Berliner Weisse to kwaśny pszeniczny styl piwny wywodzący się z okolic Berlina gdzie był niegdyś bardzo cenionym – delikatnym i sesyjnym piwem codziennym. Ekspansja jasnego lagera doprowadziła jednak po jakimś czasie do upadku większości browarów go produkujących. Na całe szczęście wraz z momentem, w którym smak prawdziwego rzemiosła znów zaczął nabierać znaczenia w piwnym świecie Berliner Weisse doczekał się swojego renesansu i po dziś dzień odmieniany jest przez wszystkie przypadki. Jego podstawowa wersja charakteryzuje się niską zawartością alkoholu oraz sporą kwasowością i wzbogacana jest często dodatkiem sezonowych owoców wpływających na pełniejsze ciało i większą soczystość.
W kolejnej naszej odsłonie tego stylu przygotowaliśmy dla Was wzmocnioną wersję tego piwa w wersji DOUBLE – podwójnie owocową, kwaśną i orzeźwiającą o blado-pomarańczowej barwie i wypełnioną po zawleczkę intensywnymi aromatami cytrusów, cukierków, trawy i lychee.
SUPERNATURAL Double Berliner Weisse Pink Guava | PapayaPodwójnie owocowe, kwaśne i aromatyczne piwo pszeniczne w stylu BERLINER WEISSE wzbogacone dodatkiem różowej guawy i papaji. Ich połączenie poskutkowało prawdziwą eksplozją aromatów tropikalnych o niezwykle orzeźwiającym charakterze, który idealnie łączy się z jego kwaśnym charakterem. Miękkie, soczyste i przepysznie owocowe! |
Słody/ekstrakt:
18⁰Plato stanowi solidny fundament dla tego piwa. Jest to wersja podwójna, w związku z czym ekstrakt początkowy jest dwukrotnie wyższy niż w naszych standardowych piwach z kategorii Berliner Weisse. Podstawę zasypu stanowi jednak niezmiennie słód jęczmienny oraz pszeniczny. Ważnym elementem są również płatki, które stanowią duża cześć bazy słodowej i wpływają na odpowiednią teksturę oraz zapewniają balans między słodowością a kwaśnością.
Chmiele:
W tym piwie grają one trzecioplanową rolę. Dla nadania delikatnej goryczki wykorzystaliśmy jedynie niemiecką odmianę chmielu Tetnanger.
Drożdże:
Domowy szczep górnej fermentacji o bogatym profilu estrowym.
Owoce:
Użyliśmy całych owoców w formie przecieru, aby wydobyć z nich maksimum smaku i aromatu. Guava to już pewnego rodzaju klasyka w naszym browarze, którą uwielbiamy wykorzystywać przy okazji produkcji wszelkiego rodzaju piw owocowych. Dodaje ona całości odrobinę słodyczy i uzupełnia piwo o szeroką gamę aromatów tropikalnych wraz z subtelnymi nutami białego pieprzu, melona czy też świeżego zielonego ogórka. Papaya działa natomiast odświeżająco, uwypukla nuty melonowe i idealnie łączy się z kwaśnym charakterem piwa, nadając mu tym samym jeszcze więcej lekkości i słodki „aftertaste”!
W tym piwie możecie poczuć ich dodatek oraz strukturę w pełni autentycznym i naturalnym wydaniu również dzięki zastosowaniu specjalnej techniki produkcji. Lubicie smoothie? Świetnie się składa – podczas wirowania (separacji owoców) zmieniliśmy odrobinę jego parametry tak, aby pozostawić w piwie cząstki owoców i nadać piwu jeszcze więcej orzeźwiającej mocy!
- Styl: Double Berliner Weisse
- Parametry:
- Ekstrakt: 18,0%
- Alkohol: 6,0%
- Składniki: woda, słód jęczmienny i pszeniczny, płatki owsiane, chmiel, drożdże
- Zasyp: słód jęczmienny i pszeniczny, płatki owsiane
- Chmiel: Tettnanger
- Drożdże: House Ale yeasts
- Dodatki: pokaźne ilości puree z guavy różowej oraz żółtej papai
- Wygląd: łososiowe, zamglone, jasnoróżowa, gęsta piana
- Aromaty: guava, biały pierz, zielony ogórek, melon (kompleksowość guawy) tropikalna papaja
- Odczucie w ustach:
- 1 – gęste
- 2 – kwaśne
- 3 – soczyste, owocowe
- Temperatura serwowania: 8-10⁰C
- Szkło: pokal, szklanka Omer Wild, Willy glass, Tiki glass
- Foodpairing:
- Dania: bułeczki maślane z serem halloumi, chimichurri i chutney ananasowym
- Ser: z kwaśnego mleka – czerwony ser maziowy, Bauer-Hendkase, harceński, ołomuniecki
- Deser: panna cotta z mango