Niczym w milkshake’u połączyliśmy ze sobą intensywnie chmieloną (w szczególności na zimno) american ipa, z płatkami owsianymi, sokiem agrestowym, aromatyczną wanilią i słodką laktozą. Tak nietypowe połączenie potrafi nieźle zaskoczyć zmysły. Pyszne!
Salamander Gooseberry Milkshake IPAMilkshake IPA jest stylem bardzo nowoczesnym, można wręcz powiedzieć, że to tegoroczny trend! Połączenie owoców, laktozy i goryczkowej AIPA to coś wcześniej niespotykanego, ale niesłychanie smacznego! |
Styl
Milkshake IPA jest stylem bardzo nowoczesnym. Połączenie owoców, laktozy i goryczkowej AIPA to coś wcześniej niespotykanego, ale niesłychanie smacznego! W stylu tym panuje wielka dowolność, piwowarzy mieszają różne owoce, dodają innych proporcji laktozy a także eksperymentują z innymi dodatkami. Bardzo lubimy ten styl dlatego jest to już kolejna odsłona tego piwa. Tym razem postawiliśmy na nasz ulubiony owoc agrestu. Który zaskakująco dobrze łączy się z Milkshake IPA. Dodaliśmy też całkiem sporej ilości bardzo cennych lasek wanilii. Całość tworzy niesamowite złudzenie słodkiego-kwaśnego milkshake’a waniliowo-agrestowego. Do tego dochodzą aromaty od amerykańskich i australijskich chmieli – ananasa, cytrusów, czy mango. Wszystko niespodziewanie skontrowane jest średniowysoką goryczką. Coś niesamowitego, coś zaskakującego zmysły, coś… pysznego!
Słody/ekstrakt:
Szczególnie ciekawy pod względem ekstraktu styl. Bo wydaje się być wysoki – wszakże 17 Plato to już pułap piw zdecydowanie mocnych. Ale mimo wszystko poziom alkoholu jest niski – to zasługa dużego udziału laktozy, cukru mlecznego, który nie jest asymilowany przez drożdże w czasie fermentacji. Cukier ten pozostaje więc w gotowym piwie, zwiększając pełnie i tworząc iluzję słodkiego-kwaśnego milkshake’a. Słodowa baza jest bardzo jasna, niezaburzająca owocowo-waniliowych doznań. Płatki owsiane nadają tak niezbędnej dla tego stylu aksamitności.
Chmiele:
Skoro Milkshake IPA to musi być chmielowo! Goryczka na poziomie średnio-wysokim, bo musi być wyraźna, ale nie może przytłaczać! Natomiast aromat chmielowy jest niezwykle pożądany. Zapewniają to chmiele z całego świata, niemiecka Mandarina Bavaria to zapach mandarynek, amerykański Mosaic odpowiada za owoce tropikalne, Centennial to ferria aromatów cytrusowych, a Eureka! doda nieco łagodnych, nietypowych gruszkowych akcentów. Wraz z agrestem robi to bardzo dobre wrażenie.
Dodatki:
Bardzo istotne w tym stylu są dodatki. My tym razem postawiliśmy na nadspodziewanie dobrze łączący się z Milkshake’em agrest. Niesamowicie aromatyczny, dodany w postaci soku NFC (Not From Concentrate), czyli tłoczony tuż po zbiorze. Sok ten jest tylko pasteryzowany, bez żadnych dodatków i substancji konserwujących. Sok jest kwaśny i intensywny, smakuje jak świeżo zerwany z krzaka agrest. A na koniec „wisienka na torcie”, a więc laski wanilii, niemal cenniejsze od złota, układające cały aromat w całość.
- Styl: Gooseberry Milkshake American India Pale Ale
- Parametry
- Ekstrakt: 17,0 %
- Alkohol: 5,9 %
- IBU: 45
- Składniki:
- Słody: słody jęczmienne: pilzneński; słód pszeniczny; płatki owsiane
- Chmiel: Goryczkowy: Columbus (US), Aromatyczny: Mosaic (US), Mandarina Bavaria (DE), Chmielony na zimno: Centennial, Eureka! (US)
- Drożdże: US-05 + New England
- Wygląd: jasnoróżowe, zamglone
- Aromaty: agrestu, białej porzeczki, gruszki, wanilii, cytrusów, jogurtu owocowego
- Smak:
- pełny, gładki, słodkawy
- owocowy, kwaskowaty
- goryczkowy, kwaskowaty i lekko cierpki posmak
- Temperatura serwowania: 12-15 ⁰C
- Szkło: IPA glass, sensoric, sniffter
- Foodpairing:
Dania: wątróbka z sosem agrestowym, kurczak z agrestem
Sery: Fromage de Montagne de Savoie, Furiani
Desery: Kruchy tort z agrestem, ptysie z agrestowym nadzieniem.