Po sukcesie ostatniego piw w stylu New England IPA przygotowaliśmy przygotować dla Was kolejną odsłonę tego stylu! Tym razem jest to New England chmielony odmianami Citra, Comet i Galaxy!
Ten sam głęboki, aksamitny zbożowy smak, z potężnym udziałem słodów i płatków owsianych, fermentowany naszym ulubionym brytyjskim szczepem drożdży Burlington i podwójne chmielenie na zimno. Tym razem najintensywniejszy okazał się chmiel Comet, nadający soczystych aromatów grapefruitowych, z wyraźnym akcentem owoców tropikalnych, wspieranych przez nuty sosnowo-żywiczne.
Salamander New England IPA Citra, Comet & GalaxyNew England IPA to piwo mgliste i aksamitne, o głębokiej barwie i wyrazistym smaku. Intensywne, dwukrotne chmielenie na zimno z zastosowaniem chmieli aromatycznych: Citra, Comet i Galaxy nadało nut cytrusowych, mango, ananasa, brzoskwini oraz liczi. Jest pełne, soczyste, tropikalne, wyraziste i jednocześnie mocno pijalne! Zobacz na: |
Słody/ekstrakt:
New England IPA powinno być soczyste! Zawdzięcza to nie tylko chmielom, ale też specjalnemu zasypowi i zacieraniu „na mętno”. My użyliśmy aż 7 różnych odmian słodów i płatków! W tym tradycyjne surowce z wielkiej Brytanii – słód pilzneński Golden Promise, słód owisany oraz tostowany, obłuszczony owies, które nadały wspaniałej żółtej barwy, zmętnienia i aksamitnej pełni.
Chmiele:
To jeden z najnowszych styli w rodzinie India Pale Ale, który powstał w Stanach Zjednoczonych w stanie Vermonth. Piwowarzy z tego regionu, wbrew wszelkim znanym zasadom dodali chmiel podczas… fermentacji. Chmielenie na tym etapie nie wpływa zazwyczaj pozytywnie na proces, ale w odpowiednich warunkach drożdże mogą biotransformować olejki chmielowe w nieco inne związki, nadające jeszcze pełniejszego aromatu chmielowego!
My dodaliśmy 3 rodzaje chmielu na zimno:
Użyta mieszanka Citra, Comet i Galaxy (z których najintensywniejszy okazał się chmiel Comet) nadała soczystych aromatów owocowych: grapefruita, mandarynki, brzoskwini, ananasa, mango uzupełnionych przez nuty sosnowo-żywiczne.
To piwo najlepiej smakuje świeże!
Tak intensywnie chmielone piwo smakuje obłędnie – szczególnie świeże! Aromat chmielowy z czasem ulega obniżeniu. Dlatego traktuj to piwo szczególnie troskliwie – trzymając je w ciemnym i bardzo chłodnym miejscu (lodówka będzie do tego dobrym rozwiązaniem) i nie czekaj – pij świeże!
- Styl: New England IPA
- Parametry:
- Ekstrakt: 16,0%
- Alkohol: 6,2%
- IBU: 40
- Składniki:
- Zasyp: słód jęczmienny: pilzneński, owsiany, golden promise; słód pszeniczny; płatki: owsiane; tostowany obłuszczony owies
- Chmiel:
- Goryczkowy: Columbus (US)
- Aromatyczny:Pacific Jade (AU), Simcoe (US)
- Chmiel na zimno: Citra, Comet (US), Galaxy (AU)
- Drożdże: Burlington Ale
- Wygląd: żółte, zmętnione, z drobnopęcherzykową białą pianą
- Aromaty: grapefruita, sosny, mandarynki, brzoskwini, ananasa, mango
- Odczucie w ustach:
- 1 – pełne
- 2 – gładkie
- 3 – chmielowy finisz, mineralny
- Temperatura serwowania: 8-12⁰C
- Szkło: Sensoric, tulip, snifter
- Foodpairing:
- Dania: burger z sosem musztardowym, boczniaki w panierce z bryndzą i szczypiorkiem
- Ser: Stilton, Roquefort
- Deser: sorbet grapefruitowo-mandarynkowy, sernik na zimno z marakujowym ganaszem.
- Dania: burger z sosem musztardowym, boczniaki w panierce z bryndzą i szczypiorkiem