Właśnie rozlaliśmy kolejne dwa piwa dzikie z serii Wild – tym razem są to Wild#17 Mixed Fermentation Saison przygotowany razem z cydrownią Zapiain oraz Wild#18 Mixed Fermentation Piquette Saison.
Wild#17 to blend trzyletniego piwa mieszanej fermentacji w stylu Saison. Piwo fermentowano wraz z winogronami z odmiany Rondo oraz Regent, którym towarzyszył naturalny, świeżo wyciskany sok z baskijskich jabłek od cydrowni Zapiain.
Wild#18 Mixed Fermentation Piquette Saison to blend dwuletniego piwa w stylu Saison, leżakowanego na skórkach winogron z odmiany Muscaris oraz 32-miesięcznego Saison, fermentowanego z dodatkiem świeżych malin oraz borówek pochodzących z lokalnych upraw.
Każde z tych piw jest wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaj, oba zmieniają się i ewoluują w butelce wraz z upływem czasu. Warto więc spróbować ich tak na świeżo, jak i po dłuższym leżakowaniu.