Salamander Citrus DDH DIPA (Double Dry Hopped Double India Pale Ale)Double Dry Hopped DIPA, czyli styl wyjątkowo modny w ostatnim czasie. To dość nowatorskie podejście do stylu DIPA – a więc nieco słodsze, nie aż tak mocne, z bardzo intensywnym nastawieniem na aromat chmielowy, ale już nie koniecznie na goryczkę. |
Styl
Double Dry Hopped DIPA, czyli styl wyjątkowo modny w ostatnim czasie. To dość nowatorskie podejście do stylu DIPA – a więc nieco słodsze, nie aż tak mocne, z bardzo intensywnym nastawieniem na aromat chmielowy, ale już nie koniecznie na goryczkę. Dodatkowo piwo ma być zamglone, aby podkreślić jego upodobnienie do soków owocowych, oraz przypomnieć, że tego typu piwo należy pić super świeże – wtedy najbardziej zachwyca. Leżakowane z suszonymi cytrusami – cytrynami, pomarańczami i grapefruitem.
Słody/ekstrakt:
Mimo, że styl ten należy do jednych z najmocniejszych z rodziny „IPA” to zawartość alkoholu nie jest bardzo wyśrubowana – piwo ma podwyższoną pełnie, a zawartość alkoholu jest w niższej zakresie dla stylu DIPA. Przy tym musi mieć przyjemną teksturę i odrobinę zmętnienia – zapewniają to słody pszeniczne i płatki owsiane. Ważna jest też woda, która jest wysoce bogata w aniony chlorkowe, które zapewniają miękką goryczkę i mineralny posmak.
Chmiele:
Oj tutaj się dzieje! Chmiel pojawia się na wszystkich etapach, i to w dużej ilości. Nietypowa jest jednak niemal całkowita rezygnacja z używania chmielu na początku gotowania – cała ilość chmielu ma być przesunięta na aromat. Tak więc do granic możliwości upchaliśmy chmiel do Whirlpoola, gdzie w niższej temperaturze zachowa się więcej aromatu i smaku tej wspaniałej rośliny. Użyliśmy na tym etapie chmiele o cytrusowym charakterze – aromatyczne Mosaic i Simcoe. Dwukrotne chmielenie HopGunem, urządzeniem do ekstrakcji olejków eterycznych na zimno – raz, jeszcze w czasie fermentacji, a drugi – już na etapie leżakowania. Tutaj dodaliśmy cytrusowo-„tropikalnych” odmian – Centennial, Galaxy i Eureka!
Dodatki:
Do tego intensywnie aromatycznego piwa dodaliśmy prawdziwą bombę – imponującą ilość produkowanych specjalną technologią hiszpańskich suszonych owoców cytrusowych. Nie są to skórki, a właśnie całe małe owoce – odmiany karłowate, które w całości się suszy i mieli zaraz po suszeniu. Dlatego mają niesamowity smak i aromat całych, soczystych owoców, niesamowicie intensywnych. Cytrusy przez kilka godzin ekstrahowaliśmy w HopGun’ie aby wydobyć z nich olejki eteryczne – a potem oddzieliliśmy je od piwa, tak aby nie przekazały zbyt dużo swojej goryczki. Dało to piorunujący efekt, niesłychanie intensywny cytrusowy aromat i smak!
- Styl: Double India Pale Ale
- Parametry
- Ekstrakt: 17,5 %
- Alkohol: 7,5 %
- IBU: 60
- Składniki:
- Słody: słody jęczmienne (pilzneński), słód pszeniczny, płatki owsiane i pszeniczne,
- Chmiel: Aromatyczny: Mosaic, Simcoe (US), 2x Centennial, Eureka (US), Galaxy (AU),
- Drożdże: US-05 + New England
- Wygląd: jasnozłote, zamglone
- Aromaty: grapefruitów, mandarynek, ananasa, papai, gruszki
- Smak:
- pełny, gładki
- cytrusowy, słodkawy
- goryczkowy, goryczkowy, posmak albedo (skórki) grapefruita i mandarynki, w podwyższoną mineralnością
- Temperatura serwowania: 12-15 ⁰C
- Szkło: IPA glass, sensoric, sniffter
- Foodpairing:
Dania: Krewetki z chutneyem z mango, Kulki krabowe z krewetkami
Sery: Cheddar, Manchego
Desery: kwaśny sorbet grapefruitowy