Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Salamander Imperial IPA

 

SALAMANDER IMPERIAL IPA

Imperial IPA jest pod każdym względem mocniejsze niż AIPA – ma więcej ekstraktu, więcej alkoholu, a przede wszystkim – więcej chmielu! Niższe (niż można by się spodziewać po ekstrakcie) ciało, mniejsza słodowość oraz jasny zasyp mają podkreślić pierwszoplanową role chmielu w Imperial IPA.


Styl

Imperial IPA jest pod każdym względem mocniejsze niż AIPA – ma więcej ekstraktu, więcej alkoholu, a przede wszystkim – więcej chmielu! Niższe (niż można by się spodziewać po ekstrakcie) ciało, mniejsza słodowość oraz jasny zasyp mają podkreślić pierwszoplanową role chmielu w Imperial IPA.

A najlepszych amerykańskich odmian chmielu nie żałowaliśmy – zarówno na goryczkę, aromat a przede wszystkim do chmielenia na etapie oddzielania gorących osadów oraz leżakowania piwa w tanku. Potężne uderzenie chmielowych nut owocowych i żywicznych.

Słody/ekstrakt:

Imperial IPA oczywiście musi być mocarne. Przymiotnik „Imperialne” zawsze kojarzony jest z dużymi liczbami. Nie inaczej jest w tym przypadku – ekstrakt na poziomie 19 % oznacza, że z pewnością jest to piwo degustacyjne, na nieco zimniejsze wieczory. Ale pomimo wysokiego początkowego ekstraktu, słodowość pełni tutaj konieczne tło dla gigantycznej chmielowości. Dlatego zasyp składa się tylko z jasnych słodów, a niewielki procent dodanego cukru zwiększa wytrawność, pozwalając nowofalowym chmielom na pokazanie co potrafią.

Chmiele:

Imperial IPA to styl który z definicji musi być wypełniony chmielem aż po same brzegi. To właśnie przy warzeniu tego stylu w browarze przekracza się możliwości sprzętowe – nie wytrzymują odchmielacze, a wszelka instalacja po prostu zatyka się chmielem. Chmiel oczywiście musi nadać niezbędną goryczkę – intensywną, taką która równoważy moc tego piwa. Ale Imperial IPA jest znana przede wszystkim ze swojego aromatu chmielowego. Zastosowaliśmy przede wszystkim nowofalowe odmiany chmielu, które jeszcze niedawno funkcjonowały jako chmiele eksperymentalne:

Calypso (do niedawna Hopsteiner Experimental Hop #03129) to chmiel o wyjątkowej owocowości, ukazującej się przede wszystkim aromatem zielonej gruszki. Te nuty wspomagane są owocami tropikalnymi, potem nieco jabłkowymi a nawet miętowymi.

Eureka! (do niedawna Hopsteiner Experimental Hop #05256) z kolei charakteryzuje się cytrusowym profilem, któremu towarzyszą nuty brzoskwini, sosny, mandarynek, czarnej porzeczki z ziołowym finiszem.

Serwowanie:

Szczególnie dobrze jest uwypuklić chmielowy charakter piwa poprzez degustację w szkle o zwężającym się kielichu, typu Tulip, Sensoric lub IPA Glass. Dobrze jest pozwolić temu piwu się ogrzać, wtedy uda nam się uwolnić aromaty niedostępne w niskich temperaturach. Tegu tupu piwo zawsze najlepsze jest świeże – aromaty chmielowe tracą z czasem na intensywności.

Food pairing:

Imperial IPA, w całej swej intensywności nie jest łatwym piwem do sparowania z potrawami. Większość potraw po prostu jest dominowane przez tak wyraziste piwo. Generalna zasada wydaje się być znana – potrawy pasujące do American IPA powinny również pasować do jej podwójnej wersji, z jednym zastrzeżeniem – dania te muszą być jeszcze bardziej wyraziste, szczególnie intensywniej doprawiane. Goryczka zawsze zwiększa odczucie smaku słonego i umami, te z kolei nieco łagodzą właśnie smak gorzki. Chmielowe piwa to świetne połączenie dla ostrych dań orientalnych. Idealnym połączeniem jest delikatna bułka, gotowana na parze, wypełniona orientalnie przyrządzonymi, chrupkimi warzywami z szarpaną wieprzowiną, koniecznie nieco mocniej doprawioną w pikantnym sosie BBQ.

Sery muszą być wyjątkowo intensywne, dobrze jest dobrać najbardziej intensywne odmiany Roqueforta – których pikantność będzie wzmacniana goryczką Imperial IPA.

Rzadko kiedy proponuje się desery do podwójnej wersji IPA, ale jeśli już, to muszą być to desery wyraziste, z całą paletą smaków. Ciekawym wyborem jest sernik ricotta, ale ze spodem z dodatkiem korzenia imbiru oraz polany słonym kajmakiem. Dla nadania lekkości dobrze jest dodać do sernika warstwę kwaśnych owoców lub musu z nich przyrządzonego – najlepiej leśnych jeżyn.

 

  • Styl: Imperial India Pale Ale
  • Parametry
    • Ekstrakt: 19,0 %
    • Alkohol: 8,5 %
    • IBU: 90
  • Składniki:
    • Słody: słody jęczmienne: pilzneński; carahell, słód pszeniczny
    • Chmiel: Goryczkowy: Columbus (US) /aromatyczny: Eureka! (US), Mandarina Bavaria (DE) / chmielone na zimno: Calypso, Eureka!, Citra, Cascade (US)
    • Drożdże: górnej fermentacji US-05
  • Wygląd: ciemnopomarańczowe, zamglone
  • Aromaty: ananasa, cytrusów, brzoskwini, gruszki, ziół, sosny, mięty, żywicy
  • Smak:
    • pełny, gładki
    • goryczkowy, żywiczny
    • owocowy, lekko pestkowy
  • Temperatura serwowania: 12-15 ⁰C
  • Szkło: IPA Glass, Sensoric, Sniffter
  • Foodpairing:

    Dania: Bułka na parze z szarpaną wołowiną w ostrym sosie BBQ z brązowym cukrem, Jambalaya, Chile relleno

    Sery: Stilton, Roquefort

    Desery: Sernik ricotta z ciastem imbirowym i kajmakową polewą.