Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

SUPERNATURAL

Double Berliner Weisse Pink Guava | Papaya

Berliner Weisse to kwaśny pszeniczny styl piwny wywodzący się z okolic Berlina gdzie był niegdyś bardzo cenionym – delikatnym i sesyjnym piwem codziennym. Ekspansja jasnego lagera doprowadziła jednak po jakimś czasie do upadku większości browarów go produkujących. Na całe szczęście wraz z momentem, w którym smak prawdziwego rzemiosła znów zaczął nabierać znaczenia w piwnym świecie Berliner Weisse doczekał się swojego renesansu i po dziś dzień odmieniany jest przez wszystkie przypadki. Jego podstawowa wersja charakteryzuje się niską zawartością alkoholu oraz sporą kwasowością i wzbogacana jest często dodatkiem sezonowych owoców wpływających na pełniejsze ciało i większą soczystość. 

W kolejnej naszej odsłonie tego stylu przygotowaliśmy dla Was wzmocnioną wersję tego piwa w wersji DOUBLE – podwójnie owocową, kwaśną i orzeźwiającą o blado-pomarańczowej barwie i wypełnioną po zawleczkę intensywnymi aromatami cytrusów, cukierków, trawy i lychee.

 

 

SUPERNATURAL Double Berliner Weisse Pink Guava | Papaya

Podwójnie owocowe, kwaśne i aromatyczne piwo pszeniczne w stylu BERLINER WEISSE wzbogacone dodatkiem różowej guawy i papaji. Ich połączenie poskutkowało prawdziwą eksplozją aromatów tropikalnych o niezwykle orzeźwiającym charakterze, który idealnie łączy się z jego kwaśnym charakterem. Miękkie, soczyste i przepysznie owocowe!

 

Słody/ekstrakt:

18⁰Plato stanowi solidny fundament dla tego piwa. Jest to wersja podwójna, w związku z czym ekstrakt początkowy jest dwukrotnie wyższy niż w naszych standardowych piwach z kategorii Berliner Weisse. Podstawę zasypu stanowi jednak niezmiennie słód jęczmienny oraz pszeniczny. Ważnym elementem są również płatki, które stanowią duża cześć bazy słodowej i wpływają na odpowiednią teksturę oraz zapewniają balans między słodowością a kwaśnością. 

Chmiele:

W tym piwie grają one trzecioplanową rolę. Dla nadania delikatnej goryczki wykorzystaliśmy jedynie niemiecką odmianę chmielu Tetnanger.

Drożdże:

Domowy szczep górnej fermentacji o bogatym profilu estrowym. 

Owoce: 

Użyliśmy całych owoców w formie przecieru, aby wydobyć z nich maksimum smaku i aromatu. Guava to już pewnego rodzaju klasyka w naszym browarze, którą uwielbiamy wykorzystywać przy okazji produkcji wszelkiego rodzaju piw owocowych. Dodaje ona całości odrobinę słodyczy i uzupełnia piwo o szeroką gamę aromatów tropikalnych wraz z subtelnymi nutami białego pieprzu, melona czy też świeżego zielonego ogórka. Papaya działa natomiast odświeżająco, uwypukla nuty melonowe i idealnie łączy się z kwaśnym charakterem piwa, nadając mu tym samym jeszcze więcej lekkości i słodki „aftertaste”!  

W tym piwie możecie poczuć ich dodatek oraz strukturę w pełni autentycznym i naturalnym wydaniu również dzięki zastosowaniu specjalnej techniki produkcji. Lubicie smoothie? Świetnie się składa – podczas wirowania (separacji owoców) zmieniliśmy odrobinę jego parametry tak, aby pozostawić w piwie cząstki owoców i nadać piwu jeszcze więcej orzeźwiającej mocy!

  • Styl: Double Berliner Weisse
  • Parametry:
    • Ekstrakt: 18,0%
    • Alkohol: 6,0%
  • Składniki: woda, słód jęczmienny i pszeniczny, płatki owsiane, chmiel, drożdże
  • Zasyp: słód jęczmienny i pszeniczny, płatki owsiane
  • Chmiel: Tettnanger
    • Drożdże: House Ale yeasts
    • Dodatki: pokaźne ilości puree z guavy różowej oraz żółtej papai  
    • Wygląd: łososiowe, zamglone, jasnoróżowa, gęsta piana
    • Aromaty: guava, biały pierz, zielony ogórek, melon (kompleksowość guawy) tropikalna papaja
  • Odczucie w ustach:
    • 1 – gęste
    • 2 – kwaśne
    • 3 – soczyste, owocowe
  • Temperatura serwowania: 8-10⁰C
  • Szkło: pokal, szklanka Omer Wild, Willy glass, Tiki glass
  • Foodpairing:
    • Dania: bułeczki maślane z serem halloumi, chimichurri i chutney ananasowym
    • Ser: z kwaśnego mleka – czerwony ser maziowy, Bauer-Hendkase, harceński, ołomuniecki
    • Deser: panna cotta z mango