Zastosowaliśmy nową technologię w Browarze Stu Mostów, która polega na przygotowaniu zacieru dwuetapowo. Początkowo zrobiliśmy warkę, z której otrzymaliśmy dość gęstą brzeczkę. Następnie do powstałej brzeczki zasypaliśmy kolejną porcję słodu co spowodowało, że koncentracja zarówno cukrów jak i smaku w uzyskanej brzeczce była bardzo wysoka. Jest to zdecydowanie trudniejsza technika niż ta którą wykorzystywaliśmy do tej pory, ale efekty was zaskoczą! Tym razem ograniczamy czas gotowania co wpływa na mniejszą karmelizację cukru oraz na odkrycie bazowej słodowości. Spory dodatek laktozy podkreśla deserowość tego piwa, a dodatek w postaci wiśni i wanilii wieńczą cały deser.
STYL
Double Mash Pastry Imperial Stout
Słód jęczmienny, Laktoza, chmiel, drożdże, Sok wiśniowy nfc, Ekstrakt waniliowy