Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Salamander Gose Passionfruit Nectarine

 

Salamander Gose Passionfruit Nectarine – Gose to wywodzący się z Goslar w Niemczech styl pszenicznego piwa kwaśnego. Tradycyjnie do produkcji tego piwa wykorzystuje się sól spożywczą dla uzyskania pełni i lekkiej mineralności. Maksymalne orzeźwienie gwarantuje łączny dodatek aż 20% przecierów z marakuji oraz nektarynek. Niezwykle kwaśne, zaskakująco pełne i bardzo aromatyczne.

 

 

 

Gose to wywodzący się z  Goslar w Niemczech styl piwa kwaśnego. Tradycyjnie do produkcji tego piwa wykorzystuje się  kolendrę dla nadania przyprawowości oraz sól spożywczą dla uzyskania pełni oraz lekkiej mineralności. Nowoczesne piwowarstwo poszło o krok dalej i wytyczyło nowa ścieżkę dodając do tradycyjnej bazy mnóstwo owoców. Dzięki temu piwo nadaje się idealnie do zaspokajania pragnienia w upalne letnie dni.

Zobacz na:

 

 

Słody/ekstrakt:

Sesyjny charakter piwa powoduje, że sprawdzi się zarówno podczas długich letnich wieczorów ale również  jako piwo codzienne dla wielbicieli piw owocowych. Do jego produkcji wykorzystano słód jęczmienny oraz pszeniczny jako podstawy oraz płatków pszennych dla nadania gładkiej struktury i pełni.

Chmiele:

W tym piwie chmiele nie odgrywają wielkiej roli. Do nadania delikatnej goryczki wykorzystano niemiecka odmianę Taurus.

Owoce:

Na pierwszym planie w tym piwie jest kompozycja owoców. Używamy przecierów wytworzonych z całych, wydrylowanych owoców. Nektarynka więc jest przecierana razem ze skórką, co uwydatnia jej kwaśny, charakterystyczny smak. Przecier z marakuji fioletowej kojarzy chyba każdy – to niezwykle intensywny, bardzo tropikalny owoc, o niezwykle kwaśnym smaku, który jest wręcz stworzony do gose. Przeciery dodaliśmy do gotowego piwa, zachowując ich wszelkie walory, w tym słodycz, która intensyfikuję pełnie piwa. Tropikalno-owocowe orzeźwienie.

  • Styl: Gose with Pasionfruit and Nectarine
  • Parametry:
    • Ekstrakt: 12,5%
    • Alkohol: 3,5%
    • IBU: 10
  • Składniki:
  • Słody: słody jęczmienne (pilzneński), słód owsiany, płatki pszeniczne
  • Chmiel:
    • Aromatyczny: Taurus (DE)
  • Drożdże: Burlington
  • Przeciery: z nektarynek, z marakuji
  • Wygląd: mętne, złocisto-pomarańczowe
  • Aromaty: nektarynka, marakuja, cytryna, ananas
  • Odczucie w ustach:
    • 1 – gładkie tropikalne, mineralne
    • 2 – kwaśne, nektarynka i marakuja
    • 3 – słodkawy finisz, lekko pestkowy
  • Temperatura serwowania: 10-13⁰C
  • Szkło: sensoric, snifter
  • Foodpairing:
    • Dania: wątróbka drobiowa z agrestem, okoń morski w sosie cytrusowym 
    • Ser: ricotta
    • Deser: sernik z owocami tropikalnymi