane, dzięki czemu nawet po rozlewie do butelek zachodzi w nim proces refermentacji, który nasyca, ochrania i zmienia piwo. Trzymane w temperaturach piwnicznych, może leżakować latami, zmieniając swój profil smakowo-zapachowy. Kto wie, jak będzie wyglądało za kilka lat? Sami jesteśmy ciekawi!
Przeźroczyste butelki:
Cieszyć możemy się dzięki temu pięknym, widocznym już z daleka różowym kolorem oraz naturalnym efektem opalizującym tworzonym między innymi przez bakterie i drożdże, które wykorzystane zostały przy fermentacji.
Sposób serwowania:
- Styl: Bière de soif refermented with Pinot Noir grapes
- Parametry
- Ekstrakt: 15,0 %
- Alkohol: 8,0 %
- IBU: 5
- Składniki:
- Słody: słód jęczmienny: pilzneński; pszeniczny
- Chmiel: aromatyczny: Tettnanger (DE)
- Drożdże:
- Pierwsza fermentacja: saccharomyces cerevisiae (british strain);
- Fermentacja w beczce: brettanomyces + lactobacillus house strains;
- Refermentacja z winogronami Pinot Noir: drobnoustroje naturalnie występujące na winogronach; brettanomyces + lactobacillus house strains
- Dodatki: świeżo zgniecione winogrona z moszczem odmiany Pinot Noir z lokalnej, dolnośląskiej winnicy
- Wygląd: różowe, zamglone, z naturalnym osadem
- Aromaty: bogaty, zmieniający się w czasie – zarówno w butelce od czasu rozlewu jak i podczas degustacji (ogrzanie, utlenienie): czarnej porzeczki, truskawek, malin, przypraw: białego pieprzu i goździka, stajni, skóry garbarskiej, końskiej derki, delikatnie kwaśny (cytrusowy, kwaśnej maliny), drewna
- Odczucie w ustach:
- 1 – średnio wysokie, w kierunku do wysokiego wysycenie
- 2 – kwaśne, niskie ciało
- 3 – wytrawne z posmakiem ciemnej skórki winogron, z taninicznym drewnianym finiszem
- Temperatura serwowania: 5-7⁰C
- Szkło: tulip, snifter, stange lub flute (wybierz które lubisz najbardziej, Tulip i Snifter będą intensyfikowały doznania aromatyczne, podczas gdy stange lub flute – nieco je redukowały)
- Foodpairing:
- Dania: grillowana kozina, wegetariański gulasz z boczniakami i wędzonym ziemniakiem
- sery: ser feta, kozi słony biały ser
- deser: czerwone owoce w polewie z ciemnej czekolady