Amerykańska pszenica to orzeźwiające piwo na lato. Charakteryzuje go jasny zasyp, mocne chmielenie – głownie na aromat, oraz drożdże górnej fermentacji o neutralnym profilu. Z niemieckim piwem pszenicznym wspólne jest jedynie zmętnienie, reszta to orzeźwiający mix chmielu.
Styl
Amerykańska pszenica to orzeźwiające piwo na lato. Charakteryzuje go jasny zasyp, mocne chmielenie – głownie na aromat, oraz drożdże górnej fermentacji o neutralnym profilu. Z niemieckim piwem pszenicznym wspólne jest jedynie zmętnienie, reszta to orzeźwiający mix chmielu.
Słody/ekstrakt:
Ekstrakt poniżej pełnego, daje charakterystycznego orzeźwienia. Zasyp to tylko jasne słody, głównie pszeniczny, ale dekokcyjna metoda zacierania (gotowanie części zacieru) pozwala na uwypuklenie zbożowego charakteru tego piwa.
Chmiele/dodatki:
Dobieramy chmiele o szczególnie cytrusowym profilu – szczególnie duże ilości Cascade, który zachwyca swym grapefruitowym aromatem. Na etapie leżakowania dodajemy kolejne porcję Cascade oraz odmiany Citra – łącznie, piwo nabiera cytrusowego, letniego aromatu.
Serwowanie:
Do American Wheat odpowiednie są te same wzory szkła co do American IPA – kumulujące aromaty IPA Glass, Tulip czy Sniffter. Wielu lubi również podkreślać ładne zmętnienie wysokimi szklankami do niemieckich, drożdżowych pszenic.
Food pairing:
Piwo jest lekkie i aromatyczne, więc dania lekkie z intensywnym dodatkiem wydają się najbardziej odpowiednie. Klasycznie polecamy je do sushi z ostrą pastą wasbi. Sery powinny być delikatnie, Carpaccio z mozarelli z sosem balsamicznym. Grapefruitowe desery, szczególnie sorbety, podkreślą orzeźwiający profil American Wheat’a.
- Styl: American Wheat
- Parametry
- Ekstrakt: 11,5%
- Alkohol: 4,6%
- IBU: 24
- Składniki:
- Słody: pszeniczny, pilzneński, monachijski typ I
- Płatki: pszenne i owsiane
- Chmiel:
- Aromatyczny: Cascade(US)
- Goryczkowy: Columbus (US)
- Chmielony na zimno: Cascade (US), Citra (SU)
- Drożdże: górnej fermentacji US-05
- Wygląd: jasnożółte, zmętnione
- Aromaty: Grapefruitowy, nieco zbożowy, cytrusowy
- Odczucie w ustach:
- musujące, rześkie
- grapefruitowy, z nutami cytrusowymi
- przyjemna niewysoka goryczka
- Temperatura serwowania: 6-7⁰C
- Szkło: Sniffter, Nonic lub Shaker
- Foodpairing:-Dania: lekkie sałatki, sushi, dania wegetariańskieSery: carpaccio z mozarelliDesery: Sorbety grapefruitowy, Creme Brulee z zieloną herbatą i pomarańczą